Klaus mě chce dostat pryč z politiky, naznačil kníže u Moravce

04.09.2011 13:02

V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize se spolu střetli ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Hlavním tématem byl spor o směřování české zahraniční politiky. V této spojitosti dopadla tvrdá kritika na hlavu prezidenta Klause.

Klaus mě chce dostat pryč z politiky, naznačil kníže u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Teď si buduje platformu pro svou budoucí stranu," naznačil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nynější činnost prezidenta Václava Klause. „Otázka je, jestli ODS přijme svého otce zakladatele," míní dál. Podle něj tak je velice pravděpodobné, že by Klaus po skončení své funkce založil novou stranu.

„Pan prezident je bystrý pozorovatel dění v Evropě," vysvětluje Schwarzenberg. Podle něj prezident správně předpokládá, že národně založená strana, která by měla odpor vůči Evropské unii, by měla u lidí úspěch. Poukázal například na situaci v Maďarsku. Naznačil však, že právě v tom se může skrývat Klausova kritika na jeho hlavu, kterou nešetřil v nedávném rozhovoru v ČT. „Musí vystrnadit jakéhokoliv politika, který by mohl být ohrožením pro jeho budoucí práci," řekl Schwarzenberg.

Související: Klaus: Řeky jsem neurážel. Ani Češi nepracují jako Němci

Podobně i stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek míní, že prezident Klaus je příliš „aktivistický". Poukázal na dobu, kdy nastupoval do své funkce a odmítal, že by tak v budoucnu mohl konat. „Prezident přijímá rolí opozice," řekl Zaorálek, který sám patří do opoziční strany.

Podle opozice je to selhání státu

„Z hlediska toho, co má dělat prezident navenek, je to absolutní selhání státu," tvrdí dál Zaorálek. Má na mysli například Klausovy výroky na adresu Řeků, kdy nepřímo naznačil, že jsou líní pijáci ouza, což rozzlobilo řeckého premiéra. „Musíme se shodnout v tom, kdo za republiku mluví," apeloval Zaorálek na Schwarzenberga. Podle něj by měl ministr vyřešit, jak bude fungovat zahraniční politika, jinak působí Česká republika směšně.

Ministr Schwarzenberg poté prohlásil, že už viděl v zahraničí tolik koaličních vlád, které se scházely a rozcházely, že ho koaliční spory o tajemníka pro EU vůbec nevzrušují. Zaorálek ministrova prohlášení obratem využil k útoku na vládu. O postu tajemníka pro EU má mít podle Zaorálka už dávno rozhodnuto a fakt, že tomu tak není, ukazuje na nekoncepční práci Nečasovy vlády.

V zemi korupčních kauz je obří ekotendr podezřelý míní Zaorálek

V ODS a u Věcí veřejných si myslí, že peníze padají z nebe, prohlásil Schwarzenberg. Reagoval tak na odpor ODS a VV k otázce prodeje emisních povolenek, TOP09 je totiž z vlády jediná, která požaduje prodej povolenek, který by měl vynést až 46 miliard korun. „Ať nám tedy řeknou, kde ty peníze vezmou," uzavřel ministr.

K tématu: Spor o ekotendr nadále doutná. Vypadne definitivně PPF?

Vzápětí se debatéři dotkli problému obřího ekotendru, o němž se hovoří už řadu měsíců. Schwarzenberg se k tématu nechtěl příliš vyjadřovat, protože podle jeho mínění to nemá význam, dokud nebudou otevřeny obálky ve výběrovém řízení a nebude tedy zřejmé, kolik bude ekotendr stát.

Stínový ministr zahraničí však se svým protějškem nesouhlasil a to z jednoho prostého důvodu. „V zemi korupčních kauz je obří ekotendr podezřelý," míní Zaorálek

Máme dva státní tajemníky pro EU. Zbytečně?

Premiér Petr Nečas jmenoval na úřadu vlády tajemníka pro EU, stal se jím Vojtěch Belling. Ministr zahraničí Schwarzenberg na tento krok reagoval tím, že jmenoval na ministerstvu zahraničí tajemníka vlastního a to svého prvního náměstka Jiřího Šnajdra. Podle Zaorálka to znovu ukazuje vnitřní rozhodnost vlády.

Související: Státní tajemník pro věci Unie je podvod na voliče, tvrdí Kalousek

„Obávám se, že pohledy na EU jsou na úřadu vlády a na ministerstvu zahraničí odlišné, proto to podle mého nebude fungovat. Zahraniční politika nemůže fungovat s kapitálem nedůvěry. Kde se bude konat debata o naší evropské koncepci, když v tom nemá jasno ani sama koalice?" ptal se Zaorálek.

K věci: ČSSD tajemníka pro EU podporuje, komunisté ne

A je přitom zřejmé, že v Česku existuje hned několik diametrálně odlišných pohledů na politiku, kterou bychom měli v EU prosazovat. Svůj pohled předestřel ministr Schwarzenberg, odlišnou koncepci zastává premiér Nečas a absolutně odlišně si českou politiku v EU představuje prezident Klaus.

Klaus je ve světě pro smích, naznačil Schwarzenberg

„Kdyby byla sociální demokracie ve vládě, tak bychom nepřipustili autonomní vystoupení prezidenta. Prezident by měl své postoje konzultovat s vládou a pokud se tak neděje, je možné podat stížnost pro porušení Ústavy pro překročení pravomocí," kritizoval Zaorálek prezidenta.

Schwarzenberg k tomu ovšem dodal, že prezidentovi z úcty nechává prostor, ale osobně jeho vyjádření bere s rezervou. Výroky pana prezidenta způsobují ve světě rozruch a poutá pozornost novinářů, ale podle ministrova názoru se tím svět především baví.

"Bylo by dle mého názoru opravdu asi lepší, kdyby pan prezident více dbal o svoji pozici hlavy státu, než jako někdy zábavného provokatéra," prohlásil Schwarzenberg.

Související: Klaus: EU se při rozšiřování řídí jednotlivostmi, ne podstatou

Šéf poradce předsedy vlády Roman Joch v OVM ujistil, že vláda bude v otázkách zahraniční politiky postupovat jednotně. Úkolem tajemníka pro EU z ministerstva zahraničí pak podle Jochova názoru bude, aby postoje vlády tlumočil v EU. Tentýž tajemník z úřadu vlády pak bude koordinovat vnitropolitickou evropskou debatu.

Sněmovna o výjimce jinak než Senát? Vypadali bychom směšně

Prezident Klaus mimo jiné trvá na tom, aby česká vláda v EU požadovala trvalou výjimku v otázce přijetí eura. Podle Jocha by to ovšem zatím nebylo na místě, protože nemá smysl, aby si Česko předem uzavíralo všechny cesty řešení, v budoucnu by se náš vstup do eurozóny mohl ukázat jako výhodný.

Spor se však vede i o "Klausovu" výjimku z Listiny sociálních práv EU. Prezident ji požaduje, neboť se obává, že by na základě této smlouvy mohli sudetští Němci požadovat navrácení majetku. Schwarzenberg ani Zaorálek si však nemyslí, že by něco podobného hrozilo.

Psali jsme: Senátoři odložili dodatek o Lisabonské smlouvě až na září

Projevilo se to mimo jiné v tom, že se oba diskutéři shodli na tom, že o vstupu Chorvatska do EU a o výjimce, kterou prosadil prezident Klaus, je třeba hlasovat odděleně. 

V případě výjimky z listiny sociálních práv může dojít k tomu, že levicově orientovaný Senát bude hlasovat proti přijetí této výjimky, zatímco pravicová většina ve sněmovně bude hlasovat pro její přijetí. Schwarzenberg se obává, že díky tomuto rozdílnému hlasování budeme v EU vypadat směšně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp, pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…