Klaus napsal prezidentu Zambie. Zadržení Češi nejsou špióni

25.11.2011 15:19

Do případu Čechů, kteří jsou v Zambii zadržování kvůli údajné špionáži, se vložil prezident Václav Klaus. Svému zambijskému protějšku Michaelu Satovi napsal dopis, v němž vyjádřil přesvědčení, že Češi neměli v úmyslu spáchat trestný čin. Oni sami jakékoli provinění odmítají. Český prezident doufá, že celý případ bude urychleně a spravedlivě posouzen.

Klaus napsal prezidentu Zambie. Zadržení Češi nejsou špióni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Hrad dnes ČTK sdělil, že Klaus dopis zaslal prostřednictvím emisara ministerstva zahraničí Vladimíra Galušky. Hlava českého státu uvedla, že případ obvinění Jiřího Cetla, Jana Coufala a Michala Vebera pozorně sleduje.

Jen fotili, píše Klaus

"Jmenovaní se trestné činnosti měli dopustit tím, že fotografovali budovy a veřejně vystavené předměty, některé z nich náhodou v blízkosti vojenských nebo vládních objektů. Na základě podrobných informací, které jsou mi od počátku této nemilé události předkládány, si dovolím vyjádřit přesvědčení, že účelem jejich jednání nebyl úmysl spáchat trestný čin, ale že si chtěli na památku vyfotografovat cvičné letadlo vyrobené v naší zemi, které náhodou objevili vystavené na veřejném prostranství," stojí v Klausově dopise.

O případ se dnes přímo v zambijském hlavním městě Lusaka zajímá Galuška, jehož tam jako svého zvláštního zmocněnce poslal šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle Klause to vyjadřuje "nejvyšší stupeň zájmu české vlády o celý případ", přičemž mise má i podporu hlavy státu. Klaus současně ocenil přístup zambijských úřadů vůči českému diplomatovi Luďkovi Zahradníčkovi, kterému poskytly relevantní informace o vývoji případu.

Co se stalo:
V Zambii byli tři čeští občané obviněni ze špionáže

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…