Klaus nás může zachránit, věří ódéesák Šťastný

19.06.2013 14:45

Poslanec Boris Šťastný (ODS) ve vyjádření pro server Česká pozice znovu vyjádřil názor, že pravici v Česku může zachránit exprezident Václav Klaus. Zákonodárce má také za to, že by Klaus ODS chtěl pomoci. Premiérem by ale v tuto chvíli být neměl. Mandát k tomu má podle Šťastného některá osobnost z vedení ODS. V další spolupráci s TOP 09 je však opatrný.

Klaus nás může zachránit, věří ódéesák Šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„V minulosti jsem opakovaně řekl, že pan prezident Klaus je jedním z těch, kdo může zachránit českou pravici. Na tom si trvám a není k tomu co dodat. Jestli je Václav Klaus člověkem, který dokáže zachránit českou pravici, říkám tím, že si dovedu představit Václava Klause v jakékoliv pozici, kde by tomuto cíli mohl prospět. Co se týká občanských demokratů, chci však jako vždy respektovat to, co bude zaznívat zevnitř členské základny,“ podotýká Šťastný.

S Klausem jsme v kontaktu pravidelně

Občanští demokraté dnes nezažívají nic, co by se nestávalo i jinde ve světě. Stranu vede první místopředseda Martin Kuba a je na něm, aby vyjednal s koaličními partnery, kdo se stane premiérem. Zároveň však vyjádřil obavu z marasmu, do kterého se naše politika dostává. Politické strany vznikají jako houby po dešti a mezi nimi posilují i hlasatelé radikálních řešení. Snad si zavedené strany a s nimi i voliči uvědomí, že je třeba zasáhnout.

Zákonodárce také potvrdil, že se š¨čas opd času schází s Václavem Klausem i dalšími přáteli u piva a mezi jiným řeší i politiku. Naposled\ prý debatovali o tom, jaké důsledky bude mít aktuální aféra pro ODS i pro českou politiku jako celek.

„Silně vnímám, že panu prezidentovi Klausovi je – přes všechny dřívější střety s ODS, přesněji s některými jejími dřívějšími představiteli – tato strana stále velmi drahá a trápí ho naše současná tristní situace. Jisté je jedno: ODS se sebou něco musí udělat a já z pana prezidenta cítím, že by uměl a chtěl pomoci, říká Šťastný.

ODS se musí vrátit ke svým původním ideálům

Ať už bude příštím lídrem ODS kdokoliv, měl by se poučit z problémů posledních let a navrátit stranu k původním ideálům Předsedové stran, kteří nastoupili po Václavu Klausovi, podle Šťastného od těchto ideálů upustili a dali přednost každodennímu vládnutí. Zároveň je prý třeba se vrátit k vnitrostranické diskusi, která v posledních letech ochabla.

„Politika ODS musí být znovu o ideálech. Kdyby byla více o ideálech a méně o reálném vládnutí na všech úrovních, rozhodně bychom dnes v některých situacích nemuseli být. Typickým případem je aktuální kauza. Už nikdo se nezamýšlí nad tím, že kdyby ODS nepřistoupila, totálně proti vlastnímu programu, na zvyšování daní, ti tři poslanci by přeci nebyli rebely a nikam ze sněmovny by evidentně neodcházeli. Ta situace by přeci vůbec nevznikla,“ zdůrazňuje Šťastný.

Je ještě jedna možnost, jak zachránit českou pravici. Šťastný poukazuje na to, že vedle ODS zde existuje řada menších pravicových subjektů s dobrým ideovým základem a podle poslance má smysl s nimi navázat spolupráci. V případě TOP 09 je však poněkud skeptický. Tato stran je podle Šťastného spíše středová a sama se ještě hledá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…