Klaus po Žofínském fóru prozradil, že Nečas byl u něj na Hradě

04.04.2012 16:50

Prezident Václav Klaus je přesvědčen o tom, že koaliční strany by měly pokračovat v jednání o cestě z vládní krize. Pokud ale jejich rozhovory selžou, jsou řešením předčasné volby konané do začátku léta. Klaus to dnes řekl po své přednášce na Žofínském fóru. Nechce prý přechodná řešení, a už vůbec není nakloněn úřednické vládě.

Klaus po Žofínském fóru prozradil, že Nečas byl u něj na Hradě
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

„Vy asi víte dobře, že jsem včera večer telefonoval s premiérem Petrem Nečasem, tak i to, že dnes ráno byl pan premiér u mne na Hradě,“ řekl Klaus dnes novinářům těsně po svém vystoupení na Žofínském fóru, které věnoval kromě jiného tomu, jak se vyvíjí evropská integrace a kam směřuje krize eura a eurozóny.

„První bod je ten, že prezident republiky se nemůže radovat z vládních krizí a z pádu vlády a proto je vždy jeho povinností vyzývat k jisté zodpovědnosti a obezřetnosti. Já jsem přesvědčen o tom, že máme dost problémů, máme i jistou nestabilitu – politickou i ekonomickou, tak proto bychom si měli dávat pozor, abychom tu nestabilitu naší země ještě dále nezvyšovali a neprohlubovali,“ řekl napřed Klaus na fóru. To samé pak zopakoval i novinářům po skončení své přednášky.

Prý souhlasí s premiérem Petrem Nečasem v tom, že by politici měli ztišit silná slova a vážná jednání o dalším osudu vlády zahájit po Velikonocích. „Po uplynutí několika dní se jisté vášně zklidní, a to považuji za rozumný nápad, čili jsem přesvědčen, že jistá přestávka může být ku prospěchu věci,“ zmínil.

Rozhovory o vládě ale zatím nechce nijak koordinovat a nechává je na premiérovi. „Koordinace s prezidentem republiky je poslední stadium. Teď je to stoprocentně na premiérovi, jak tomu rozumím, tak premiér je takto připraven a rozhodnut to dělat,“ uvedl.

„Každá polická strana, která je zúčastěná ve hře, musí mít v úvahu zájmy této země,“ připomněl.

„Já jsem vždy pro nalezení nějaké dohody. Ale chtěl bych říci zcela jasně – když ne pro nalezení nějaké dohody, tak jsem pak pro předčasné volby, ale ne kdoví kdy. Pokud předčasné volby, tak co nejdříve, nejlépe do léta. Pokud by se na tom politická scéna domluvila, tak já ani minutu to neprodloužím,“ dodal.

Nečas "kopíroval" Klause

Krátce po Klausovi se vyjádřil i sám premiér Petr Nečas. Po jednání špiček ODS v Kramářově vile uvedl, že jeho strana chce s koaličními partnery jednat do 10. dubna. Pokud k dohodě nedojde, v červnu se budou i dle něj konat předčasné volby.

„Za první nutný krok považujeme vést jednání s našimi koaličními partnery,“ uvedl Nečas. Rozhodne se po velikonoční přestávce, v úterý 10. dubna. A podle Nečase je odpověď jasná – ano nebo ne. Déle jednat nechce. „Klíčové je pro nás dostat deficit rozpočtu veřejných financí pro tři procenta HDP,“ zdůraznil premiér.

Dojide k revizi koaliční smlouvy a rušení ministerstev?

Vypadá to však, že premiér se snaží nejmenší vládní straně vyjít vstříc. „Navrhnu revizi koaliční smlouvy,“ prohlásil totiž Nečas. Navrhne také zrušení tří ministerstev. „V případě nedosažení dohody navrhneme urychlené předčasné volby na 22. a 23. června letošního roku,“ oznámil premiér.

Vládní krizi vyvolalo úterní rozhodnutí grémia VV, že jejich ministři podají neprodleně podmíněné demise, které by měly být platné k 1. květnu. Strana chtěla jednat o další podpoře obnovené vlády, která by musela požádat sněmovnu o důvěru. Diskutovat VV chtěly o sloučení ministerstev, rekonstrukci vlády a inventuře koaliční smlouvy. Premiér ale prohlásil, že pokud obdrží demise, další jednání s VV nepřicházejí v úvahu. Ministři za VV nakonec na dnešním jednání vlády demise nepodali, třebaže je k tomu zavázalo usnesení grémia.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…