Klaus přednese projev na televizích i rozhlasu

01.01.2012 10:41

Prezident Václav Klaus přednese tradiční novoroční projev.

Klaus přednese projev na televizích i rozhlasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus přednese tradiční novoroční projev. Obvykle v něm hodnotí uplynulý rok a sdělí svá přání do roku začínajícího. Loni zdůraznil potřebu stabilní a funkční vlády a nutnost reforem, nejen rozpočtových škrtů. Proslov hlavy státu z Pražského hradu budou hodinu po poledni vysílat Česká televize, Nova, Prima a Český rozhlas.

Optimisticky přiměřený

Prezident už v předvánočním vystoupení v televizi Prima (ZDE) uvedl, že novoroční projev "musí být přiměřeně optimistický a dávat naději a zároveň nesmí být naivně optimistický, aby upozorňoval na nebezpečí, která nás nyní čekají". Podle Klause ale není na místě propadat panice a malovat si katastrofické scénáře.

Kritika vlády

V loňském novoročním projevu Klaus podpořil koaliční vládu Petra Nečase, před měsícem ji ale zkritizoval. "Vláda se ukázala být slabší a méně výkonná, než jak to vypadalo na podzim roku 2010. Oslabovaly ji vnitrokoaliční spory, prokázané či neprokázané aféry," uvedl mimo jiné. Neušetřil ani největší nevládní stranu. "Ani sociální demokracie nebyla opozicí vlády. Spíše se stavěla do pozice odpůrce celého sociálně-ekonomického systému, které nyní funguje," řekl.

Letošní Klausův novoroční projev bude předposlední, na jaře příštího roku jeho druhé funkční období skončí. Klaus už dal najevo, že se ani poté nestáhne do soukromí a zůstane v politice.

reklama

autor: qot

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…