Klaus proti Nečasovi? Trošku podivný způsob, řekl Klaus k hledání podpory vlády

25.04.2012 13:56

Způsob, jak premiér Petr Nečas ustupuje ze svých dřívějších požadavků, přijde prezidentovi Václavu Klausovi "trošku podivný". Klaus se tak pozastavil nad neustálými ústupky Nečase ve věci skladby vládní většiny, jež má podpořit kabinet po rozpadu Věcí veřejných.

Klaus proti Nečasovi? Trošku podivný způsob, řekl Klaus k hledání podpory vlády
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

Pokud vláda nalezne ve sněmovně podporu, prezident Václava Klaus ji podpoří. „Jako prezident musím mít zájem, aby vláda existovala, nemohu bořit vládu, a proto, pokud bude nalezeno nějaké řešení, tak já ho vítám," sdělil Klaus dnes v průběhu návštěvy Moravskoslezského kraje.

Jenže na to řekl své velké ALE. To se týká způsoby skladby vládní většiny. „Všichni dobře vědí, že já nejsem přítelem nestandardních řešení," řekl napřed Klaus a doplnil: „To, jestli se nejdřív řeklo, že musí být koalice tří stran, pak že stačí tří poslaneckých klubů, teď už snad tří platforem, je pro mě trošku podivný způsob.“

Klaus s manželkou Livií dnes zahájil návštěvu Moravskoslezského kraje. Během tří dnů navštíví města především na Bruntálsku a Novojičínsku, kde se setká s obyvateli i představiteli samosprávy, ale také několik průmyslových podniků a krajské integrované bezpečnostní centrum. O jeho názoru informoval server lidovky.cz.

Nečas: Nevidím důvod, aby poslanci něco podepisovali

Poslanecká sněmovna se má k vyslovení důvěry kabinetu sejít v pátek na mimořádné schůzi. Krok je důsledkem vládní krize vzniklé poté, co se na dvě části rozštěpila tehdejší nejmenší vládní strana Věci veřejné.

Kabinet se na žádosti o vyslovení důvěry dohodl na svém středečním jednání. Premiér o tom informoval na brífinku po jednání vlády společně s vicepremiérkou Karolínou Peake a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Nečas uvedl, že se nebude měnit koaliční programové prohlášení a vláda bude pouze „parafovat stávající koaliční smlouvu“.

„Mám spodní hranici (bezpečné většiny), ale jsem přesvědčen, že hlasování dopadne dobře,“ řekl dnes Nečas. Dodal, že mu stačí, když daní poslanci dají slovo a budou podporovat vládu. "Nevidím důvod, aby ti poslanci něco podepisovali," prohlásil Nečas. V minulých dnech se hovořilo také o možnosti, že by se poslanci ke své podpoře vládě zavázali písemně.

Kabinet bude mít podporu 102 či 103 poslanců

Jak ale bude vypadat hlasování v pátek? Podle předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřiny Klasnové osm poslanců véček v pátek nevysloví vládě svou důvěru. Vládu naopak podpoří tři poslanci VV a to Milan Šťovíček, Otto Chaloupka a Miroslav Petráň. Hlasování se podle Klasnové nezúčastní poslanec David Kádner. Poslance ale prý klub nezavázal k tomu, jak mají hlasovat. "O důvěře vládě tak budou hlasovat volně," dodala Klasnová.

Kabinet potřebuje k vyslovení důvěry přitom nadpoloviční většinu z 200 hlasů. Vláda se ale nyní po vypovězení koaliční smlouvy opírá o hlasy poslanců ODS, TOP 09 a části zákonodárců zvolených za VV, kteří ze strany odešli společně s vicepremiérkou Karolínou Peake. Celkem provládní tábor zřejmě nyní čítá 102 či 103 poslance.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…