Klaus se v přímém přenosu rozčílil: Odposlechy Livie? Kdo vám to nakukal!

07.03.2012 23:50

Prezident Václava Klaus si v televizi Nova nasypal popel na hlavu za kauzu chilského pera. Utrhl bych si ruku, řekl doslova. V bilančním rozhovoru, mapujícím jeho předposlední rok ve funkci, potvrdil, že je rád, že se podařilo udržet současnou vládu a její směřování. Opakovaně potvrdil podporu ministru školství Josefu Dobešovi a rozhodně odmítl spekulace o protekcích v udělování prezidentských milostí.

Klaus se v přímém přenosu rozčílil: Odposlechy Livie? Kdo vám to nakukal!
Foto: Repro Foto: TV Nova
Popisek: Prezident Václav Klaus při bilančním rozhovoru pro TV Nova

Vláda České republiky prošla několika krizemi, které hrozily jejím rozpadem. Není tajemstvím, že prezident Václav Kalus se stal několikrát prvkem, který krize zažehnal, připomněla moderátorka Novy.

Podporuji směřování vlády

„Vláda Petra Nečase existuje. Jsem rád, že se podařilo, a troufám si tvrdit i do jisté míry mojí zásluhou, tu vládu udržet,“ reagoval Václav Klaus s tím, že několikrát stála vláda před svým koncem.

„Nemůže být zájmem prezidenta, aby destabilizoval vládu a vyvolával chaos,“ dodal na vysvětlenou Klaus. K tomu podotkl, že vláda funguje ve směru, který pro sebe považuje za možný. „A byl bych velmi rád, kdyby to akceptovala i většina lidí České republiky."

Díky bohu za ministra školství

Svoji akceptaci vlády Klaus vysvětlil jako globální soud. "To vůbec neznamená, že by mě těšila ta či ona jednotlivost vlády jako celku, jednotlivého ministra a tak dále. Ale jako celkové směřování, to já musím říci, že já vidím podobně jako tato vláda,“ konstatoval v rozhovoru prezident.

"Já jsem stoprocentně přesvědčen, že proti ministrům, jako byla paní Buzková, paní Kuchtová a pan Liška, to díky bohu, že máme pana Dobeše,“ potvrdil pro televizi Nova svou podporu ministru Věcí veřejných.

...to neznamená, že bych to dělal stejně

„Něco úplně jiného je, jestli bych stejným způsobem vzal do ruky tužku a psal dnešní reformu vysokých škol, nebo udělal ten či onen krok. Ale v kontextu, ve kterém se pohybujeme, v realitě, ve které se pohybujeme, já nemám důvod, abych na tom výroku měl něco měnit,“ potvrdil Klaus.

Utrhl bych si ruku za chilské pero

Na přetřes přišla i takzvaná kauza chilského pera. Moderátorka TV Nova připomněla, že si zde Kalus „nenápadně“ přemístil do kapsy svého saka protokolární pero. Záznam se pak v následujících dnech a týdnech rozšířil do nejvýznamnějších světových médií.
 
„Já musím říct, že mě netěší,“ konstatoval Klaus o kauze a nasypal si popel na hlavu: „Utrhl bych si ruku a tak dále.“ Přesto si prezident myslí, že věc je nemístně nafouknutá. „Já myslím, že je to nekonečným způsobem přehráno. To, že si člověk při takových aktech pero, kde se něco odehrává, nechává, je opravdu standardním způsobem. Trvám na tom. A děje se tak i při našich jednáních, minulý týden a předminulý týden na Pražském hradě,“ dodal Klaus.

Žádná protekce v milostech, to odmítám

Ten se nevyhnul ani v posledních týdnech velmi přetřásaným prezidentským milostem, kdy opozice jejich udělování Klausem považuje dokonce až za zneužívání tohoto institutu.

„Ty milosti mě zlobí a uráží,“ dal prezident najevo svou nelibost nad způsobem medializace této jeho pravomoci. "Nemůžu je přijmout ani vteřinku. Ani vteřinu a říkám to rezolutně!“ reagoval na kritiky Klaus.

Podle něj je udělování milostí „nesmírně těžká, nepříjemná a nemilá práce“. Klaus podotkl, že jestli se sociální demokracii podaří prosadit zrušení milostí udělovaných prezidentem, bude jim každá budoucí hlava státu děkovat, že nebude muset tuto nevděčnou práci dělat.

Přesto si Klaus myslí, že zrušení tohoto institutu by byla škoda. „Je to jistý přídavek k celému našemu soudnímu systému. Ale nějakou faleš v těch milostech odmítám rezolutně, nekonečně, zásadně. Opakuji znovu, jestli to někdo chce zrušit, ať to zruší, ale byla by to chyba,“ konstatoval prezident.

Havel nevysvětloval a milostí udělil 7krát víc

Ten zdůraznil, že přesto, že tak nemusí činit, na rozdíl od svého předchůdce Václava Havla k milostem vždy dodá několik vysvětlujících vět. „Za druhé, milostí jsem udělil tři sta osmdesát nebo kolik. Můj předchůdce jich udělil šestkrát nebo sedmkrát více,“ vypočítal Klaus.

Nejmarkantnější v mediálních kauzách milostí se stala milost pro Annu Benešovou, někdejší ředitelku Metropolitní univerzity v Praze, odsouzenou za korupci k půlročnímu podmíněnému trestu. Jakékoliv spekulace o protekci v udělení milosti zde Kalus velmi rezolutně odmítl.

Podrážděně reagoval na zmínky o jakýchsi odposleších, které by snad měly naznačit telefonický styk jeho manželky Livie s odsouzenou Annou Benešovou. „Nevím, kdo vám to nakukal. V životě neměla její telefonní číslo. Vyloučeno.“ zdůraznil Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …