Klaus setřel TOP 09. Odpověď: Nevážím si Vás, prezidente

02.09.2011 10:58

Dobře se musel předpůlnoční rozhovor Václava Klause pro Českou televizi poslouchat nejmenší vládní straně. Zatímco pro Věci veřejné našel prezident jen slova chvály, schytala to od něj TOP 09. Za nedostatečnou vládní koncepci zahraniční politiky jejího předsedy Karla Schwarzenberga, za útoky na Ladislava Bátoru i za vyděračskou politiku, protože v koalici nenese dominantní odpovědnost.

Klaus setřel TOP 09. Odpověď: Nevážím si Vás, prezidente
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus si v předpůlnočním rozhovoru pro ČT24 vzal pořádně na paškál vládní TOP 09 a především jejího předsedu Karla Schwarzenberga. Zkritizoval ho za nedostatečnou vládní koncepci zahraniční politiky, do níž nezapracoval zásadní připomínky z Hradu. A protože se s nimi od jara nic nedělo, tak své námitky řekl Klaus tento týden na shromáždění českých velvyslanců.

A pozlobilo ho, že s ním na tomto fóru Karel Schwarzenberg ani nezačal polemizovat. „To on schopen není. Je bohužel schopný utrousit nějakou poznámku prvnímu novináři, kterého potká. A to je jednání, které moc aristokraticko-knížecí není," prohlásil prezident v rozhovoru pro ČT24 na adresu šéfa diplomacie.

Schwarzenberg je státník a těší se respektu, reaguje TOP 09

„Nemůžu komentovat výroky pana prezidenta, jen bych si dovolil poznámku k osobě našeho předsedy. Kdykoli jsem měl možnost hovořit s někým z ciziny, tak byl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg jedním z mála českých politiků, který je oceňován hodně vysoko, a to nejen v Evropě, ale i ve světě. Respekt a uznání, kterému se v zahraničí těší, mu mohou ostatní politici jen závidět," reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Související: Klaus by se měl zdržet výroků o diplomacii, kritizuje Kalousek

V podobném duchu se vyjadřuje i senátor Jaromír Štětina, který kandidoval do horní komory s podporou TOP 09 a STAN. „Jsou politici a státníci. Karel Schwarzenberg je na rozdíl od pana prezidenta státník. Ví přesně, jaká nebezpečí přináší politický extremismus podporovaný panem prezidentem," uvádí pro ParlamentníListy.cz Štětina.

Klaus je přesvědčen, že kauza Bátora byl jen zástupný útok na něj

Václav Klaus se rovněž zastal premiéra Petra Nečase, který prý ve srovnání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem není tak slabý, jak se může zdát. „Je to tak, že strana, která nemá dominantní zodpovědnost, vždycky hraje vyděračskou politiku, protože nenese hlavní tíhu a zodpovědnost. Proto se to hraje snadněji Kalouskovi než Nečasovi," myslí si prezident.

Zmínil se i o kauze odvolaného personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory. „Někteří lidé, kteří si netroufnou na mě, tak si nacházejí slabšího partnera a s tím se snaží utkávat," vysvětlil Klaus. Celou kauzu pak označil za zástupný útok na jeho osobu. „Chudák pan Bátora," dodal prezident.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

TOP 09 šlo o to odmítnout fašizující snahy ve společnosti

„TOP 09 svou obstrukcí vůči panu Bátorovi jasně a velmi nahlas řekla, že fašizující snahy ve společnosti odmítá," oponuje senátor Štětina. „Z úcty k úřadu prezidenta tyto výroky nebudu raději komentovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. Drsněji se na Klausovu adresu vyjádřil jeho kolega Daniel Korte. „Vzhledem k tomu, že nemám důvod si toho pána vážit, jeho výroky vůči TOP 09 mě nezajímají," poznamenal pro ParlamentníListy.cz.

A ministr zahraničí přiložil polínko do ohně sporu s hlavou státu v rozhovoru pro Hospodářské noviny upozorněním na nebezpečí extremismu zleva i zprava. „Pozoruji, jak se tyto směry z obou stran spektra sbližují, zleva paní Bobošíková, zprava pan Bátora, jisté výroky pana Hájka..." uvedl Schwarzenberg a nepopřel, že by v čele takového hnutí mohl stanout Václav Klaus.

K věci:

Klaus podpořil VV: Bárta je šikovný, Dobeš je nejlepší 

Klaus před velvyslanci ČR zkritizoval vládní koncepci diplomacie 

Kníže trpí kvůli Klausově sudeťácké výjimce. Musí se ptát v Bruselu 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…