Klaus si přijel poslechnout občany. Uslyšel křik: Kašlete na seniory

18.10.2011 21:12

Prezident Václav Klaus s chotí v úterý zahájil plánovanou třídenní návštěvu Ústeckého kraje. Hned na první zastávce v Roudnici nad Labem se hlava státu střetla s občanem, který Klause obvinil z toho, že přehlíží problémy seniorů. Dále Klaus navštívil Litoměřice či Ústí nad Labem, kde si promluvil s lékaři zdejší Masarykovy nemocnice. V debatě se mimo jiné důrazně vymezil proti zavádění nadstandardu zdravotní péče.

Klaus si přijel poslechnout občany. Uslyšel křik: Kašlete na seniory
Foto: Miloš Polák
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus zavítal spolu s chotí Livií na třídenní návštěvu Ústeckého kraje, jako vůbec první město navštívil Roudnici nad Labem. Prezidentský pár upoutal pozornost snad celého města, největší radost z něj měli žáci a studenti, protože místo vyučování přišli po deváté hodině přivítat hlavu státu na centrální roudnické náměstí.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Prezidentské návštěvy krajů jsou důležité, zdůrazňuje Klaus

Klause na Karlově náměstí v Roudnici přivítala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) a starosta města Vladimír Urban (Společně pro Roudnici). „Jsem velmi ráda, že pan prezident s paní Livií Klasovou přijeli na návštěvu Ústeckého kraje sem do Roudnice, ale také do dalších míst Ústeckého kraje. Přeji jim zde příjemný pobyt," prohlásila hejtmanka.



Klaus poděkoval za milé přivítání a v úvodu svého projevu zopakoval, tak jako na každé prezidentské návštěvě konkrétního kraje, že tyto delší třídenní návštěvy krajů považuje on i jeho paní za velmi důležité, protože mohou mluvit s co největším počtem občanů, vyslechnout jejich přání a prosby, a snad jim v něčem i pomoci. První dáma dala svému muži s úsměvem za pravdu.

„Mám několik důvodů k tomu jet se svým mužem na návštěvu kraje. Jednak mám šanci vidět svého muže celé tři dny na živo, což se mi zas tak často nepoštěstí. Ale hlavně, tyto cesty jsou pro mě důležité, protože mi umožňují vidět vás osobně a vyslechnout si, co vás trápí, ale také co vás těší. Kdybych měla soudit o naší zemi jen z toho, co si člověk přečte v novinách, tak bych měla úplně jiný obrázek," popsala význam cest po krajích naší vlasti první dáma.

Psali jsme:
Klaus šokoval razancí ohledně milostí. Proč je tak radikální? diví se levice
Sledujeme téma Klaus a milost

Transparent na náměstí: Politici jsou zločinci

Došlo zde však i ke sporu mezi jedním z diváků a samotným prezidentem. Pán ve středních letech s transparentem označujícím politiky za zločince, prezidenta nevyjímaje, obvinil hlavu státu, že ignoruje problémy roudnických seniorů. Nepřijal prý ani delegaci starších občanů, kteří za ním přijeli na Hrad, aby si stěžovali na špatné zacházení ze strany roudnické radnice. Klaus ovšem ostrý útok občana odmítl.

„Netuším, jestli zdejší pan starosta okrádá seniory, to si tady vyřiďte mezi sebou. Já zejména nevěřím lidem, kteří takhle agresivně a nesmyslným plakátem někoho údajně zastupují. Já sice půjdu rád pohovořit s těmi seniory, ale skoro nemám zájem hovořit o tom s Vámi. My se se seniory scházíme velmi často," prohlásil Klaus.

Slova svého muže podpořila i první dáma, když zdůraznila, že se seniory se ona i pan prezident schází velmi často. V poslední době jsme hovořili se šesti tisíci seniory po celé republice," uzavřela paní Klausová.

Další otázka z publika položená jednou slečnou byla neméně ostrá. Není na místě zpřísnění trestů za páchání zločinů? Prezident předestřel, že je to otázka spíše na poslance a senátory, kteří řeší trestní zákon, ale on jako prezident má pocit, že některé tresty, které udělují soudy, nejsou dost přísné, zatímco jiné jsou až příliš ostré. Ocenil ovšem, že tato otázka zazněla, pokud se bude opakovat častěji, je to podle hlavy státu podmět k zamyšlení.

Stát a církev musí spolupracovat

Po odjezdu z Roudnice zamířila prezidentská kolona do Terezína, kde Klaus opět pohovořil s občany a mimo jiné si také vyslechl záměr dalšího využití zdejší slavné pevnosti. Na Klausově cestě nemohly v úterý chybět ani Litoměřice, kde Klaus navštívil kostel Všech svatých. Tady si vyslechl projev litoměřického biskupa Jana Baxanta.

Mons. Baxant mimo jiné ve své řeči zdůraznil nutnost spolupráce státu a církve. Nezbytnost kooperace se ukázala např. při nedávno dokončené rekonstrukci kostela Všech svatých, na které se podílela církev i město. Vzápětí biskup ocenil snahu prezidenta Klause na svých cestách po republice komunikovat s občany. „Toto spatřuji jako charakteristický rys Vašich cest, že se setkáváte s lidmi a komunikujete s nimi," pochválil prezidenta Baxant.



Zákon o nadstandardu jsem podepsal s oběma očima zavázanýma

Z Litoměřic prezident vyrazil k rozestavěnému úseku dálnice D8, kde si pohovořil se starosty okolních obcí. První den své návštěvy v Ústeckém kraji prezidentský pár zakončil v krajské metropoli Ústí nad Labem. Tady Klaus zavítal do Masarykovy nemocnice, aby si zde prohlédl chirurgického robota Leonardo da Vinci. S jeho pomocí prezident sám přestřihl jeden steh, za což si od přihlížejících lékařů vysloužil potlesk.

Následovala beseda se zdejšími lékaři, kde Klaus zdůraznil, že současné dělení lékařské péče na standardní a nadstandardní považuje za velmi nešťastné. „Zákon o nadstandardu jsem podepsal s oběma očima zavázanýma a museli mi u toho snad i ruce připoutat k židli," uvedl prezident.

Hlava státu totiž není přesvědčena o tom, že tento krok vnese více peněz do zdravotnictví. Přísun většího objemu finančních prostředků byl přitom hlavním argumentem diskutujících lékařů ve prospěch nadstandardu. Pacienti podle prezidenta musí vědět, že každá léčba něco stojí a podle svého uvážení si vybrat ten či onen způsob léčení s vědomím určitých nákladů. Na těchto nákladech se mohou následně i podílet, ale umělé dělení lékařské péče na standard a nadstandard prý není nejšťastnější.



Po besedě s lékaři prezident odjel prezident do Muzea města. Svůj první den návštěvy Ústeckého kraje pak zakončil v knihkupectví Beran, kde zájemcům podepisoval své knihy.

Související:
Klaus budí pozdvižení na severu Čech. Slovně jej napadl kadeřník
Klaus přijede na sever Čech. Šluknovsko v programu nemá
Klaus skončil v čínském bistru, čtenáři ho posílají do Šluknova

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Miloš Polák

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …