Klaus vás neošetří, lékaři trpí jako Charta 77. Tak pravil Kubek

09.02.2011 10:24

Včerejší výroky prezidenta Lékařské komory Milana Kubka, ve kterých přirovnal protestující lékaře k Chartě 77, pořádně hnuly žlučí synovi bývalého disidenta Marku Bendovi. Přirovnání označil za nehoráznost.

Klaus vás neošetří, lékaři trpí jako Charta 77. Tak pravil Kubek

Protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme nabírá stále rychlejší a nečekanější spád. V úterý večer například prezident České lékařské komory Milan Kubek řekl v rozhovoru pro ČT, že lékaři jsou nejpronásledovanější skupinou občanů od dob Charty 77, a proto musí bojovat za svá práva. Vyzval též občany, aby si lékařů vážili a uvědomili si, že prezident Václav Klaus, který akci Děkujeme, odcházíme dlouhodobě kritizuje, jim v nouzi nepomůže.

Více z úterních Událostí, komentářů ZDE

Výrokem o Chartě 77 doslova nadzvedl ze židle syna zesnulého disidenta Václava Bendy, poslance Marka Bendu (ODS).

POSLEDNÍ VÝVOJ:

"Já nehoráznosti pana Kubka už ani nesleduji. Ale tohle pokládám za opravdu neodpustitelné.  Kubek by si měl uvědomit, že disidenti bojovali za svobodu pro všechny, kdežto on bojuje za peníze pro sebe. Navíc za to disidentům hrozila dlouholetá vězení, vyhazovy z práce, děti bez možnosti studovat. Dneska doktoři vyhrožují společnosti, ne naopak," uvedl poslanec Marek Benda (ODS) pro ParlamentníListy.cz.

Marek Benda však nebyl jediným, koho vyjádření Milana Kubka naštvalo.

Engel s Kubkem destabilizují zemi, to je cynismus

"Pánové Kubek a Engel ztrácejí půdu pod nohama. Možná pozdě, ale přece jen si však uvědomili, že rozehráli bez jakýchkoli skrupulí vyděračskou akci, po které nikdy už nebude nic jako dřív. Hrají si s lidskými životy, osudy lékařů a životy pacientů, které by přitom právě oni měli chránit," řekl Boris Šťastný předseda výboru pro zdravotnictví (ODS).

"Cynismus není říci otevřeně svůj názor, jako třeba já, ale destabilizovat zemi, jako to dělá pan Engel s Kubkem. Cynismus je říci: Zaplaťte, nebo my, piloti, vyskakujeme s padáky z letadla plného lidí včetně žen a dětí, autopilota vypneme. Kdyby se stejně chovali ostatní zdravotníci, učitelé a další pro stát významné profese, systém by se zhroutil," doplnil Šťastný.

Engel: Skutečně jde jen o ponížení lékařů, nic víc

A co na to Kubkův kolega, předseda LOK Martin Engel? Nepřipustí, že v některých vyjádřeních zkrátka už bylo přestřeleno?

"Podívejte se, já souhlasím s tím, že vládě ani tak nejde o peníze, ale o totální dehonestaci lékařů - co nejvíce je ponížit. Vždyť co jiného se skrývá za tím, že je vláda připravena řešit nastalou krizi vojenskou silou, vrtulníky? To vše půjde nakonec ze státního rozpočtu, nikoli jen ze zdravotního rezortu, takže to vyjde všechny v konečném efektu ještě dráž, než kdyby přistoupila vláda na naše požadavky. Prostě teď už jde jen o ponížení, o nic jiného," sdělil ParlamentnímListům.cz.


Průběh zmíněné části rozhovoru v pořadu ČT24 Události, komentáře, 8. 2. 2011

Milan Kubek:
Já jsem viděl v tom šotu slova pana prezidenta Klause a poprosil bych všechny občany: Chovejte se slušně ke svým lékařům. Neurážejte nás, nikdy nevíte, kdy nás budete potřebovat a nezlobte se, pan prezident Klaus vám v nouzi nepomůže.

moderátorka Daniela Drtinová:
Pane prezidente, nezlobte se, to už hraničí i s výhrůžkou směrem k pacientům...

Milan Kubek:
To není výhrůžka, to je jenom prosba, protože žádná skupina občanů od dob Charty 77 nebyla vystavena takové dehonestační kampani jako lékaři. V dané situaci lékaři bojují za svá práva...

moderátorka Daniela Drtinová:
Ale zavíráni a pronásledováni nejste.

Milan Kubek:
Zatím ne, ale trestní oznámení už padají. Bojujeme za to, aby byly dodržovány zákony ve zdravotnictví. Charta 77 také bojovala za to, aby byly dodržovány zákony, které tehdy v Československu platily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…