Klausův CEP letos na kongresu ODS patrně bude. Topolánek to už nezakáže

08.06.2010 9:51

Pravicový think-tank prezidenta Václava Klause Centrum pro ekonomiku politiku bude moci mít podle zdrojů serveru ParlamentníListy.cz opět po dvou letech na letošním kongresu občanských demokratů, který se bude konat 19. a 20. června, svůj stánek.

Klausův CEP letos na kongresu ODS patrně bude. Topolánek to už nezakáže

Lídr strany Petr Nečas je totiž dle důvěryhodného zdroje nakloněn přítomnosti zástupců CEPu. „Petr Nečas je rozhodně pro zlepšení vztahů s panem prezidentem a tento konzervativní think-tank na náš kongres určitě patří," uvedl zdroj. Účast by již jen formálně mělo schválit grémium ODS. „O účasti hostů budeme teprve jednat," uvedl stručně v SMS zprávě lídr ODS Nečas.

CEP by byl na kongresu rád

„Na kongresech ODS jsme vždy bývali. Tradice se bohužel na dva roky přerušila. Rádi bychom tam byli znovu," řek ParlamentnímListům.cz ředitel Centra pro ekonomiku a politiku a poradce prezidenta republiky Jan Skopeček.

Topolánkovi se Klausův pravicový institut nehodil

V předvečer kongresu ODS, který se konal v prosinci 2008, kancelář ODS oznámila prezidentu Václavu Klausovi, že přítomnost CEPu na vrcholném sněmu ODS není žádoucí. V napjaté atmosféře zde totiž proti tehdejšímu předsedovi ODS Mirku Topolánkovi kandidoval prezidentovi blízký pražský primátor Pavel Bém. Rovněž se také šířily informace, že tehdejší ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach plánuje založit novou pravicovou stranu.

„Již tehdy jsem uvedl a znovu potvrzuji, že jsme neplánovali agitaci pro novou stranu. Chtěli jsme jen rozdávat publikace CEPu týkající se pravicové politiky a pravicových idejí," řekl ParlamentnímListům.cz exředitel CEPu a současný předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Klaus se jen hořce usmál

„CEP měl každý rok na kongresech ODS stánek, kde nabízel a rozdával svoje knihy. Před několika hodinami jsem dostal dopis od hlavního manažera ODS, že naše přítomnost tam není letos žádoucí. Nyní mi bylo vše potvrzeno. Pokládám to za naprostou novinku na naší politické scéně, za věc naprosto famózní," komentoval tehdy incident hořce prezident Klaus, který se na stejném kongresu vzdal čestného předsednictví ODS.

Na kongresech občanských demokratů ideově spřízněné organizace již tradičně nabízejí a distribuují ve stáncích své materiály. Naposledy rozdávalo na akci své publikace například CEVRO Ivana Langera, Mladí konzervativci a think-tank Edvarda Kožušníka eStat. Liberální institut po té, co na prosincovém kongresu 2008 ostře zkritizoval občanské demokraty za nedostatečnou pravicovost ředitel institutu Miroslav Ševčík, již nesměl být přítomen.

Související:
Volím Macha. Mix ze zelené a oranžové by mě asi zabil, tvrdí Jakl

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …