Klip Přemluv bábu! může odradit i pravicové voliče, soudí odborník

27.04.2010 11:03

Zdá se, že virální marketing pronikl do politické kampaně. Po hereckém duu Mádl-Issová, kteří natočili spot „Přemluv bábu", se o virál pokusili i zelení, konkrétně předseda strany Ondřej Liška a lídryně kandidátky zelených na Královéhradecku Jiřina Šiklová. Jejich dílo se jmenuje „Tahle země není pro starý".

Klip Přemluv bábu! může odradit i pravicové voliče, soudí odborník

Český internet žije virálním videem z dílny Petra Zelenky, Jiřího Mádla a Marthy Issové. Za pět dnů jejich počin "Přemluv bábu!" vidělo již 340 tisíc lidí, jen za posledních 24 hodin počet shlédnutí poskočil o sto tisíc.

Popularitu tohoto "virálu" využili v politickém boji i zelení a natočili svou verzi "Tahle země není pro starý", kde hovoří šéf zelených Ondřej Liška a jednička v Královéhradeckém kraji Jiřína Šiklová. Na klip se za 24 hodin podívalo zhruba dvacet tisíc lidí.

Více:
Svíčkovou a štrúdl jan za hlas pro zelené, přemlouvají Šiklová s Liškou
Klip Přemluv bábu. Podívejte se na americký originál a na českou kopii

„Využili příležitosti, šance, jak na sebe levně upozornit," vysvětluje aktivitu Strany zelených pro ParlamentniListy.cz odborník na politickou komunikaci a marketing Jan Kubáček. Podle něj se v nadcházející kampani můžeme dočkat i dalších podobných videí. Ať už ze strany politických stran, nebo jejich příznivců.

Šiklová s Liškou ve svém spotu volně reagují na video „Přemluv bábu". Předseda Strany zelených totiž zvedne pravici v nacistickém pozdravu, aby naznačil, že nejen levá ruka může vykonávat problematické činnosti. Ve spotu zároveň Šiklová obviňuje levicové i pravicové strany, že se starají o své zájmy na úkor zájmů občanů. Zelení jsou prý však jiní.

Celý spot je určen nejstarší generaci, kdy jeho aktérka vyzývá prarodiče, aby svíčkovou a štrúdl servírovali svým vnoučatům pouze za podmínky, že budou volit Stranu zelených.

Profesionálové to přepískli, říká odborník

Jan Kubáček pro ParlamentniListy.cz vyslovil domněnku, že právě dalšími a dalšími variacemi na spot „Přemluv bábu" se původní video samo rozmělní. „V podstatě je to takové šplouchnutí, téma pro pár dnů," hodnotí virál (neboli spot určený především k šíření prostřednictvím sociálních sítí) Mádla a Issové Kubáček.

Upozorňuje i na to, že spot „Přemluv bábu" může mít i opačný dopad, než v jaký jeho autoři doufali. „Je to udělané profesionálně, ale zároveň je to nešťastně postavené na zesměšňování určitých hodnot. Autoři se snažili o recesi, ale je to spíš kontraproduktivní. Spot útočí na celou starší generaci, a nejenže přesvědčuje přesvědčené, zároveň může u sympatizantů pravice vyvolat odsouzení," myslí si odborník na politickou komunikaci.

Dále čtěte:
Mádl a Issová? Arogance mládí a moci, míní Slačálek

Reprofoto: youtube.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …