Kmotr Dlouhý překročil rychlost. Zametli to pod koberec

10.12.2011 10:20

Kmotr Dlouhý, známý jako "kníže z Hluboké", který údajně ovlivňuje politiku v celé zemi, jel vloni v Písku přes povolenou rychlost. I když byl přistižen policisty, pokutu nedostal a o body nepřišel. Teď kvůli tomuto případu stíhá státní zástupkyně dva písecké úředníky a policistu. V případu má údajně figurovat i možnost uplácení.

Kmotr Dlouhý překročil rychlost. Zametli to pod koberec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

 Ti měli napomáhat incident zamést pod koberec. Vlivný politik ODS, kterého Mirek Topolánek označil za kmotra, přičemž sám za ním na Hlubokou jezdil a lidé z jižních Čech o něm mluvčí jako o "knížeti z Hluboké", trestu unikl.

Jel 140. Tam, kde se může devadesát

Pavel Dlouhý se měl u Písku podle České televize prohánět rychlostí 140 kilometrů v hodině, ačkoliv je v místě povolená jen devadesátka. Podle informací Ladislava Vrabela, který pravidelně upozorňuje na korupci z Českobudějovicka, to bylo na obchvatu Písku a naměřená rychlost byla prý až 164 kilometrů hodině. Dlouhý rád jezdí rychle a se svým terénním Porche s protekční registrační značkou to prý ani nijak jinak neumí.

Úředníci v Písku nestihli přestupek projednat v zákonem dané roční lhůtě, a tak se Dlouhý nemusí bát postihu. Vedoucí právního oddělení odboru vnitřních věcí Zuzana Cikánková přesto médiím řekla, že přestupek řešili jako každý jiný.

Vrabel na svém webu tvrdí, že už po nehodě bylo chování policistů nestandardní. Dlouhého, který odmítl dechovou zkoušku a nabídl krevní test, totiž údajně odvezli k doktorovi, kterého si Dlouhý sám vybral.

"Jde o velmi nestandardní krok a policisté na toto rozhodně nemohou přistoupit. Patrně jim asi Dlouhý řekl "kdo že je", a že by mohly mít problémy. Ale je pravdou, že situace kolem Dlouhého je velmi podivná i v jiných ohledech," řekl pro ParlamentníListy.cz jeden z regionálních politiků, který nechce být jmenová.

Výmluva: Léčba u tchána

Pavel Dlouhý,který působí i jako místostarosta Hluboké nad Vltavou, požádal v tu dobu o předání případu do Týna nad Vltavou a zdůvodnil to tím, že se léčí u tchána. Odtud pak spis putoval do Českých Budějovic, aby se nakonec vrátil do Písku.

Ačkoli Dlouhý unikl trestu, případ tím neskončil. Písecká úřednice Dana Martincová, František Rychlík, který už na úřadě nepracuje, a bývalý policista Václav Vališ jsou obvinění, že chtěli hlubockému místostarostovi pomoci zamést problém pod koberec.

"Mohu potvrdit, že proti nim bylo zahájeno trestní stíhání pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, podplácení a přijetí úplatku," řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Sám Pavel Dlouhý, který médiím telefony nezvedá, se k případu nevyjádřil.

Související:
Autoškola národa se ve sněmovně líbí. Huml si jí zkusí

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…