Knihkupci se chystají na zvýšený zájem čtenářů o Havlovy knihy

19.12.2011 12:20

Knihkupci očekávají zvýšený zájem o tituly zesnulého prezidenta Václava Havla. Čtenářům jsou na pultech tuzemských knihkupectví k dispozici rozhovory, spisy, eseje, korespondence a divadelní hry z pera slavného dramatika a ochránce lidských práv. Větší nápor kupujících lze podle nich očekávat již od dnešního dne.

Knihkupci se chystají na zvýšený zájem čtenářů o Havlovy knihy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Největší pražské knihkupectví Palác knih Luxor zatím podle své mluvčí Zuzany Turňové sice nijak výrazně vyšší poptávku po Havlových titulech neeviduje, zájem čtenářů lze ale prý s jistotou předpokládat: "S úmrtím slavné osobnosti se dané knihy vždy více poptávají, takže je po nějakou dobu soustředíme na jedno místo, aby je čtenáři nemuseli hledat po celém knihkupectví." Obdobně je na tom s prodeji i konkurenční knihkupectví Kanzelsberger. "Ještě dneska přivezeme od dodavatele starší vydání reprezentativní fotopublikace Havel a během tohoto týdne by měla vyjít v nakladatelství Petrklíč Vzpomínková kniha," uvedl mluvčí Zdeněk Fekar.

Rozhovor Hacla s Karlem Hvížďalou nen í k dostání

I přes věhlas Havlovy osobnosti, je ale nabídka jeho titulů na pultech knihkupců poměrně omezená. "Jedna z nejpoptávanějších knih byla a zřejmě i bude Prosím stručně, která se ale v současné době vyprodává a nedá se už ani objednat," dodala Turňová ke knize, ve které s Havlem vede rozhovor spisovatel Karel Hvížďala.

Vše k tématu skon Václava Havla

Čtenáři, kteří se zajímají o Havlovo dílo jako takové, se ovšem nedostatku těchto titulů obávat nemusejí. Alespoň podle vydavatele spisů, které téměř kompletně mapují literární tvorbu známého dramatika. "Spisy mají takový náklad, že prostě jsou k dostání, a dotisk tak neplánujeme," řekl ČTK Viktor Stoilov z nakladatelství Torst. Sedm spisů vyšlo v roce 1999 a čítají Havlovy dopisy Olze, projevy, eseje, hry či básně. V roce 2007 je pak nakladatelé doplnili o spis osmý, který obsahuje Havlovy projevy a další texty z let 1999 až 2007. Ke slovu tak v knize přichází i Havlova poslední hra Odcházení, která se letos dočkala i své filmové verze. Vydání se podle Stoilova v následujících letech zřejmě dočká i korespondence mezi Václavem Havlem a historikem umění a básníkem Jiřím Kuběnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …