Knížák v televizi nadával Mládkové, potom vzkázal kritikům: Jsem marťan

03.02.2012 22:01

Mnoho lidí považuje bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka za kontroverzní osobu. On je k sobě však ještě tvrdší a označil se za marťana. „Chyba je asi ve mně, jsem jinak nastaven,“ řekl Knížák v Hydeparku. A čím si vysloužil takovou pověst? Například tím, že ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který upozornil na korupci na ministerstvu, označil za práskače.

Knížák v televizi nadával Mládkové, potom vzkázal kritikům: Jsem marťan
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

Meda Mládková a Milan Knížák si nemohou přijít na jméno. Ona o něm říká, že je zlý člověk, on jí označuje za lhářku. Meda Mládková věnovala České republice vzácná díla malíře Františka Kupky. Mládková o sbírce tvrdí, že je nejlepší na světě. „V porovnání se sbírkami Národní galerie je to zanedbatelné. Je chválihodné, že to někdo sbírá a nabízí České republice, její sbírka však není ani náhodou nejlepší na světě,“ popřel její slova Knížák a podle Mládkové jí vzkázal, aby si Kupku „dala do amerického octa“.

A není to jediná věc, na které se neshodnou. Medková tvrdí, že u ní ve Spojených státech přespával, že mu zařídila padesát stipendií pro jeho studenty, a že chtěl získat Sovovy mlýny. „Medková lže, v Americe jsem bydlel v hotelu, o žádných stipendií jsem nikdy neslyšel a Sovovy mlýny jsem nikdy nechtěl. Národní galerie nemá spravovat kunsthalle. Možná je to tím, že je stará a už nezodpovídá za to, co říká,“ nebral si servítky Knížák.

Stabilní hospodaření, dluh 48 milionů

Ať už se mu vytýká cokoli, tak stabilizoval hospodaření Národní galerie, říká se o Milanu Knížákovi. Ukázalo se však, že to není úplně pravda. Bývalý ředitel vydával rozpočet za vyrovnaný, ve skutečnosti však hospodařil s deficitem 48 milionů. „Galerie neměla peníze na provoz, a tak ministerstvo kultury doporučili galerii, aby zpozdila některé platby, že tam ty peníze ministerstvo později dodá. Peníze však nikdy nemělo, a tak jsme to řešili splátkovým kalendářem,“ vysvětluje Knížák.

Nějaké pochybení však Knížák přiznává. „Nepodařilo se mi vypěstovat svého nástupce. Ředitel musí mít manažerské schopnosti a zároveň rozumět dané problematice.“ Současného ředitele Vladimíra Rösela za šťastnou volbu nepovažuje. „Setkal jsem se s mnoha schopnými zaměstnanci a mám ty nejhorší reference. Neudělal žádný nový projekt. Četl jsem plán NG, který je zcela opsán z našeho projektu, aniž by byly uvedeny citace,“ kritizuje Knížák.

Knížák získal pro Národní galerii spoustu vzácných děl. Nyní galerie usiluje o Muchovu epopej, které se však nechce vzdát Český Krumlov. „Je mi jedno, kde bude vystavena. Mucha ji však věnoval Praze a pokud se o ni nepostará, tak může být závěť označena za neplatnou a mohou si ji vzít Muchovi příbuzní a ztratíme jí úplně,“ upozornil Knížák.

Korupce je módní pojem, Michálek je práskač

Přestože se Milan Knížák pohybuje na poli kulturním, i k politickému dění se vyjádřil. Ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka označil za práskače, když upozornil na korupci na ministerstvu. „Fízlování a nahrávání svých kolegů považuji za něco nepřístojného. Měl jít nejdříve za člověkem, kterého podezřívá. Korupce je dnes módní pojem, ale korupce ve společnosti, kde lidé jednají otevřeně, nemůže existovat,“ stojí si Knížák na svém a Michálkovi se omlouvat nehodlá.

S přímou volbou prezidenta Knížák nesouhlasí. „Přinesla by ještě větší divadlo a problémy, parlamentní volba je komornější,“ uvedl. Jako Klausova nástupce by si představoval předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou. „Je inteligentní a po silném Václavu Klasovi by ztlumila ten náraz.“ O vlastní kandidatuře neuvažuje. „Pro občany bych nebyl přijatelný a ani ve sněmovně by mě nikdo nezvolil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …