Kníže: Delegaci do OSN vede Klaus. Spory nečekejte

20.09.2010 10:24

Čelní politici vládní koalice míří za prezidentem Klausem. Ten pozval premiéra i šéfa diplomacie zřejmě v souvislosti s plánovaným summitem OSN.

Kníže: Delegaci do OSN vede Klaus. Spory nečekejte

Šéf vlády Petr Nečas (ODS) a hlava diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) míří na Pražský hrad. Pozval je tam prezident Václav Klaus, který s nimi zřejmě bude řešit zejména summit OSN.

Právě Klaus i Schwarzenberg přitom na summit odjíždí již v úterý. Ministr zahraničí v této souvislosti Parlamentnímlistům.cz potvrdil, že hlavou jejich dvoučlenné delegace bude bez pochyb sám prezident.

Šéf delegace: jednoznačně Klaus

"Je hlavou státu, tak jednoznačně povede i delegaci," prohlásil kníže, kterého poté rozesmál dotaz, zda se nebojí případných názorových střetů s prezidentem. "Já jsem se nikdy nebál žádných sporů," uzavřel šibalsky šéf diplomacie.

Na Hrad dorazí i nemocný Nečas

Třetí účastník hradní schůzky, premiér Petr Nečas, za Klausem dorazí i přes zdravotní potíže, které jej trápí. "Dává se dohromady," zhodnotil v neděli jeho zdravotní stav šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v souvislosti se zrušenou schůzkou K9. 

Hradní schůzku se Schwarzenbergem a Klausem si však předseda vlády ujít nenechá. A to i přesto, že se jako jediný z nich summitu OSN nezúčastní.

Klaus jako kritik?

A co že budou světoví politici na setkání  OSN řešit? Mezi hlavní témata bude patřit třeba role organizace v globálním vládnutí a její další směřování. V této souvislosti se očekává případná  Klausova kritika podobných ambicí OSN.


Český prezident má v New Yorku v plánu také dvoustranné schůzky s prezidenty a premiéry některých členských zemí OSN. Zúčastní se též tradiční recepce pořádané americkým prezidentem Barackem Obamou. V sobotu přednese na Valném shromáždění OSN i projev. 

Více čtěte:

Nečas a Schwarzenberg na Hrad, volá prezident

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…