Kníže: Jmenování Peake bylo chybou. Jsem rád, že už to vidí i Nečas

23.12.2012 8:28

Vládní koalice se potýká s krizí a její budoucnost je nejasná. Podle knížete Karla Schwarzenberga však bylo odvolání Karolíny Peake, které vše odstartovalo, správným rozhodnutím. „Teď by měly hlavně vychladnout hlavy,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo s tím, že doufá, že k menšinové vládě nedojde. Hodnotil i blížící se prezidentské volby a favority, které mají podle průzkumů nejvyšší šanci na úspěch.

Kníže: Jmenování Peake bylo chybou. Jsem rád, že už to vidí i Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

 

Podle Schwarzenberga bylo chybou už samotné jmenování Karolína Peake do čela rezortu obrany. Nyní je rád, že premiér Petr Nečas dospěl ke stejnému závěru, i když její odvolání otřáslo zemí pod vládní koalicí. „Nevidím výhodu pro LIDEM, aby v prvním návalu naštvanosti teď odcházely z vlády. Měli by také pochopit, že aby byl ministr obrany v přímém rozporu s vrchním velitelem sil, tedy prezidentem, je poněkud obtížná situace,“ uvedl.

Není prý příznivcem menšinových vlád, proto si s nimi zkusí o jejich plánovaném odchodu do opozice promluvit. „Teď by měly hlavně vychladnout hlavy,“ míní kníže. Nevylučuje však ani předčasné volby.

Lidé bohužel rádi zapomínají

Zavedení přímé volby hlavy byl podle jeho názoru krok správným směrem, ač je doprovázen četnými problémy. „Byl jsem přítomen té poslední volby ve Španělském sále, kde byly dávány nabídky i na hajzlu. To nebyla důstojná volba. Jak pan prezident Masaryk právem říkal: Demokracii bychom tedy měli, teď bychom potřebovali demokraty. V tom je ta potíž,“ myslí si Schwarzenberg. Když už takový způsob volby zvládají Rakušané a Slováci, tak bychom to prý měli umět také.  

Předvolební průzkumy nejvíce favorizují Jana Fischera a Miloše Zemana, což podle Schwarzenberga svědčí o tom, jak lidé rádi zapomínají. „Už nikdo nemluví o Bambergu, nikdo nemluví o opoziční smlouvě, nikdo nemluví o Olovu. Na to se nějak zapomnělo,“ vypočítává a dodává, že Fischer nemá jednoznačný názor na cokoliv. „A se vší úctou – já ho mám docela rád – nevím, jestli má dostatek politické prozíravosti – a tu bych rád viděl u člověka, který se stane hlavou státu –, když zůstal do zimy 1989 v rodné straně?“ ptá se.

Vyšší morální autorita hlavy státu

Přímá volba podle něj může vyvážit moc sněmovny a navýší morální autoritu prezidenta. Že by lidé zvolili nebezpečného populistu, se však nebojí. „Nejnebezpečnější politik, kterého jsme ve střední Evropě měli, jistý pan Hitler, nebyl zvolen přímou volbou,“ opírá se o historii.

V případě svého vítězství by přerušil veškeré vazby na TOP 09, protože hlava státu musí být pro všechny. V opačném případě už váhá, jestli by ještě v roce 2014 vedl stranu do parlamentních voleb. „Prezidentská volba je jedna výzva a je to také menší dřina než být poslancem a ministrem zahraničí zároveň. Je to výzva, která stojí za to. Na druhé straně mě také láká, kdybych se po určitou část života mohl potěšit s vnoučaty a podniknout nějaké cesty, které jsem nestihl uskutečnit,“ nechal se slyšet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …