Kníže: Plánovat nyní budoucí koalici je jako ženit mého vnoučka

30.06.2010 17:30

Vrcholní představitelé TOP 09 kroutí hlavou nad nápadem volební koalice pro sněmovní volby 2014. Nejde přitom o originální nápad lídra ODS Petra Nečase.

Kníže: Plánovat nyní budoucí koalici je jako ženit mého vnoučka

Petr Nečas má některé koaliční partnery zřejmě raději než jiné. Zatímco proti Věcem veřejným vystoupil v pondělí, jen několik hodin před rozdělením resortů v budoucím kabinetu kvůli propojení VV a bezpečnostní agentury ABL, s TOP 09 přemýšlí rovnou o zásnubách.

Svatba by pak měla přijít před dalšími sněmovními volbami v roce 2014 v podobě „pevné," tedy volební koalice. Při ní funguje koaliční uskupení fakticky jako jedna strana, volební zákon jim navíc předepisuje dvojnásobnou, tedy desetiprocentní hranici pro vstup do sněmovny.

Schwarzenberg: Je to jako domlouvat sňatek malým dětem

Pro sňatek jsou ale potřeba dva, a Nečasově nevěstě TOP 09 se do svazku nyní příliš nechce. Oba její čelní představitelé hovoří přinejmenším o předčasnosti podobné nabídky. „Pokud vím, ještě jsme neudělali ani povolební koalici. Do toho ještě míchat volební koalici za čtyři roky? Tak na to máme opravdu spoustu, spoustu času," řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Šéf strany Karel Schwarzenberg varuje před podobnými úvahami. Plánovat budoucnost příliš dopředu se prý nevyplácí. „Vím já, co bude za rok, za dva? Stejně tak bych mohl nyní plánovat sňatek svého malého vnuka. Neříkám, že se tak kdysi v minulosti nepostupovalo, ale nebyly s tím zrovna nejlepší zkušenosti," uvedl Schwarzenberg. O Nečasově nápadu se dozvěděl až prostřednictvím naší redakce. S odkazem na příliš vzdálené úvahy odmítly Nečasovo prohlášení komentovat i oslovení místopředsedové jeho ODS.

Topolánek dal „topce" košem, Nečas jí nabízí prstýnky

Nečas ale přesto nepřichází s ničím novým. A zřejmě přitom naráží na přílišný optimismus ODS pod vedením Mirka Topolánka. Právě s ním chtěl totiž o podobném postupu už pro podzimní zrušené předčasné volby vyjednávat právě Miroslav Kalousek. ODS ale v té době podle všeho nepřiznávala topce takový výsledek, který dosáhla o půl roku později, nabídku proto s díky odmítla.

„S Miroslavem Kalouskem se o tom jednalo. Shodli jsme se ale, že lepší bude kandidovat samostatně, při koalici by to nemusel být čistý součet, ale o něco méně, mohli bychom na tom ve výsledku tratit," řekl ParlamentnímListům.cz teplický senátor Jaroslav Kubera.

Nikdo z oslovených představitelů ODS či TOP 09 ale možnou volební koalici ideově blízkých stran neodmítl ani nevyloučil. Oběma politickým subjektům tak nezbývá než zkusit čtyřleté soužití na zkoušku, navíc se spolubydlícím v podobě Johnových VV. Přesně to je také postup, který mladým párům doporučují psychologové před uzavřením sňatku.


Čtěte také:


Foto: Jan Cibulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…