Kníže chce být prezident, i když se bude o volbě rozhodovat "na hajzlech"

22.10.2011 21:59

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg oznámil delegátům sněmu TOP 09, že se rozhodl přijmout kandidaturu na prezidenta republiky i v případě nepřímé volby hlavy státu.

Kníže chce být prezident, i když se bude o volbě rozhodovat  "na hajzlech"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Přímou volbu přitom označil za nepravděpodobnou. Souhlasit se prý rozhodl po velkém vnitřním boji. Delegáti sněmu pak schválili usnesení, ve kterém poslance a senátory strany zavázali Schwarzenberga nominovat. TOP 09 je první parlamentní stranou, která o svém prezidentském kandidátovi rozhodla.

Schwarzenberg řekl, že přímá volba hlavy státu se "očividně neuskuteční". Vládní novelu umožňující přímou volbu hlavy státu nyní projednává Poslanecká sněmovna, v její úspěch ale nevěří ani mnozí zástupci vládních stran. 


Je třeba ukázat, že TOP 09 je bojovná strana, hlásá kníže

Předseda TOP 09 dnes zdůraznil, že do nepřímé volby se rozhodl jít, i když si není jistý výsledkem. V příštím roce, tedy před prezidentskou volbou na počátku roku 2013, se ještě v senátních volbách obmění třetina senátorských křesel. Senát po ní podle Schwarzenberga bude jako "ty výborné sicilské pomeranče" - navrch úplně oranžový, ale uvnitř "krásně rudý". Proto prý při prezidentské volbě, kdy spolu hlasují poslanci i senátoři, bude existovat skoro jistá většina, která bude "daleko nalevo od středu". 

"V takových okamžicích to začíná býti zase zajímavé. V takové situaci nesmí člověk předem kapitulovat, nýbrž musí jít do boje. Ukázat, že TOP 09 je strana bojovná, která se střetu nebojí," prohlásil Schwarzenberg. 

Jeho - případně i neúspěšná - prezidentská kandidatura má občanům ČR ukázat, že TOP 09 nabízí alternativu v programu, provádění politiky i v osobnostech. "Musíme nastavit jasný alternativní program. I kdybychom v prezidentských volbách neuspěli, je ukázat jasný profil do budoucnosti nejlepší předpoklad pro volby do sněmovny, které budou se pořádat rok na to," podotkl ministr zahraničí. I neúspěch tak podle něj bude důležitý pro Českou republiku i stranu samotnou. 

"Prokážeme, že umíme bojovat ve velmi nepříjemné situaci. To byl ten důvod, proč jsem naléhání kolegů po, musím říci, větším vnitřním boji podlehl a řekl: Ano, půjdeme do toho," dodal předseda TOP 09. 

Schwarzenberg dával dříve najevo ochotu zúčastnit se boje o prezidentské křeslo v případě přímé volby. Nepřímou volbu odmítal s poukazem na "kupčení", které provázelo druhé zvolení nynějšího prezidenta Václava Klause v roce 2008. O volbě nepřímé dokonce řekl, že se o hlasování rozhoduje "na hajzlech" sněmovny.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…