Kníže chce klidně povalit vládu. Klaus: Takhle to dělat nebudete. Už ne

12.01.2012 10:21

Zatímco pád vlády kvůli postoji Věcí veřejných k církevním restitucím nepovažoval za pravděpodobný snad nikdo, mnohem reálnější hrozbou je odchod TOP 09 z Nečasova kabinetu, pokud ČR nevstoupí do nové rozpočtové a hospodářské unie. S tímto striktním požadavkem vystoupil při včerejším jednání ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Jeho postup tvrdě odsoudil prezident Václav Klaus.

Kníže chce klidně povalit vládu. Klaus: Takhle to dělat nebudete. Už ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ve stejný den, kdy Věci veřejné podle očekávání ustoupily ve věci církevních restitucí a jejich ministři pro ně zvedli ruce, rozčeřil zasedání Nečasova kabinetu požadavek předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Podle něj by vláda měla bez jakýchkoli podmínek souhlasit se vstupem do nové rozpočtové a hospodářské unie a vzdát se tak suverenity nad státním rozpočtem.

„Nebudu sedět ve vládě, která povede Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Je naším bytostným zájmem sedět u stolu a podílet se na zásadních rozhodnutích, která nás silně ovlivňují,“ potvrdil Schwarzenberg pro Lidové noviny svůj postoj s tím, že kdykoli jsme v minulosti zůstali stát mimo integraci, vyšli jsme z toho menší.

Všichni se připojí a my nemůžeme zůstat v izolaci

Ministr zahraničí rovněž zdůraznil, že nejsme ostrovem mezi Evropou a Amerikou. „Na Evropské unii, kam míří osmdesát procent našeho vývozu, jsme ekonomicky naprosto závislí, takže nemůžeme stát mimo evropskou politiku. Všechny ostatní země s výjimkou Velké Británie se k rozpočtové unii připojí, nemůžeme zůstat jediní mimo, tedy v izolaci,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Premiér Petr Nečas se ale ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny, protože z druhé strany na něj tlačí prezident Václav Klaus. Zaslal mu v této souvislosti osobní dopis, v němž mu oznámil, že novou smlouvu o rozpočtové unii v žádném případě nepodepíše. Jak se ke vstupu do rozpočtové unie postaví ODS, premiér zatím neřekl.

Prezident republiky ultimátum ministra zahraničí Schwarzenberga odsoudil. Řekl to pro ČRo 1 - Radiožurnál: „Jsem z toho velmi rozladěn a myslím, že nejen já. Témata jako církevní restituce na straně jedné a radikální, revoluční, další zvrat v Evropské unii směrem k fiskální unii na straně druhé jsou samozřejmě těžká témata, která musí vést ke sporům. Já myslím, že spory to musí být normální, kultivované, standardně řešené.“

„Já, jako prezident republiky, se nemohu smiřovat s tím, aby jedna politická strana dvakrát za den a půl vyhrožovala odchodem z koalice. Za prvé, jestli nebudou církevní restituce, za druhé, jestli nebude podepsána tato evropská smlouva. Takhle se politika vést nedá. Myslím, že už je potřeba to straně TOP 09 a zejména panu Schwarzenbergovi říci velmi jasně," dodal Radiožurnálu prezident Václav Klaus.

ODS by nátlaku Schwarzenberga ustupovat neměla

Příliš času na rozmýšlení mít nebude, protože francouzský prezident Nicolas Sarkozy prohlásil, že smlouva o rozpočtové unii by měla být podepsána do konce ledna. Každá ze signatářských zemí nové rozpočtové unie si bude muset dát do ústavy závazek, že její celkové státní dluhy nepřekročí 60 procent HDP a roční schodek rozpočtu nebude vyšší než tři procenta HDP.

Nejsilnější vládní straně nejsou podle očekávání takřka ultimativní vyjádření ministra Schwarzenberga po chuti už jen proto, že si vůči Evropské unii zachovává dlouhodobě velice zdrženlivý postoj. Proto nepřekvapuje názor europoslance Hynka Fajmona. „ODS by nátlaku pana Schwarzenberga ustupovat v žádném případě neměla,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Fajmon.

TOP 09 chce budovat „proevropskou“ alianci s ČSSD

„Jen to potvrzuje obavy, že TOP 09 hledá záminku, jak shodit tuto vládu a začít budovat ´proevropskou´ alianci s ČSSD. Ty signály máme už delší dobu, čím více to popírají, tím je to pravděpodobnější. Pokud jde o EU, klíčové je, aby tato smlouva platila jen pro členy eurozóny a aby se o členství ČR v eurozóně rozhodlo v referendu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

To ze zmiňované ČSSD je slyšet něco zcela jiného. „Vstup do vznikající rozpočtové unie je v životním politickém a ekonomickém zájmu České republiky. Bez tohoto kroku by se naše země postupně ocitla politicky i ekonomicky na periférii evropského vývoje, v zóně chudoby a nestability mezi EU a Ruskem,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

O ztrátě rozpočtové suverenity se v jiných zemích nemluví

Podle něj není pravdou, že vytvořením rozpočtové unie se státy vzdávají své rozpočtové suverenity. „Národní rozpočty budou i nadále schvalovat národní parlamenty, státy se pouze zavazují k dodržování určitých fiskálně zodpovědných pravidel. V Německu, Rakousku či ve Švédsku nikdo nemluví o ztrátě rozpočtové suverenity,“ poukazuje europoslanec za ČSSD, že takovéto námitky zaznívají jen u nás.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…