Kníže promluvil o lidských právech. A ohrozil investice v Ázerbájdžánu

31.05.2013 14:40

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) ocenil právníka bojujícího za lidská práva v Ázerbájdžánu a tamní režim označil za „solidní rodinnou diktaturu“. Kancléř prezidenta Vratislav Mynář však serveru Týden.cz prozradil, že se představitelé tamního režimu důrazně ohradili a uvažují o zastavení investic z české strany. Schwarzenberg se brání, že Hrad především snaží poukazovat na jeho údajnou neschopnost.

Kníže promluvil o lidských právech. A ohrozil investice v Ázerbájdžánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Vznikl velmi politický problém, kdy Ázerbájdžán zcela vážně a legitimně zvažoval stažení svého velvyslance z České republiky, a dokonce podle mých informací, které budu mít ověřeny v úterý, kdy mě navštíví pan velvyslanec na moji žádost, uvažovali o stopnutí veškerých investic, které se týkají českých podnikatelů v Ázerbájdžánu," řekl Mynář on-line deníku TÝDEN.CZ. V reakci na prohlášení ministra zahraničí také ázerbájdžánská vláda odložila návštěvu českého ministra. Opozice Schwarzenbergovi naopak poděkovala.

Hrad chce jen dokázat, že jsem ten nejhorší, brání se kníže

Sám Schwarzenberg problém nevidí tak kriticky. "Na Hradě chtějí jen dokázat, že jsem nejhorší ministr zahraničí na světě. Ale ve skutečnosti to tak tragické není. Za půl hodiny se setkám s ázerbájdžánským ministrem zahraničí a budeme situaci řešit," bránil se v reakci šéf české diplomacie.

Tato situace ukazuje další rozměr sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, kteří se nemohou shodnout na jmenování příštích velvyslanců v řadě zemí. Zeman chtěl nejprve ministra obejít dohodou s premiérem, teď chce zase ministr obejít prezidenta tím, že na diplomatické mise prozatím vyšle nižší úředníky, k čemuž nepotřebuje souhlas prezidenta. Prezident je ale podle svého kancléře připraven o celé situaci jednat. Kníže ovšem namítá, že k jednání zatím nebyl pozván.

"Pokud si pan ministr potrpí na formality, tak to musí říct. Pokud se chce setkat s panem prezidentem, tak se zkontaktují sekretariáty a ta schůzka bude domluvena velmi brzy. Pokud pan prezident vzkáže přes zaměstnance Hradu a přes média, že je připraven se s ním sejít, tak k tomu nejsou potřeba další výmluvy, že nedostal pozvánku s erbem a kulatým razítkem," namítá Mynář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…