Kníže prý vládní krizi považoval za skončenou. Ale rozmyslel si to

29.08.2011 15:45

EXKLUZIVNĚ Podle informací ParlamentníchListů.cz od čtyř na sobě nezávislých a dobře informovaných zdrojů měl předminulý pátek, 19. srpna, první vicepremiér Karel Schwarzenberg z TOP 09 nejprve omluvu a distanc Josefa Dobeše od Ladislava Bátory přijmout a tím měla být celá záležitost uzavřena, po několika hodinách si prý ale celou věc rozmyslel a nadále byl požadován Bátorův odchod. Tuto neděli kvůli Bátorovi proběhla i utajovaná schůzka mezi Karlem Schwarzenbergem, Vítem Bártou a Josefem Dobešem.

Kníže prý vládní krizi považoval za skončenou. Ale rozmyslel si to
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Dobeš v pátek 19. srpna vydal oficiální prohlášení, v němž se omlouvá Schwarzenbergovi a poměrně tvrdě se distancuje od Bátory. To měl podle informací ParlamentníchListů.cz před zveřejněním konzultovat s premiérem Petrem Nečasem, který s ním souhlasil. Ještě před publikací bylo prý zasláno ministru Schwarzenbergovi faxem a ten ho přijal. Tím byla celá záležitost kolem Bátory považována za uzavřenou a vláda měla normálně fungovat i s účastí TOP 09.

SLEDUJEME TÉMA Ladislav Bátora 


Změna postoje

„Dnes bych se chtěl panu místopředsedovi vlády omluvit i veřejně a dodat, že se od slov pana Bátory naprosto distancuji. Panu Bátorovi jsem jeho chování vytknul a udělil mu jednoznačné pokyny ohledně jeho veřejného vystupování. Pokud se jimi pan Bátora nebude řídit, či pokud u něj zjistím jakékoli projevy politického extremismu, budu neprodleně konat i v personální oblasti," uvedl tehdy v prohlášení Dobeš.   

Čtěte: Ministr J. Dobeš: Od slov pana Bátory se distancuji


„Několik hodin to vypadalo, že už je vše v pořádku. Pak se ale ozval kníže, že mu omluva a prohlášení nestačí, že si ho špatně přečetl a že má Bátora odejít z ministerstva. Podle nás ho v tom mezičase jistě zpracoval Kalousek, aby krizi dále eskaloval," řekl redakci zdroj.

Pokud jsou tyto zdroje pravdivé, možná i tyto informace přispěly k tomu, že politici ODS začali hovořit o tom, že kauza Bátora je pro TOP 09 pouze záminkou pro odchod z vlády.

Více: Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr


O Bátoru nejde, nýbrž o princip

Redakce ParlamentníchListů.cz požádala ministra Schwarzenberga o vyjádření k tomu, zdali opravdu změnil postoj. "Samozřejmě jsem přijal zdvořile velice zdvořilou omluvu pana ministra Dobeše," reagoval v sms první vicepremiér Schwarzenberg. O komentář jsme požádali i předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka.

"Nevím, jak důvěryhodné jsou vaše zdroje, nicméně já o tom nic nevím, že by si pan ministr něco takového rozmýšlel. Ale zásadní problém není v nějakém Bátorovi. Mě nějaký pan Bátora skoro nezajímá. To, aby se vicepremiér vlády zabýval nějakým úředníkem ministerstva školství, není úplně obvyklé. Hlavním problémem je, že panu ministru školství nevadí porušování etického kodexu ministerstva školství a pronikání extremismu na ministerstvo. Zatím nezdůvodnil, proč je pro něho pan Bátora tak nepostradatelný. Jde o principy, ne o Bátorovu osobu," řekl ParlamentnímListům.cz Gazdík.

"Upřímně řečeno, nezáleží pouze na panu předsedovi Schwarzenbergovi. Měl by zareagovat i pan premiér Nečas a mělo by dojít k nějaké dohodě, jak bude situace s panem Bátoru řešena," dodal Gazdík. 

Nedělní schůzka

Podle informací ParlamentníchListů.cz také došlo tuto neděli v podvečerních hodinách k tajné schůzce mezi Karlem Schwarzenbergem, Vítem Bártou a Josefem Dobešem, kde se právě řešila vládní krize kolem Ladislava Bátory. Krize vyřešena nebyla, ale mělo se dohodnout, že se bude i nadále jednat.

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora


Den poté, toto pondělí, Karel Schwarzenberg prohlásil, že spor kolem působení předsedy konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátory na ministerstvu školství je zásadní téma. Proti fašizujícím tendencím je podle něho třeba včas bojovat a v české politice by měly zvítězit zásady lidských práv, nikoliv představy, které připomínají období druhé republiky. Poznamenal, že se pustil do tvrdého politického střetu, který si sám vyřídí. Jde podle něj ale o důležitou věc.

více: Schwarzenberg považuje spor kolem Bátory za zásadní téma


Jak to začalo

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi


Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla.  

Schwarzenberg potom navíc v sobotu o Bátorovi uvedl: „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy." Bátora se nesmí pro tisk vyjadřovat. Ministři TOP 09 se zasedání vlády nadále nezúčastní a posílají své náměstky.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…