Koalice bude odpoledne řešit daňovou reformu, možná i Kocourka

08.11.2011 12:56

Koaliční špičky budou řešit dnes odpoledne na úřadu vlády sporné body daňové reformy. Zákon o jednom inkasním místu bude sněmovna schvalovat už ve středu. Je pravděpodobné, že se jeho účinnost posune o rok na leden 2014. O zasedání představitelů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes ČTK řekli zástupci dvou vládních stran. Začne v 17:00. Je možné, že řeč přijde i na případ ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS).

Koalice bude odpoledne řešit daňovou reformu, možná i Kocourka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Ve druhém čtení zákona navrhli poslanci ve vládní předloze desítky změn. Věci veřejné budou podle svého ekonomického experta Michala Babáka trvat na ročním odkladu a budou prosazovat zachování daňového zvýhodnění stravenek. Ministerstvo financí navrhlo místo benefitů týkajících se zaměstnaneckého stravování roční daňový bonus 3000 korun. 

Peníze z automatů do sportu, chtějí VV

Už od ledna chce vláda tímto zákonem zdanit loterie a změnit rozdělení odvodů, které nyní hazard posílá na různé veřejně prospěšné účely. Právě o rozdělení odvodů budou koaliční lídři ještě hovořit. Shoda prý není na tom, v jakém poměru by měly být odváděny mezi stát a obce od provozovatelů hracích automatů. Věci veřejné, které přímo do zákona prosazovaly, aby část výtěžku šla na sport a na prospěšné účely, chtějí záruky, že určitý objem bude stát do sportu skutečně posílat. 

SLEDUJEME TÉMATA Stravenky a Daňová reforma

Zákon o jednom inkasním místu přináší řadu změn. Vládní návrh předpokládá zrušení superhrubé mzdy a zároveň s tím zvýšení daně z příjmů o čtyři procentní body na 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by nově měly být nahrazeny daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Zvýšit se měly platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dva procentní body a sníženy měly být sazby sociálního a zdravotního pojištění u podnikatelů. 

SLEDUJEME TÉMATA zbohatnutí Kocourkovy matky a Key Investments

Kocourek musí premiéru Petru Nečasovi (ODS) vysvětlovat tři roky starou transakci své matky, jež zobchodovala přes společnost Key Investments (KI) 16 milionů korun.

Psali jsme:
Koalice míří k odkladu daňové reformy, o její podobu se dále pře
Poslanci budou jednat o veřejných zakázkách a o reformách
Vláda o rok odkládá vznik jednotného inkasního místa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…