Koalice opět bodovala: Prosadila další odklad zákonů o NKÚ

12.06.2012 15:35

Koalici se ve sněmovně podařil další husarský kousek. Prosadila v hlasování další odklad schvalování novel zákonů, které mají rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura v pátek pro obdobný návrh potřebnou podporu nezískal, dnes mu pomohli i někteří zástupci levice.

Koalice opět bodovala: Prosadila další odklad zákonů o NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Ústavní novela a novela zákona o NKÚ leží ve sněmovně už rok. Zatím byly projednány v prvním ze tří kol schvalování a ve výborech. Další projednávání ale vázne na tom, že se strany koalice na rozsahu rozšíření kompetencí ještě nedohodly.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) minulý pátek poslance informovala, že ale novely by měly být zařazeny na další sněmovní schůzi, která má být v červenci.

„Včera se sešla K9 a projednávali jsme zesílení pravomocí NKÚ. Počítáme tedy s projednáváním tisku na příští sněmovně,“ vysvětlila v pátek poslancům Peake.

To se ale nelíbilo předsedkyni klubu VV Kateřině Klasnové. "Nemyslím si, že by to mělo být znovu zaparkované ještě několik měsíců ve sněmovně a zrát to tady jako sýr. Ono by to taky mohlo zasmrádnout,“ pronesla k tomuto bodu v pátek Klasnová.

Poslanci by na červencové schůzi mohli také volit nového předsedu NKÚ. V koalici je podle ní shoda na tom, že NKÚ bude kontrolovat obce a kraje a blízko je dohoda o dalším rozšíření pravomocí. Úpravy ze sněmovních výborů podle Peake nejsou ideální, ministerstvo spravedlnosti by mělo připravit nové.

ODS a TOP 09 se zatím rozcházejí v názoru na to, zda by měl mít NKÚ možnost prověřovat státní, krajské a obecní firmy. Podle Peake by tyto společnosti měly být v novém ministerském návrhu obsaženy. Občanští demokraté jsou proti a doporučují přísnější pravidla pro zveřejňování údajů o hospodaření těchto firem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…