Koalice se chová jako bolševik a bojí se lidí. Foldyna si nebere servítky

14.11.2011 21:24

"Když řekneme, že ta zeď je bílá, oni vahou svých hlasů prohlasují, že je černá, i když to není pravda," říká ParlamentnímListům.cz Jaroslav Foldyna (ČSSD). Podle něj byly obstrukce sociálních demokratů nutností, a ne samoúčelné. Prokázaly nejen snahu, ale skutečnou akceschopnost sociální demokracie, která udělala vše, aby se veřejnost mohla přesvědčit, kdo skutečně stojí na její straně.

Koalice se chová jako bolševik a bojí se lidí. Foldyna si nebere servítky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Podle Jaroslava Foldyny, i přes zaujatost některých médií, dostali občané obrovské množství informací o způsobu komunikace v Parlamentu. Arogance vládní koalice je prý přece zjevná na první pohled. „A stejně tak se budou chovat k lidem. Nebo si myslíte, že to mají schované jen pro své politické odpůrce ve sněmovně?" zasmál se.

„Tady jednoznačný posun k autoritářství, k autoritativní demokracii," říká Foldyna. A ta podle něj znamená pouze to, že si většinou hlasů prohlasují „koalisté" cokoliv. „To je přece vidět na té „náhubkové" a „obuškové" deformaci zákona „na poslance", jak jim říkám," dodává Foldyna. „Jsou to opatření podobná těm, díky nimž mi v ´89 kroutili ruce," zavrčel.

Sledujeme téma 17.listopad

Jaroslav Foldyna připomněl, že sociální demokracie zahájila obstrukci i z toho důvodu, že měla snahu přetáhnout jednání přes 31. prosinec. „Šlo o to, že za normálních okolností, kdyby vláda neporušila zákon o jednacím řádu, se nám to mohlo podařit," dodal Foldyna. A proč je podle Foldyny tak důležité datum posledního dne v roce? Zákony, podle našeho platného řádu, nemohou být schváleny retroaktivně, a řada těch asociálních zákonů nabývá účinnosti od 1. ledna 2012. „A kdyby se ty zákony do tohoto data neschválily, tak by muselo začít nové předkládací a schvalovací kolečko, což by trvalo opět další dobu a mezitím... kdoví, k čemu by mohlo dojít," krčí s úsměvem rameny Foldyna.

Psali jsme:
Česko se radikalizuje, varuje výzkumník. Mladí se už nebojí KSČM
Po dlouhé nemoci zemřel symbol 17. listopadu. Hodně smutný protest

Koalice se bála pěti lidí z ProAltu jako davu, který by měl vzít útokem sněmovnu

S hořkým smíchem vzpomíná na ranní zátarasy u sněmovny a policejné jednotky proti skupince demonstrantů z ProAltu, projevující své výhrady vůči vládě a jejím opatřením. „Pět, rozumíte, pět lidí z ProAltu tady ráno stálo a oni (koalice) vytvořili zátarasy a postavili policisty, jakoby čekali tři sta tisíc lidí, co chtějí vzít útokem sněmovnu," posmívá se Foldyna koalici. 

Je přesvědčen, že vládní koalice má jednoznačně strach z veřejnosti. „Jejich strach je navíc oprávněný, protože oni sami nejlépe vědí, co dělají."

Vysvětlete mi, proč média mlčí a nevysvětlují?

Foldynově kritice neušla ani média. „Lidi byli opravdu rádi, když jsem jim na facebooku vysvětlil, jak je to s tím druhým pilířem a nemožností se z něj vyvázat," říká ústecký poslanec. Upozorňuje, že když má člověk 15-16tisícový plat a dá měsíčně 460 korun, že omezí svůj důchodový příjem o 1500 korun, v důsledku těch 30 let, po které to bude platit. „Navíc nikde nemají jistotu, že jejich 460 korun se zhodnotí tak, že by jim to přineslo o 1500 korun více", říká Foldyna.

Lidí na facebooku mu pak prý říkali - „ale toto nám nikdo neřekl, proč nám to nikdo neřekne". Foldyna se proto zlobí zejména na veřejnoprávní média, že o těchto úskalích mlčí přesto, že to má potvrzené úředníkem ministerstva práce a sociálních věcí. „A to podobné jsem, prosím pěkně, čerpal také na serveru „svobodných" pravicové strany, která tu ekonomiku rozebírala," dodává. „Proč to lidem nikdo pořádně nevysvětlí?" ptá se poslanec.

„Dělá se tu prostě černo-bílá politika," dostává se do varu Jaroslav Foldyna. „Oni dělají politiku pro 20 tisíc dolarových milionářů, a my pro těch eventuálních 5 milionů střadatelů spoření," konstatuje. „Oni dělají pro těch několik desítek tisíc lidí, kteří vlastní akcie a dostávají dividendy, a kterým koalice odpouští 8 miliard korun daní, které měly jít do státního rozpočtu, zatímco my děláme pro ty lidi, kteří musejí ve formě zvýšené DPH na rohlíkách a lécích ten dluh zaplatit," říká poslanec.

To není demokracie - vláda většiny, to je bolševismus, kritizuje koalici Foldyna

K nedostatečné komunikaci mezi oběma levicovými kluby ČSSD a KSČM Foldyna uvedl, že není ve vedení klubu, takže neví, jaká byla nebo nebyla ujednání. „Vím ale jedno. Je škoda, že dva kluby, kteří mají velmi podobného voliče, nejsou schopni dávat stejný signál," konstatoval poslanec. K účasti KSČM na obstrukci se ale přesto vyjádřil lehce kriticky. „Jeden den tu byli a vystoupili dva lidi, druhý den tu byli a nevystoupil nikdo, a třetí den tu třeba ani nebyli", komentuje podíl komunistů. „Teprve ke konci se zapojili více." Podle něj se komunisté trochu „svezli" na vlně, kterou připravila sociální demokracie.

O úspěchu v případě podání stížnosti k ústavnímu soudu Foldyna nepochybuje. „Jednací řád jasně říká, že poslanec se má právo vyjádřit ke každému zákonu a oni tuto úpravu nerespektovali. A znovu se vracíme na počátek," směje se trpně Foldyna. „Svou většinou diktuje koalice, co je demokracie. Ale takto to přece není. To není demokracie, ale obyčejný bolševismus," rozčileně tvrdí Jaroslav Foldyna. „My jsme ta většina a my si můžeme cokoli upravit tak, jak se nám to hodí. A to právě není demokracie, ale to je právě ten nejhrubší bolševismus," dodává na závěr.

Dále čtěte:
Zbyněk Fiala: Pohřeb iluzí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…