Koalice se shodla na částečných změnách v rozdělování daní obcím

15.11.2011 17:29

Koaliční špičky se dnes dohodly na částečných změnách v rozpočtovém určení daní, které by měly obcím přinést víc peněz. Na dalších změnách se nedohodly a jednání bude pokračovat. "Dohodli jsme se na tom, že posílíme rozpočty měst a obcí o 8,5 miliardy, na to jsme našli i zdroje," řekl ČTK předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Tuto informaci potvrdil i předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Koalice se shodla na částečných změnách v rozdělování daní obcím
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zbyněk Stanjura

Podle Gazdíka je shoda pouze částečná, a to v tom, že stát zruší národní dotační tituly a přesune z nich sedm miliard korun do rozpočtového určení daní. "Což je velmi antibyrokratické, velmi protikorupční opatření, na kterém jsme se shodli," řekl Gazdík.

Strany se podle něj shodly také na tom, že přesunou 1,5 miliardy korun z neinvestičních výdajů ministerstva školství, příspěvek na žáka, přímo do rozpočtů obcí. Toto opatření má pomoci starostům obcí při vyjednávání s okolními obcemi o tom, jaké neinvestiční náklady budou okolní obce hradit na jednoho žáka v dané škole. "To bych řekl, že je velmi systémový posun," podotkl Gazdík.

Téma: Rozpočtové určení daní

odle Stanjury se koaliční strany shodly také na tom, že přidají obcím pět miliard korun z výnosu daně z příjmů fyzických osob. To má podle něj motivovat obce, aby vytvářely prostředí pro podnikání a zaměstnanost. Shoda podle něj nepanuje v tom, kde vzít dalších pět miliard korun. ODS je chce najít na straně státu, zatímco její koaliční partneři je chtějí vzít čtyřem největším městům. "Dohodli jsme se, že o tomto problému budeme ještě jednat," dodal Stanjura.

Související: Starostové malých obcí znovu volají po změně rozpočtového určení daní

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však vyjádřil na výsledek jednání odlišný názor. "Nedomnívám se, že by dnes došlo k nějaké dohodě," řekl ČTK. Zásadní spor podle něj panuje u zvláštních koeficientů pro velká města. Také podle Gazdíka koalice dnes k systémové změně nedospěla. "Bohužel, ODS hájí čtyři největší města. Není připravena dohodnout se na systémovém řešení," řekl Gazdík.

K tématu:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …