Kocáb výsměšně hodnotí Klause a říká, proč se za Havla nezúčtovalo s rudými

19.02.2013 9:55

Politický avanturista Václav Klaus se v poslední době uchyluje k již přímému pomlouvání Václava Havla. Jde o funesovský styl boje. Vždy si tím více troufal, čím méně se mohl Havel bránit. Tak to vidí muzikant a exministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Tolik obávané spiknutí bývalých prognostiků ale nepředpokládá.

Kocáb výsměšně hodnotí Klause a říká, proč se za Havla nezúčtovalo s rudými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotry detektivní knihy bývalé ministryně Daniely Kovářové byli Jan Cimický a Michael Kocáb

„Samostatnou kapitolou je jeho obsedantní dehonestace a v poslední době již přímé pomlouvání Václava Havla,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz muzikant Michael Kocáb, když hodnotil jednu z kapitol politického působení dosluhujícího prezidenta Václava Klause. Jeho styl boje se prý podobá tomu, co předvádí slavný francouzský komik Louis de Funès ve svých filmech.

Funèsovský styl boje

A jak to vypadá? „Funèsovský styl boje znamená, že Klaus si tím více troufal, čím méně se mohl Václav Havel bránit. V průběhu Havlovy nejvyšší funkce jen štípal, po jeho odchodu z funkce už kousal a nyní, po Václavově smrti, trhá. Je zajímavé, že v průběhu pohřbu ale Václava Havla vychválil až do nebes. To však musel být, buď onen zmíněný populismus, nebo omylem přečetl jiný projev, jinak se to vysvětlit nedá,“ řekl Kocáb s tím, že pro regulérnost je třeba poznamenat, že Louis de Funès tyto vlastnosti ve slavných Četnících pouze hrál.

Podle něj byl Václav Havel také chybujícím člověkem, jako jsme my všichni, ale jeho odvaha a politická prozíravost pomohly mnoha lidem změnit životy od základu. „Pokud si uvědomíme, čemu primárně sloužil, tak mu nemůžeme vyčítat ztrátu zbrojního průmyslu. Rozdělení republiky také ne, byl posledním, kdo si to přál. Jeho přemíra prezidentských milostí by měla být podrobena hlubší analýze, ale v každém případě Havlovy milosti vyplývaly z pozitivních motivací. A tak zůstává v mých očích jedna z mála zásadnějších kritických výhrad vůči němu a to nedůsledné zúčtování se zločiny KSČ. Za to ale nemohl jen on sám. Všichni jsme byli popleteni heslem: Nejsme jako oni,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz.

A následně k tomu pokračoval: „Nechtěli jsme rozpoutat peklo čistek jako po francouzské či bolševické revoluci, ale také jsme si dostatečně neuvědomili, že nemáme právo nad zločiny komunismu víceméně mávnout rukou. Člověk může odpouštět jen sám za sebe a jen tomu, kdo o odpuštění žádá. Nepamatuji si, že by kdy komunisti o odpuštění požádali. Takže to zůstalo na soudech. Ale naše soudy, prošpikované bývalými komunistickými soudci, se v této souvislosti dvakrát nepřetrhly. A to je hodně mírně řečeno.“

Přízraky komunistické věštírny

Bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny spíše než populistou, nazývá Václava Klause politickým avanturistou. „Nikdo mu nemůže upřít odvahu, ale bohužel ji využívá podivným způsobem. Je nevypočitatelný ve své odvaze způsobit kdykoli a kdekoli politický skandál, kterým často výrazně popudí naše občany či poškodí jméno Česka v zahraničí. Od cílevědomého rozvracení Evropské unie až k podlézavému nadbíhání Vladimiru Putinovi, od kradení propisovačky v přímém přenosu až po amnestii, která vyviňuje velkozloděje,“ podotkl.

Ohledně nastupujícího prezidenta Miloše Zemana byl zatím diplomatický. „Dle mého názoru Miloš Zeman v Klausově politice pokračovat nebude. To bychom pak museli mluvit o jakémsi spiknutí bývalého temného prognostického úřadu, říkalo se mu komunistická věštírna, založeného podle sovětského vzoru, aby vypouštěl kouřovou clonu v oblasti socialistické ekonomiky. Prognostický ústav zaměstnával lidi s velmi temnou minulostí, jako byl například komunistický špion Karel Koecher. Miloš Zeman ale do něj nastoupil až po Sametové revoluci,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Zeman se od Klause chce, jak říká Kocáb, odlišit hned v úvodu docela zásadními věcmi. Chce si dát na hrad vlajku Evropské unie a chce se podívat na zoubek Klausovým amnestiím. „ Na to, co bude dál, si musíme počkat. Ale vzhledem k neregulérní prezidentské kampani, kterou nedávno předvedl, vzhledem ke Šloufům a Zbytkům a také nevyčerpatelným zásobám dobré moravské slivovice, budeme čekat s napětím a obavami,“ zakončil frontman kapely Pražský výběr své prezidentské přemítání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…