Kočí chce o nahrávce vypovídat u soudu. O „nabídce“ od Kalouska ale mlčí

29.03.2012 16:05

Věci veřejné přišly s novou nahrávkou, kde Kristýna Kočí tvrdí, že „prostě odpálí Bártu.“ Nahrávku vytáhnul předseda poslanců VV Vít Bárta jen pár dní před pokračováním soudu, kde čelí podezření z toho, že uplácel své dva kolegy. Sama Kočí pak ParlamentnímListům.cz řekla, že je ochotná se k nahrávkám znovu vyjádřit u soudu.

Kočí chce o nahrávce vypovídat u soudu. O „nabídce“ od Kalouska ale mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračoval soud s Vítem Bártou. Vypovídala i Kristýna Kočí

Novou nahrávku, kde je slyšet rozhovor Kristýny Kočí s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským, má kromě VV k dispozici také Mladá fronta Dnes. Právě tento deník ale jako první uvedl, že datum pořízení nahrávky není jasné. Z jejího kontextu ale prý vyplývá, že to bylo ještě před tím, než se Kočí a Věci veřejné ve zlém rozešly.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím pro server iDnes.cz řekl, že soudu onu staronovou nahrávku předala sama Kočí, takže jí těžko popře. „Je oficiální součástí soudního spisu. Je prokazatelné, že jí pořídila ona," řekl Jarolím.

Nahrávka ZDE

Co ale na nahrávce je? Údajně je tam slyšet dialog Kočí s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským, který ji veze domů. Kočí na ní hovoří o nespecifikované nabídce, kterou údajně dostala.

„No od koho, od tatínka od Jirky, respektive od Nečase," říká podle nahrávky Kočí. Jenže není jasné, co je údajná Nečasova nabídka.  "...Ta Nečasova varianta je varianta...jako...relativně rychlá," tvrdí ale Kočí na záznamu, kde také sděluje, že právě od Bárty dostala "nějakou nabídku". Také prý Jankovskému řekla, že je zajištěno financování akce a záda "kryje" BIS.

„Plus ale já mám ve čtvrtek, nebo takhle, mám nabídku, že ve čtvrtek Bárta přes našeho společnýho velmi blízkého člověka chce schůzku ve třech, s tím člověkem, aby nám dělal mediátora. Prostě se nějak dohodnout. Ale už není o čem, už jako... já ti říkám, že není moc o čem," tvrdí dále Kočí s tím, že odpálí Bártu.

Kalousek ji prý dal hodně velkorysou nabídku

Kočí na nahrávce ovšem mluví i o ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Ten jí podle ní dal velkou nabídku a hodně velkorysou. „Kterou já jsem teda odmítla. Ale jenom proto, že jsem si řekla, jaká je realita," uvádí pak k této pasáži Kočí.

Kalousek ale již pro ParlamentníListy.cz rezolutně popřel, že by se s Kočí o čemkoliv bavil.

„Slova paní poslankyně Kočí, že jsem s ní o čemkoliv jako s osobou jednal a že jsem jí cokoliv nabízel, jsou totální nesmysl. Nebudu spekulovat, zda příčinou je provokace nebo bájná lhavost. K žádným takovým rozhovorům nikdy nedošlo. Navíc jsem si naprosto jist, že s paní poslankyní Kočí jsem nikdy nejednal mezi čtyřma očima, vždy jen na koaličních schůzkách za přítomnosti více lidí. O věrohodnosti mého prohlášení nemůže být pochyb, neboť každý soudný člověk ví, že pokud by k takovému hovoru skutečně došlo, byl bych dle etického kodexu Věcí veřejných fízlovsky nahrán a nahrávka by byla dávno zveřejněna," uvedl ministr.

Podobně znegoval svu údajnou nabídku i premiér a předseda ODS Petr Nečas. Navíc to celé označil za nesmysl. "Jsou to stejné plky stejné slečny Kočí jako v proslulé nahrávce s kapučínkem," odmítl slova Kočí Nečas.

VV: Jde o puč ve straně

Věci veřejné kvůli nové skutečnosti pak uspořádaly dnes odpoledne tiskovou konferenci. Na ní předseda strany Radek John řekl, že pořizování nahrávek nejsou praktiky Věcí veřejných. „Pořizovali je dva odpadlíci na objednávku. Nikdo jiný je nepořizoval,“ sdělil John.

Podle Věcí veřejných před rokem jednala Kočí s koaličními partnery z ODS a TOP 09 o vyvolání puče uvnitř nejmenší vládní strany. Potvrzuje to právě ona nahrávka. Tu podle Věcí veřejných pořídila sama Kočí loni 13. března.  Kočí si totiž nahrávala poradu VV v bytě Víta Bárty a když ji odvážel domů ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, zapomněla vypnout nahrávání a soudu pak předala důkaz, jímž chtěla doložit poměry ve straně, včetně své soukromé konverzace s Jankovský.

„S nahrávkou pořízenou Kristýnou Kočí vyplývá, že se poslanecký klub VV se stal obětí puče ze strany našich koaličních partnerů a šlo o to, která strana dá více za potenciální přeběhlíky,“ řekl John a připomněl, že Kočí aktivně jednala nejen se zástupci ODS, ale i TOP 09.

 „Je to neúspěšný pokus pokřivit volební výsledky z roku 2010. Je to krize důvěry a proto svoláme grémium strany, které rozhodne o dalším postupu. Šlo o svévolné jednání několika jednotlivců,“ dodal John. Nesdělil však, kdy grémium zasedne. Odmítl také odpovědět na otázku, jestli VV opustí vládu.

Vedení strany ale onu inkriminovanou nahrávku dnes médiím přehrálo.

Kočí: K obsahu nahrávky jsem připravená vypovídat u soudu

Sama Kristýna Kočí pak ParlamentnímListům.cz řekla, že k obsahu nahrávky je připravená vypovídat u soudu.

„Své dvě nahrávky pořízené na svoji ochranu jsem neupravené předala ÚOOZ již na jaře 2011, když policie začala vyšetřovat poměry ve Věcech veřejných. K obsahu nahrávky jsem připravena vypovídat u soudu, pakliže budu znovu předvolána. Do té doby na rozdíl od Víta Bárty respektuji žádost soudu, abychom soud a jednotlivé důkazy nekomentovali,“ napsala Kočí ParlamentnímListům.cz v sms zprávě, k níž přidala i informaci,že je momentálně nemocná, leží v posteli a užívá antibiotika.

„Jen bych chtěla podotknout, že tato nahrávka vznikla po koncepční poradě – „večírku“ na které se vypilo deset lahví těžkého francouzského vína a na které mimo jiné Vít Bárta tvrdil, že ovládá Putina a Obamu a prezidenta Klause vodí jako loutku,“ dodala Kočí.

SLEDUJEME téma: Peníze za mlčení ve VV

K údajné nabídce od ministra Kalouska se ale na opakované dotazy nevyjádřila.

Jankovský: Byla to má chyba, že jsem vše podcenil

Jankovský pak dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že jeho vztah s vedením VV nebyl na přelomu let 2010 a 2011 ideální. Kočí jej prý informovala o záměru vytvořit v poslaneckém klubu strany "frakci". Řekla mu prý také, že se z ODS a TOP 09 ozývají hlasy podporující nové koaliční rozložení. Kočí prý ministr vyslechl a vzal si týden na rozmyšlenou. Informace pak vyhodnotil jako nepodložené a vznik frakce na nesprávný. Za chybu označil, že situaci podcenil.

Informace o další nahrávce pak znechutila vicepremiérku Karolínu Peake. "Všem možným zprávám o nahrávkách odmítám naslouchat. Je to ztráta času. Vzájemné nahrávání se za účelem špinavých zákulisních her považuji za úchylné a nedůstojné," uvedla Peake ve svém oficiálním prohlášení.

Připomeňme, že někdejší šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí tvrdí, že od Víta Bárty loni dostala obálku s půlmilionem korun. Kvůli tomu již probíhá soud, v němž je obžalován právě Vít Bárta s Jaroslavem Škárkou. Bárta z uplácení a Škárka z toho, že si peníze od Bárty napřed nechal a určitou částku z těchto peněz použil. Bárta ale tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Ten se měl odehrál zhruba před rokem.

Pikantní pak je, že u soudu s obžalovaným Bártou se hovořilo celkem o šesti nahrávkách. Jednu z nich pak předal soudci Janu Šottovi také samotný Škárka. Ten si údajně nahrával u Bárty v bytě situaci těsně před samotným předáním obálky se 170 tisíci korunami. Soudce nahrávku již poslal na kriminalistickou expertizu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…