Kočí si usedla mezi novináře. Bártův muž běhal po chodbě

08.03.2012 11:38

Jak to tak vypadá, Bártův spolupracovník Pavel Kosek jistí záda Vítu Bártovi dnes u Obvodního soudu pro Prahu 5 hlavně na chodbě před soudní síní. Poslouchá snad, co novináři povídají do telefonu? Těžko odhadovat. Již čtvrtý den u soudu přitom běží hlavní líčení v kauze údajného uplácení poslanců Věcí veřejných. Ráno předal obžalovaný Škárka soudci nahrávku, ale jinak se žádné drama v soudní síni nestalo. Bárta byl krátce po zahájení jednání klidný.

Kočí si usedla mezi novináře. Bártův muž běhal po chodbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Vítem Bártou

Krátce po deváté hodině ranní si to do soudní síně číslo 3 Obvodního soudu pro Prahu 5 napochodovala někdejší poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí a usadila se mezi překvapené novináře. Právě Kočí byla loni na jaře hlavní aktérkou případu, který se nyní snaží rozmotávat v hlavním líčení soudce Jan Šott. Šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta je totiž obžalovaný, že svým spolustraníkům předával peníze v obálkách. Poslanec Jaroslav Škárka pak z toho, že měl úplatek vzít a část peněz z toho pak použít.

V soudním maratonu včera překvapil soud právě Škárka, který tvrdí, že mu Bárta nabídl úplatek v okachlíčkované místnosti a přitom pustil vodu. Podobně utajované porady se prý okolo Věcí veřejných děly často a tak se jim brzy začalo říkat "WC porady". Kdo tento termín vymyslel, jestli snad samotný Bárta, to se prozatím neví. Ovšem byl to právě Bárta, kdo měl včera mimo kontrolu své emoce. Škárka totiž přišel s nahrávkou a ta by jej měla prý očistit. A Bártovi naopak ublížit.

Vytáhli jsme nahrávku kvůli výpovědi Babáka

Proč ale nahrávka, která pochází ze dne, kdy Bárta předal Škárkovi obálku, nebyla předána soudu dřív? To ParlamentnímListům.cz dnes ráno těsně před zahájením soudu vysvětlil advokát Škárky Jan Blažek.

„Protože nemá jinou vypovídací hodnotu, než tu, že snižuje věrohodnost výpovědi svědka Michala Babáka, který včera uvedl, že tam byl těsně před předáním úplatku s panem Škárkou. A na té nahrávce by mělo být patrné, že můj klient tam je sám a že tam na pana Bártu, který tam v té době nebyl, čeká,“ řekl advokát Blažek.

„Ta nahrávka je jediná důkazní hodnota, která má vést ke snížení věrohodnosti svědků, kteří vypovídají proti mému klientovi. Nahrávka je bohužel natolik rušena, že z ní nejde vyvodit žádné závěry,“ dodal pak advokát a připomněl již ze včerejška známý fakt, že záznam samotné předání peněz nezachycuje.

ParlamentníListy.cz ale zajímalo, jak si právník vysvětluje, proč včera Bárta na zmínku o nahrávce reagoval tak emotivně. Očividně otřesený Bárta totiž ve středu reagoval na novou informaci o nahrávce tak, že mu začal přeskakovat hlas a téměř se rozplakal.

„Já nevím, Na to se těžko odpovídá. Asi ho to překvapilo, možná mu to opravdu bylo líto, nevím,“ doplnil advokát a také zmínil, že se nyní audio dá na vyčištění do Kriminalistického ústavu.

Slíbil, že originální nahrávací zařízení přinese v pondělí

Nahrávku pak krátce poté předal v soudní síni předsedovi senátu do rukou sám Škárka. Záznam přinesl přehraný na flash disku, není to tedy originální nahrávka. „Tak tedy v pondělí,“ slíbil pak v krátkém dialogu soudci, že v pondělí přinese i originální nahrávací zařízení, které má prý momentálně v Plzni.

Krátce poté jako svědkyně do soudní síně napochodovala Lenka Andrýsová. Když se pustila do popisování toho, jak jí její tehdejší kamarádka Kristýna Kočí řekla, že od Bárty dostala úplatek, v jednací síni to zašumělo. Mezi novináře si totiž k soudu svou kdysi údajně jednu z nejlepších kamarádek přišla poslechnout právě ta, o níž byla řeč, tedy někdejší šéfka poslaneckého klubu Kočí.

Kočí psala stále smsky....

 „Kristýnu Kočí jsem považovala za svou velmi dobrou kamarádku, velmi jsem se zklamala,“ vypověděla ale Andrýsová krátce předtím, což Kočí ještě slyšet nemohla. Její pozdější slova již sice zaznamenala, ale nijak na ně nereagovala. Usmívala se a posílala ze soudní síně z mobilu smsky.

„Po dohodě s právním zástupcem do konce soudního procesu nebudu komentovat vůbec nic,“ napsala ale Kočí ParlamentnímListům.cz včera večer, když ji naše redakce žádala o rozhovor.

Andrýsová také popisovala, jak se Kočí ptala, proč alespoň následně peníze od Bárty neodevzdala. Ta jí odpověděla, že nemůže, že jsou na bankovkách její otisky prstů. „Na všechny otázky, které jsem jí dala, jsem nedostala uspokojivou odpověď tak, abych věřila, že jde o korupci," zmínila Andrýsová, která si ke svému vysvětlení pomáhala i rukama.

Naopak žádnou gestikulaci nevyvíjel Vít Bárta. Při výslechu Andrýsové bedlivě poslouchal, co říkala, občas se usmíval, někdy mírně mračil, ale bylo patrné, že se snaží mít své emoce již pod kontrolou.

Kosek se snažil novináře v síni nedráždit

A jeho blízký spolupracovník z ABL Pavel Kosek? Toho novináři Lidových novin rozklíčovali včera a popsali, že sedí při projednávání soudu na lavici mezi novináři. „Jsem jako konzultant Víta Bárty v právních otázkách. Případ si analyzuji,“ otiskly dnes jeho odpovědi Lidové noviny.

List ale odhalil, že právě Kosík kdysi koordinoval sběr kompromitujících materiálů a sledování komunálních politiků pro bezpečnostní agenturu ABL

Tento téměř dvoumetrový muž ovšem dnes ráno v soudní síní neseděl, zato čile běhal během výslechu Andrýsové a další svědkyně Jany Suché po chodbě soudu a bedlivě pozoroval, co zde novináři dělají a komu případně telefonují.

Čtvrtý den hlavního líčení kromě Andrýsové má ještě vypovídat majitel bezbečnostní agentury ABL Matěj Bárta, vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake, ministr školství Josef Dobeš a také z poslaneckého klubu Věcí veřejných vyobcovaný Stanislav Huml.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …