Kočí ukazuje špínu v politice. Konkrétní lidé se prý běžně podmáznou

14.01.2012 10:42

ROZHOVOR Kristýna Kočí, původně poslankyně za Věci veřejné, se v roce 2010 objevovala na předvolebních billbordech v celém Moravskoslezském kraji. ParlamentníListy.cz zajímalo, zda ještě vůbec zastupuje občany kraje, jaký má v současnosti vztah s Vítem Bártou nebo to, co jí dala a vzala politika.

Kočí ukazuje špínu v politice. Konkrétní lidé se prý běžně podmáznou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí

Byla jste zvolena v Moravskoslezském kraji. Kdy jste byla v kraji naposledy? Máte zde ještě kancelář?

Když mne VV v rozporu s demokratickými principy vyloučily ze strany, musela jsem si hledat novou poslaneckou kancelář, protože ta stará patřila Lukáši Víchovi. Jen administrativní vyřízení tříměsíční výpovědní lhůty, nalezení nové kanceláře a opět administrativa v Poslanecké sněmovně zabrala několik měsíců. V současné době mám kancelář na ulici Zámecká  248/20, Ostrava.

Proč jste kandidovala právě v tomto kraji?

Anketa

Věříte Kristýně Kočí?

43%
57%
hlasovalo: 1223 lidí
Není žádným tajemstvím a už jsem to opakovaně řekla v mnohých rozhovorech, že mi Moravskoslezský kraj jako místo mé kandidatury určil Vít Bárta, který mne též donutil se sem trvale přestěhovat.

Znáte problémy svých voličů z Moravskoslezského regionu? Víte, jak je řešit?

Problémy voličů v Moravskoslezském kraji znám velmi dobře. Ačkoliv mi byl Moravskoslezský kraj původně Bártou "přidělen", rozhodla jsem se opravdu ho poznat a zorganizovala jsem desítky debat s občany v různých městech i obcích. Řešení problémů občanů kraje mohu jako poslanec pouze navrhováním, prosazováním a schvalováním zákonů v jejich prospěch, což aktivně dělám.

Bojujete za své voliče z Moravskoslezského kraje? Jak? Co jste pro ně naposled udělala?

Projednání a schválení každého zákonu, který je v souladu s programem, za který jsem byla zvolena, je podle mne hájením zájmů občanů. Vzhledem k faktu, že velkým problémem je alarmující stav ovzduší, byla jsem jedním z navrhovatelů zákona, tento stav zlepšující. S problematikou znečištění životního prostředí úzce souvisí dopravní problematika. V posledních dnech jsem se zabývala na jednání výboru novým silničním zákonem, který by měl v nejbližší době přijít do sněmovny.

Co je v současné době vaší největší prioritou?

Jistě pochopíte, že mojí prioritou je zdárné ukončení korupční kauzy, v níž jsem hlavním svědkem proti Vítu Bártovi, který je obviněn z podplácení poslanců. Pokud se mne ptáte na politickou prioritu, je jí co nejefektivnější nastavení evropských dotací, zejména pro náš region, a to i po roce 2014.


Co považujete za svůj největší úspěch? Na co jste hrdá?

Jsem hrdá, že jsem se dokázala postavit praktikám Víta Bárty a to i přes to, že jsem byla sledována, odposlouchávána, zastrašována, vydírána a korumpována a stala jsem se terčem nechutných mediálních útoků.

Co se vám nepovedlo? A proč?

Nemohu použít slovo nepovedlo, ale nejvíce mne trápí, že jsem dodnes neměla prostor a možnost vysvětlit svůj postoj v kauze podplácení Vítem Bártou jak poslancům VV, tak všem straníkům zejména v Moravskoslezském kraji. Těm byla do hlav - bohužel - vmasírována verze poslankyně Drastichové, která je nepravdivá, mne očerňuje s cílem diskreditovat mne v celé kauze. Už se velmi těším, jak paní Drastichová bude u soudu pod přísahou vypovídat.

Ke které politické straně máte v současné době nejblíže?

Do žádné politické strany se v současné době nechystám.

Nelitujete, že jste se v mladém věku dala na politiku?

Nelituji, že jsem vstoupila do politiky, ale že jsem se účastnila podvodu na voličích politickou divizí bezpečnostní agentury ABL Věcmi veřejnými. Na druhou stranu jsem, jako jedna ze tří, brzy prozřela a díky tomu není vyloučena moje další politická kariéra, na rozdíl od těch, kteří v sektě s logem VV (nebo snad VB) zůstali.

Co vám politika dala a vzala?

Politika mi vzala absolutně soukromí a iluze, že se dá dělat čistě a jinak a hlavně bez korupce s novými lidmi. A co mi dala? Dosud největší životní zkušenost a to, že v nouzi poznáš opravdové přátele. Dnes už vím, na koho se mohu opravdu spolehnout a na koho ne.

Jak si sama sebe představujete za deset let?

Zatím ani nevím, co přijde zítra, takže co bude za deset let neřeším.

Co je pro vás největší radostí?

Největší radost mám vždy, když mi moje PR manažerka oznámí, že dnes nevyšel žádný článek o mé osobě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …