Kocourek pro rozhlas: Růst ekonomiky musí být postaven na investicích

22.08.2011 12:54

Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že možná zachová investiční pobídky. Tím by ale zároveň potěšil ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka. Ten je totiž zastáncem zachování podpory investičních pobídek. Systém investičních pobídek není podle něj primárně určen na lákání velkých investorů, ale je určen na to, aby Česko lákala investice od domácích nebo zahraničních investorů.

Kocourek pro rozhlas: Růst ekonomiky musí být postaven na investicích
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

Zrušení slevy na dani související s investičními pobídkami mělo být součástí daňové reformy. Plánovaný krok by ale podle některých analytiků byl příliš velkým rizikem. Může z jejich pohledu vést k odlivu investorů, který si v současné ekonomické situaci nemůže Česká republika dovolit.

Jenže podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka jsou všechny zákroky Kalouska dobrým nápadem.

„Argumentujeme tím, že růst české ekonomiky potřebuje být dlouhodobě postaven na investicích a nikoli na spotřebě. Zároveň by podle našich představ měl být fundament české ekonomiky modernizován a to směrem od klasické výroby a služeb k moderním formám ve výrobě a služeb, to znamená postaveným na vysoké přidané hodnotě nebo na výsledcích vědy, výzkumu a inovací," vysvětlil v rozhovoru pro Rádiu Česko Kocourek. 

Potřebujeme lákat investory

Kocourek zároveň nesouhlasil s tři roky starou Analýzou investičních pobídek v ČR, které si nechal vypracovat jeho resort. Z analýzy totiž plynulo, že investiční pobídky podporují v ČR především velké zahraniční firmy, kterým poskytují tržní výhody na úkor malých a středních firem, s čímž tak Kocourek nesouhlasí. Podle něj se výsledky již mění - dokazují to podle něj výsledky investičních pobídek za roky 2009 a 2010, kde již valná většina projektů pocházela z Česka.  Systém investičních pobídek není tak podle něj primárně určen jen na lákání velkých investorů.

„Ale je určen na to, aby ČR lákala investice od domácích nebo zahraničních investorů. Budeme však chtít, aby se otočil trochu gard a pojetí těchto investičních pobídek zejména ke službám a výrobě s vysokou přidanou hodnotou plynoucí s výsledků vědy, výzkumu a inovací, kterou bychom chtěli v ČR posílit," uvedl dále ministr. 

Rozhlas upozornil, že v současné době vydá ČR na investiční pobídky zhruba čtyři až šest miliard korun ročně. A podle ministra Kocourka se neplánuje dramatický nárůst.
„Chtěli bychom zůstat aspoň na těch objemech, které jsou. Tedy přilákat prostřednictvím tohoto systému pobídky v objemu zhruba 15 až 20 miliard korun ročně, nicméně budeme usilovat, aby to bylo v té inovační struktuře," upřesnil ministr Kocourek. 

Slevy na dani dostávají Bosh, Toyota či Hyundai

Rádio Česko také připomnělo, že slevy na daních dosud v České republice dostávají velké firmy, jako například Bosh, Toyota či Hyundai. Podle Kocourka je u velkých firem důležitý faktor, že většinou sebou přinášejí vývojová střediska. 

„V ČR se tak usazují inovátoři a vědci, kteří budou pocházet i z ČR, což je přesně oblast, kde potřebujeme posílit. Takže stojíme o investice, které obsahují zároveň vývojovou a inovační složku," dodal ministr s tím, že o finančních pobídkách by měl jednat s ministrem financí Miroslavem kalouskem v úterý.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …