Kocourek už není ministrem. Nástupce zatím neznámý

14.11.2011 9:36

AKTUALIZOVÁNO ParlamentníListy.cz informovaly podle dvou důvěryhodných zdrojů, že nástupce Martina Kocourka na ministerstvu průmyslu dnes jmenován prezidentem republiky Václavem Klausem nebude a že premiér Petr Nečas by měl na Hrad odnést pouze Kocourkovu demisi. Informace se posléze potvrdila.

Kocourek už není ministrem. Nástupce zatím neznámý
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

„Je jisté, téměř na devadesát procent, že nový ministr průmyslu dnes jmenován nebude," řekl ParlamentnímListům.cz ještě před setkáním prezident s premiérem dobře informovaný zdroj.

Informace ParlametníchListů.cz se potvrdila. Prezident Kocourkovu demisi přijal. Premiér Petr Nečas uvedl, že nástupce vybírá a bude znám nejpozději příští týden. 

O tom, že ještě nebude jmenován nový ministr, napovídalo i to, že premiér Petr Nečas ještě nemluvil o novém ministrovi s vedením ODS. "Než byl jmenován nástupce Pavla Drobila, také to trvalo nějakou dobu. Nemyslím si, že by chtěl premiér věc uspěchat," řekl redakci zdroj z okolí premiéra.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se zdá, že největší šanci by měl mít dosavadní místopředseda Rozpočtového výboru Michal Doktor, který již potvrdil, že o této věci s premiérem hovořil, aniž však sdělil výsledek jednání.

Nečas Doktorovi věří, ale nejednal o něm s vedením ODS

Mezi předsedou ODS Nečasem a Doktorem totiž existuje poměrně velká vzájemná důvěra. Doktor nedávno odvedl důležitou práci, když vyzval na souboj o post předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Zvolen sice nebyl, ale Tluchořovi těsně uniklo znovuzvolení, až byl nalezen schůdný kandidát Zbyněk Stanjura, který byl nakonec předsedou klubu zvolen.

Čtěte více: Tluchoře straníci odstřelili, nahradil ho překvapivě Stanjura

Na druhou stranu by ještě nemělo být defitivně rozhodnuto, protože, jak ParlamentníListy.cz uvedly, Nečas neprobral ministerskou změnu ještě s vedením ODS. Pro Doktora by mohl být zádrhel v tom, že nemá silnou podporu regionů, ani toho svého, jihočeského.

ParlamentníListy.cz nedávno informovaly, že v ODS se hovoří o několika možných nástupcích Kocourka. Patrně nejdůležitější otázkou je, zda se premiér rozhodne spíše o osobu, která bude mít silnou pozici v nějakém regionu, či opět zvolí nějakého  víceméně "nezávislého odborníka", jako byl Kocourek. V druhém případě by měl větší šanci Doktor. 

Více: Kdo po Kocourkovi. Tady jsou jména z ODS

Říman asi nechce

Pokud jde o konkrétní jména, tak v případě Martina Římana se hovoří o tom, že on sám příliš o ministerský post nestojí. Také vztahy s premiérem prý už nejsou tak dobré. Pokud jde o Zbyňka Stanjuru, tak tomu by hrálo do karet, že je loajální premiérovi a je předsedou silného Moravskoslezského regionu, který by po odchodu Pavla Drobila opět získal ministra.

Na druhou stranu Stanjura nyní zastává významnou funkci předsedy poslaneckého klubu a je otázkou, zda by chtěl premiér opět udělat volbu nového předsedy klubu, protože zvolení Stanjury v jeho souboji s Petrem Tluchořem bylo těsné a mohla by se narušit rovnováha klubu. "Nezdá se mi, že by chtěl premiér po krvavém a riskantním odstranění Petra Tluchoře znovu rozpoutat boj v poslaneckém klubu a narušit křehkou rovnováhu," řekl redakci vysoce postavený člen ODS.

Doktor je prý samorost

Michal Doktor je brán svými kolegy jako slušný politik a odborník, na druhou stranu bývá často považován za samorosta a sólistu. Jihočeský region by tak získal svého zástupce ve vládě, problémem však je, že jihočeská ODS víceméně nepovažuje Doktora za „svého" člověka. „Michal je určitě slušný člověk, který ekonomice rozumí, na druhou stranu je to samorost a nemá ze svého regionu krytí. Spíše bych očekával, že premiér se bude řídit vyvažováním zájmů regionů v ODS," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Psali jsme: Politici ODS doufají, že Kocourek nejasné miliony Nečasovi vysvětlí

Určitou logiku by měl i návrat Pavla Drobila. Ve třech kauzách, kde ho obviňoval bývalý šéf SFŽP Libor Michálek, byl očištěn a premiér při jeho odchodu uvedl, že pokud se očistí, může se vrátit. Drobil chtěl být od počátku ministrem průmyslu, když říkal, že chce dýchat za český průmysl.

Ale na druhou stranu stále není definitivně uzavřená otázka, která se týká schůzky, kdy Drobil navrhl Michálkovi křeslo náměstka. Tímto je Drobil stále držen v šachu a lze těžko očekávat, že bude jeho kauza vyřešena do doby, než se Nečas rozhodne nominovat nového ministra. V tomto smyslu se hovoří o ne přátelském vztahu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila k Drobilovi. Sám Pospíšil však nemá svou pozici ve vládě přílišl jistou a Nečas důvěrou k němu zrovna nepřekypuje.  

Psali jsme: Pospíšil chce prý odstavit Nečase. Odstřelením Drobila

Pokud jde o rozložení sil v ODS a získání si podpory v regionech, znamenalo by to, že by měl mít šanci nějaký zástupce jihočeského či ústeckého regionu. Z ústeckého regionu je sice ministr obrany Alexandr Vondra, ale krajská organizace se k němu příliš nehlásí. Čili se v tomto smyslu hovořilo i Janu Kubatovi z Ústecka. Za jih Čech by mohl být kandidátem šéf regionu Martin Kuba. 

Martin Kocourek rezignoval po jednání s premiérem Petrem Nečasem na post ministra průmyslu a obchodu. Nečas jeho demisi přijal. Kocourek, který ve středu vysvětloval finanční transakce se společností Key Investments v roce 2008, podle Nečase není v podezření z korupce, avšak jeho kroky předseda vlády považuje za nešťastné. Kocourek Nečasův kabinet opustí dnes, ke 14. listopadu.

Psali jsme: Ministr Kocourek končí. Nečas přijal jeho demisi

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …