Kolik lidí musí ještě umřít? I toto je důsledek tupých škrtů, volá levice

12.09.2012 18:55

„Podle mne reagovala vláda na případy úmrtí pozdě,“ kritizuje vládu poslankyně za KSČM a stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková. Jako důvod nevylučuje ani to, že jde zejména o sociálně slabší vrstvy postižených. Také Milada Emmerová, bývalá ministryně zdravotnictví za ČSSD, je přesvědčena, že vláda mohla postupovat razantněji a zakázat už dříve ve stáncích prodej alkoholu, aby se snížilo riziko výskytu. V tuto chvíli zemřelo na metylalkohol už 16 osob. Desítky osob bojují o život.

Kolik lidí musí ještě umřít? I toto je důsledek tupých škrtů, volá levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Také Milada Emmerová, bývalá ministryně zdravotnictví za ČSSD, je přesvědčena, že vláda mohla postupovat razantněji a zakázat už dříve ve stáncích prodej alkoholu, aby se snížilo riziko výskytu. V tuto chvíli zemřelo na metylalkohol už 16 osob. Desítky osob bojují o život.

Odpovědnost nese podle Markové vláda jako celek, protože zametáním vlastních kauz pod koberec dál prohlubuje totální morální rozvrat celé společnosti. „Šokující na celé této kauze je fakt, že k čemu dříve docházelo omylem či drobnou krádeží jedince, je dnes prostě předmětem podnikání. A to i za cenu lidských životů,“ zlobí se Marková.

Protože jde o chudé, nezajímá vás to, kritizuje vládu Marková

Poslankyně kritizuje liknavost vlády, jejíž příčinu vidí v tom, že jde většinou o životy obyčejných lidí, kteří mají hluboko do kapsy, a proto kupují levný rozlévaný alkohol. „Nebýt tak velkého počtu postižených, asi by se premiér Nečas o řešení této situace nezajímal vůbec,“ říká pro ParlamentníListy.cz Marková.

Soňa Marková vidí tuto kauzu zejména ze sociálního úhlu pohledu. „Lidé mají čím dál hlouběji do kapsy. Krizový štáb měl být zřízen okamžitě, hned po prvních případech, ale zejména ve chvíli, kdy se zjistilo, že životu nebezpečný alkohol se šíří souběžně v několika krajích republiky,“ říká Marková, která kandiduje do senátu za Královéhradecký kraj. Prioritou podle ní musí být co nejčasnější dopadení hlavních viníků a především zajištění zdroje, aby se předešlo nebezpečí dalších otrav.

Zakázat stánkový prodej alkoholu měli už minimálně včera, říká bývalá oranžová ministryně

„Rozhodnutí o zákazu prodeje alkoholu ve stáncích mělo přijít už minimálně včera - předevčírem,“ říká bývalá ministryně zdravotnictví za ČSSD a poslankyně Milada Emmerová. Reagovala tím na vyhlášení ministra zdravotnictví Luboše Hegera, který z rozhodnutí vlády vyhlásil tento zákaz ve středu v 16 hodin. Bezpečnostní opatření jsou nezbytná zejména i proto, že se ven dostaly informace o čerpání tohoto zdraví nebezpečného alkoholu z jakýchsi centrálních skladů. „Kontrolu má zajišťovat zcela jednoznačně stát,“ říká Emmerová. Jak ale říká, jestliže se škrtá ve sféře kontrolních mechanismů, ve sféře bezpečnostních složek, může to být i do budoucna velký problém.

Také ona vnímá sociální rozměr tohoto incidentu. „Lidé jsou dnes nuceni koukat na cenu, kolikrát až příliš,“ říká nespokojeně Emmerová. Odráží se to na kvalitě konzumovaných potravin obecně, ale i na kvalitě života vůbec, protože s nekvalitními potravinami se zhoršuje také celková odolnost vůči nemocem. „Zejména sociálně slabí jedinci, jako například bezdomovci, sáhnou po výrobcích z černého trhu jen proto, že jsou levné," zlobí se Emmerová. I to je podle ní důsledek tupých škrtů.

Zastavte tupé škrty, požadují na vládě obě poslankyně. Sociálně slabí jsou hlavními obětmi

Chtěla bych opravdu apelovat na lidi, aby se v současné době vyhnuli alkoholu, který není naprosto jistý, tedy spíše značkový. Jako lékařka vím, že následky jsou velmi smutné,“ dodává Emmerová. Jak řekla, stejnou apel vznesla na setkání v domově důchodců na Rokycansku. „Tam to možná tak akutní není,“ říká s úsměvem Emmerová, „nicméně právě důchodci jsou ti, kteří musí šetřit doslova na všem a alkohol není výjimkou,“ konstatuje poslankyně Emmerová, která letos kandiduje na Rokycansku do Senátu.

„V případě, že budou škrty pokračovat, budeme se setkávat s podobnými jevy, protože lidé budou hledat, kde by ušetřili. Že tím ohrožují své zdraví, je pro ně za takové situace až druhořadou záležitostí,“ říká Marková. „Je velmi důležité, aby vláda přehodnotila své škrty v rozpočtu. „Copak je jí docela jedno, jak to končí? Kolik lidí bude ještě muset zemřít, aby to začala brát vážně? Reagovala by stejně pomalu, kdyby se jednalo o skupinu lidí, která tvoří její voličskou kategorii?,“ rozčiluje se Soňa Marková? 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …