Kolikrát jste byla v bordelu? I to padlo u Jílkové

14.06.2013 6:01

Skupina radních z pražského magistrátu se rozhodla posunout se dále v otázce prostituce. Podle nich by bylo pro všechny přínosnější, kdyby byla prostituce legalizována. Ženy a muži „na ulici“ by platili daně, neukazovali by se ve výlohách, kolem kterých mohou chodit děti, a měli by posílena práva.

Kolikrát jste byla v bordelu? I to padlo u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Podle pražského radního Lukáše Manharta (TOP 09) není hlavním důvodem snahy o legalizaci výběr daní, ale možnost regulovat prostituci a místa, kde je vykonávána. Daně by se pak staly povinností jako u jiných zaměstnání. „Vztahoval by se na to zákon o dani z příjmu,“ specifikoval Manhart v pořadu Máte slovo na ČT.

Problém ale je, jak by se prostitutkám dokazovalo, jaký příjem mají doložit. „Český statistický úřad by byl schopen spočítat paušální poplatek,“ ujišťovala Džamila Stehlíková z Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS. V Německu dělá takový paušál průměrně 30 eur na den. ČSÚ už má své údaje o průměrných výdělcích napříč republikou, a tak by pro něj výpočet paušálů neměl být problém.

„Stát na tom samozřejmě prodělá, protože stát bude muset dohlížet,“ míní ale sexuolog Jaroslav Zvěřina. „Prostituce je tak intimní záležitost, že stát do toho nemá strkat nos,“ dodal. Podle něj se ve výsledku zaregistruje jen přibližně 15 procent prostitutek a prostitutů, ostatní to neučiní, a tím pádem z nich vlastně budou zločinci.

Podle Zvěřiny už existuje dostatek zákonů, které mohou tento problém regulovat. Ale stát a obce nekonají. V tom s ním souhlasila i Jindřiška Maršová, předsedkyně hnutí Sociálně demokratických žen. Přirovnala to k zákonu, podle něhož se může nalévat až od 18 let. „Vám se sem jezdí opíjet do Prahy mládež z půlky Evropy,“ udeřila na radního za TOP 09. „Zákon ustupuje ze svých pozic,“ dodala.

Nejsou za zákonem ceny nemovitostí?

„V Praze začínají padat kolem těch veřejných domů nebo bordelů ceny nemovitostí,“ upozornila na to, co je podle ní pravým důvodem této iniciativy.

Někteří si ale od zákona skutečně slibují pomoc. Například starosta Dubí Petr Pípal, jehož obec se s prostitucí již déle potýká a podle něj na vykřičené domy nemohou – tváří se totiž třeba jako hotely a prostitutky vedou jako své hosty. „Řekněte to těm lidem, kteří žijí vedle nevěstince, že je to intimní záležitost,“ vzkázal Pípal na adresu sexuologa.

On sám zákon podporuje, ale v trochu jiné formě. Preferoval by, aby prostitutky byly spíše vedeny jako živnostnice.

Erotiku pryč z ulice, raději na privát

Podobně v pořadu hovořila i bývalá sexuální pracovnice, podporovala by prostituci jako živnost. „Já jsem zastáncem toho, že erotika se dá dělat na nějaké úrovni,“ prohlásila. Podle ní prostituce nepatří do ulic, ale mohla by fungovat jen na jakýchsi privátech. „Bezpečný hygienický sex nemáte ani doma, to prostě nejde,“ dodala k některým obavám okolo této práce.

V tom obdobně mluvil i jeden z hostů ve studiu, který se prostituce jako takové zastával. Podle něj představy o drogách, násilí a něčem „špatném“ nejsou většinou pravdivé. Politici tvrdí, že chtějí prostituci akorát regulovat, ale podle jeho názoru ji v reálu spíše vymýtí. „Všechno chcete regulovat, tak proč je tady demokracie?“ ptal se ostatních hostů.

Od Maršové z ČSSD se ale dočkal kritiky, dostali se spolu až do ostré hádky. „Kolikrát jste byla v bordelu?“ ptal se jí například. „Co je vám po tom, mladý muži? Já jsem v pekle nebyla, a přesto věřím,“ odvětila mu 62letá ekonomka.

To se na muže obrátila i moderátorka Michaela Jílková: „Proč to není lepší zadarmo a z lásky, ale za peníze? Čím se cítíte víc jako muž?“ ptala se ho na důvody, proč vůbec někdo chodí do nevěstince. „Zdarma a z lásky to není skoro nikdy ani doma,“ odpověděl jí a vyvolal ve studiu smích.

„Myslím, že stát a obce mají dostatek nástrojů,“ dodala ještě k tématu Maršová. Podle ní by ale především měly být nástroje na to, aby se mladí vůbec na ulici nedostali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …