Kolín dopadl na dno. Dluží miliardu a místní už nechtějí cizince

07.11.2011 21:06

Kolín je nejzadluženějším městem v republice. Dluží kolem miliardy korun. „Dluhová zátěž Kolína je enormní a v případě třicetitisícového města téměř nevídaná. Jenom do dluhové služby město ročně investuje přes 100 milionů ze svého rozpočtu," říká starosta Vít Rakušan (BEZPP), který se snaží nejen snižovat dluh, ale také chránit majetek města před bezhlavým rozprodáváním, což v případě dluhů bývá jediná možnost jak přijít k nějakým penězům. Místní obyvatelé se navíc bouří: město se prý velmi laxně chová k občanům jiných národností.

Kolín dopadl na dno. Dluží miliardu a místní už nechtějí cizince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Dluh splácíme, pokoušíme se nalézt i systémová řešení, jak jej snížit či alespoň eliminovat negativní dopad na město. Po náročných vyjednáváních se nám podařilo dosáhnout na návratnou bezúročnou finanční výpomoc od Ministerstva financí ve výši 37 milionů. Tyto finanční prostředky jsme použili na umoření jednoho již v minulosti uzavřeného úvěru a vyvázali jsme se tak ze smluvního vztahu s jedním bankovním domem. Díky tomu ušetříme i milionové částky za úroky. To je příklad systémového řešení, kdy pouze pasivně nesplácíme závazky, ale snažíme se aktivně hledat cesty úspor a rychlejší likvidace dluhové zátěže. Dalším úspěchem je vyjednání výhodnějších úvěrových podmínek s Českou spořitelnou. Tím dojde k dalším úsporám. Jak vidíte, snažíme se, ale základní fakt, tedy existenci obřího dluhu, tím neodstraníme," řekl pro ParlamentníListy.cz Vít Rakušan.

Psali jsme:
Rath: Dluhy kraje jsou dědictví po Bendlovi

Jak vznikají dluhy?

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak mohl tak obrovský dluh vzniknout ve městě, které má ve svém katastru automobilku TPCA. Na kolínském nádraží redakce zastavila starší paní. O dluhu města ví. A zná i jeho důvody.

„Nojo, to bylo slibů za Zemana, že na ty byty pro TPCA dá stát. Ale vyměnila se vláda a sliby - chyby. Nic vám nedáme. Postavit se to muselo, tak to teď dělá problémy. A to ještě obyvatelé těch bytů mají nemožné chování. Kamarádka tam bydlí a říká, že je tam hrozný hluk. A na úřadě, když všelijací ti Slováci, Romové, Bulhaři a co já vím, kdo ještě, opouštějí byty, tak je zanechají úplně vybydlené, klíče nevracejí, ty hodí do záchoda a zmizí. Proč jim prostě nedávají alespoň poslední výplaty proti odevzdání bytů? Já vám to povím - Šetří se. Úředníků je místo čtyř jen jeden a ten to všechno nestačí. Tak to nechají osudu. Myslím, že by plat čtyř úředníků vyšel levněji než neřešitelné škody na bytech. A také ti obyvatelé, kdyby věděli, že je to může něco stát, by se třeba k těm bytům chovali jinak," myslí si rodilá kolíňačka paní Jitka.

Více o dluzích ZDE

Vysvětlení starosty města

„Kolín má několik úvěrů, které sloužily k vybudování průmyslové zóny Kolín - Ovčáry a bytů pro zaměstnance hlavního investora v zóně, firmy TPCA. Příslib státu tehdy Zemanovy vlády bohužel nebyl naplněn. Vláda tehdy slíbila, že se bude finančně podílet na vybudování zmíněných bytů a příslušné infrastruktury. Tato zátěž tak nečekaně přešla na město a výrazně ovlivnila budoucí vývoj Kolína na dlouhá léta dopředu. Kromě toho předchozí vedení nevnímalo vážnost situace. Nebyla včas přijata úsporná opatření, naopak se dále megalomansky investovalo do projektů, které v dané době rozhodně nebyly nutné. Dluhová zátěž města tak nejen neklesala, naopak se zvyšovala. Musím použít svůj oblíbený příměr - v době, kdy "nebylo na plyn a elektřinu, se kupovalo nové auto a zájezd na Kanárské ostrovy"," myslí si o postupech svých předchůdců nynější starosta Kolína.

Obavy z kraje?

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak pomáhá Kolínu Středočeský kraj. Není bez zajímavosti, že právě v tomto městě kandidoval na další funkci středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Neúspěšně. V červnu letošního roku proběhly tiskem zprávy o tom, že snad městu Kolínu kraj nějak nepřeje.

„S krajem se pokoušíme udržovat standardní pracovní vztahy a samozřejmě žádáme i v rámci řady grantových programů o dotace. Ne vždy jsme úspěšní, ale nechci nikomu podsouvat zlé úmysly či snad politické souvislosti v přidělování dotací," říká se zcela zřetelnou opatrností starosta Kolína a při další otázce na podobné téma odpovídá. „K této věci se už nebudu vyjadřovat. Naším úmyslem není válčit, ale spolupracovat ku prospěchu občanů města Kolína. Pevně doufáme, že po zbytečných žabomyších válkách dospěje ke stejnému rozhodnutí i kraj," uvedl pro redakci ParlamentníListy.cz.

Další hejtmanovo gymnázium?

Spor je totiž o oblíbené téma hejtmana - o vzdělávací instituci. O historickou budovu kolínského gymnázia. Tristní stav a nedostatek peněz přiměl město Kolín k hledání zdrojů. Navrhlo kraji nájem za užívání budovy. Kraji se ale necelý milion ročně platit nechce, také z obavy, že by to mohlo inspirovat další školy zřizované krajem, kde jsou budovy ve vlastnictví měst. Kraj chce budovu odkoupit a do její rekonstrukce investovat 50 milionů.

V rámci výjezdu na Kolínsko, kdy hejtman David Rath otevřel školu v Cerhenicích, navštívil klášter a pohovořil s občany Klášterní Skalice, otevřel již provozovanou silnici Radim - Vrbčany, uskutečnil 19. října návštěvu kolínského gymnázia za účasti studentů a zastupitelů města.

A bumerang nesplněných slibů Zemanovy vlády ohledně bytů TPCA se vrátil hejtmanu Rathovi v podobě nedůvěry studentů v dokončení rekonstrukce jejich školy. Jednak nedůvěra v investování tak vysoké přislíbené částky a také nebezpečí výměny krajské vlády po volbách. Jak vyplývá z reportáže čtrnáctideníku Kolínska Náš region, hejtman Rath se snažil přesvědčit studenty, že peníze budou, ale velké důvěry se nedočkal.

Lišácký návrh kraje - nechte a plaťte si to všechno

Kraji se nechce platit nájem - Kolín odmítá rozprodávat svůj historický majetek. Kraj nepřistoupil na návrh Kolína a Kolínu nezbylo, než vybrat si jednu z variant navržených krajem. A lišáckým návrhem jistě bylo, navrhnout po krk zadluženému městu, ať si tedy gymnázium provozuje samo. Nejen budovu, ale i vše ostatní.

„Město přistoupilo na jednu z variant nabízených krajem, i když od začátku zdůrazňujeme, že se z našeho pohledu nejedná o variantu ideální," dodal k tomu pro ParlamentníListy.cz starosta Rakušan.

„Náš návrh byl běžný komerční nájemní vztah, kdyby se garantovaně 3/4 nájmu vracely do údržby a dalšího rozvoje budovy gymnázia. Toto bohužel nebylo krajem akceptováno a my jsme byli nuceni vybrat některou z variant navrhovaných panem hejtmanem Rathem. Nyní čekáme na reakci a doufáme v konstruktivní jednání kraje, které povede k uklidnění situace okolo kolínského gymnázia a v konečném důsledku přinese prospěch žákům a učitelům této školy. Gymnázium nebude takovou zátěží, aby ohrozilo stabilitu rozpočtu města. Tu ohrožují jiné historicky dané faktory," uzavřel Rakušan

Hlas lidu...

O gymnáziu se nechce nikdo z obyvatel moc bavit. Buď nemají názor vůbec nebo si myslí, že žádné řešení není dobré. Jedna z oslovených místních si myslí, že by gymnázium mělo zůstat městu, ale že do toho nevidí a aby na to nakonec Kolín nedoplatil. Postarší muž, který nechtěl uvést jméno, názor však ano, zase soudí: „ Měli jsme si zvolit Ratha," říká s trpkostí v hlase „Víte co - když vidím, jak dokáže čarovat s penězi pro školy v Hostivicích, tak žasnu. Kdyby byl Kolín jeho, tak by ty peníze dal určitě. Takhle mu moc nevěřím, je to jen řečnění do voleb. A Kolín je díky minulým vládám na radnici i v Praze odepsané město. TPCA pomalu končí výhody, které jim stát garantoval, odejde jinam a nám tu zůstanou jen oči pro pláč, zničené byty a miliardový dluh. Prý tam snad má být věznice. No, potěš nás pámbu. Já tam totiž nedaleko bydlím," postěžoval si muž.

Pět minut po dvanácté

A ani kolínský starosta nehýří optimismem: „Jak jsem už řekl, Kolínu mohou pomoci pouze výrazná a jistě bolestivá úsporná opatření. Bohužel s nimi začínáme pět minut po dvanácté. Vyhlídky Kolína na dynamický rozvoj v příštích několika letech nejsou zrovna ideální, nicméně věříme, že hospodaření města lze v dlouhodobém horizontu ozdravit. Vyžaduje to však zodpovědný přístup vedení města přesahující dalece jedno volební období," myslí si Vít Rakušan, starosta města, ve kterém je dluh rozpočítaný na jednoho obyvatele bezkonkurenčně největší v rámci celé republiky.

Čtěte také:

reklama

autor: Lea Vlasáková

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…