Komise k Budvaru nebude. Filip: To bude horší, než kapitulace bez podmínek

15.03.2012 12:38

Poslanci neodhlasovali zřízení parlamentní vyšetřovací komise k možné privatizaci jediného národního podniku a to Budějovického Budvaru. Komunisté přitom pro věc nasbírali podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa více než 50 podpisů poslanců. Pro zřízení komise ale nakonec hlasovalo 62 poslanců, proti jejímu vzniku bylo 38 zákonodárců. K tomu, aby komise vznikla, bylo třeba 68 hlasů. Komise se podle Filipa měla zabývat také postupem ministerstva zemědělství v ochraně majetkových práv podniku v uplynulých šesti letech.

Komise k Budvaru nebude. Filip: To bude horší, než kapitulace bez podmínek
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Bude se Budějovický Budvar privatizovat?

Již 10. února poslanci odmítli hned dvakrát jednat o situaci kolem zamýšlené kontroly v národním podniku Budvar. Dva návrhy na zařazení příslušného bodu na program schůze vznesl tehdy nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS), který v minulosti působil dozorčí radě uvedeného pivovaru.

Oba návrhy ale poslanci nakonec neschválili. Předseda KSČM Vojtěch Filip poté prohlásil, že pokud poslanci neschválí ani druhý návrh, vznese návrh na zřízení vyšetřovací komise k situaci kolem Budvaru. To učinil dnes.

„Já trvám na tom, že je potřeba ty spory vyhrát. Pokud to zabalíme, tak se znehodnotí i spory, které se vedly pod dobu 100 let," řekl dnes za sněmovním pultíkem Filip a zdůraznil, že silně zadlužený pivovar koupila společnost, která usiluje o takzvané rozdělení trhu. Proto zásadním způsobem nesouhlasí s tím, co řekl ministr zemědělství v televizní debatě, že je potřeba ukončit spory mezi Budějovickým Budvarem a americkým protějškem ze Saint Louis. "Já trvám na tom, že je potřeba ty spory vyhrát. Ukončit neznamená žádnou výhodu pro Českou republiku," podotkl Filip.

Problém je podle něj důležité řešit, neboť pivovarnická společnost Anheuser – Bush (ABI) koupila Budějovický měšťanský pivovar a dostala se tak k části registrovaných známek. Poslední nabídka americké konkurence pak byla podle něj v tom, že by Budějovický Budvar přišel o ochranu své známky ve 45 zemích světa. "Tedy tam, kde už vyhrál ten spor. Stejně tak by odpovídal za ochranné známky amerického pivovaru za své peníze. Nezlobte se na mě, takové ukončení sporu považuji za horší než debakl, řekl bych za kapitulaci bez podmínek," řekl dále Filip.

„Jsem přesvědčen, že je co vyšetřovat. Navrhuji, aby komise měla 10 členů a byla tam parita, aby se ty kroky ministerstva zemědělství v Budvaru vyšetřily,“ dodal předseda KSČM.

Paroubek varoval: Dohoda s Anheuserem-Busch by byla ve stylu dohody Zanzibar - Velká Británie

K názoru komunisty se pak připojil i nezařazený poslanec Michal Doktor. „Já jsem se sám snažil podvakrát zařadit bod v předmětné věci. I když jsem v dozorčí radě, tak budu dnes hlasovat pro zřízení komise, i když se může stát, že budu vyšetřován i já,“ podotkl dnes Doktor.

Předseda Národních socialistů - LEV 21 Jiří Paroubek pak jako další z diskutujících uvedl, že může hrozit přijetí návrhů amerického pivovaru Anheuser-Busch na rozdělení exkluzivity používání značky ve světě. Takový krok by znamenal podle něho popření dosavadních výsledků soudních sporů.

"Nemyslím si v tuhle chvíli, že hrozí nějaká privatizace Budvaru. Myslím, že hrozí něco ještě horšího. Hrozí to, co tady už bylo naznačeno, a sice dohoda s Anheuserem-Busch ve stylu dohody Zanzibar - Velká Británie z konce 19. století, kdy národní podnik Budvar, resp. česká strana, by byla tím Zanzibarem v té dohodě. A hrozí zřejmě akceptace nebo může hrozit - v tom bych byl mírnější - akceptace návrhů americké strany na rozdělení exkluzivity použití značky Budvaru ve světě," pronesl Paroubek.

V únoru se Doktor navážel do Bendla

Situace kolem státem vlastněného podniku se vyhrotila potom, co ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v lednu poslal svého poradce Tomáše Jindru jako člena dozorčí rady do Budvaru pro dokumenty týkající se hospodaření podniku a generální ředitel Jiří Boček některé z nich odmítl vydat.

Jindra měl dokumenty převzít pro audit, který Bendl v Budvaru nařídil s poukazem na to, že firma zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na ni vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole. Boček nejprve kontrolu označil za krycí manévr pro útok na firmu a snahu o její privatizaci, později se s ministerstvem na postupu kontroly dohodl.

Jenže poslanec Doktor chtěl pak v únoru od ministra Bendla v dolní komoře Parlamentu vědět, jak byla sestavena ona kontrolní skupina, jež má audit v Budvaru provést, jak je zajištěna mlčenlivost a také hmotná a trestní odpovědnost pokud by unikly informace o duševním vlastnictví, například co se týče receptury, a právních sporů o ochrannou známku.

Doktor také žádal, aby ministr Bendl nesl osobní, nikoli jen politickou odpovědnost v případě, že údaje uniknou. Informace, které o Budvaru uvádí Bendl v médiích, podle Doktora národní podnik poškozují.

Nezařazený poslanec také poukazoval na to, že Tomáš Jindra, který kontrolu vede, není zaměstnancem ministerstva zemědělství. Podnik tak neprověřují státní zaměstnanci, ale soukromá firma HZ Consult. Ta je podle Doktora údajně propojena se společností Bene Factum a na prodeji jejích akcií prý získal peníze poslanec VV Michal Babák.

„Jde o soukromou firmu, která má kontrolovat státní majetek,“ zdůraznil tehdy Doktor. Podle něj má vše - tedy i kontrolní kroky v Budvaru - vést ke zpochybnění tržní hodnoty pivovaru.

Jindra má prý být spojen s Rittigem

Některá média kontrolora Jindru dokonce spojují i s podnikatelem Ivem Rittigem, který má v ODS značný vliv.  Do záležitosti se ale nyní vložil premiér Petr Nečas (ODS). Po Bendlovi požaduje, aby politicky exponovaní členové dozorčí rady podniku byly nahrazeni odborníky. Bendl tak má údajně odvolat Jindru. Proměna dozorčí rady Budvaru prý však potrvá několik měsíců.

Komunista Filip v únoru navíc ještě upozornil, že hrozí privatizace Budvaru a jeho prodej za minimální cenu a vyšetřovací komise by se podle něj měla zabývat otázkou hodnoty. I on před měsícem připomenul, že později by mohli být poslanci třeba obviněni z toho, že dobře nehospodaří s majetkem státu, když jej chtějí zřejmě prodat pod cenou.

Budvar je posledním českým národním podnikem, je to jediný velký pivovar ve vlastnictví státu. Ministerstvo zemědělství ho plánuje transformovat na akciovou společnost. Problém se ale zamotal tím, že pivovarnická společnost Anheuser – Bush (ABI) letos v lednu koupila Budějovický měšťanský pivovar (BMP). Dostala se tak k části registrovaných známek, o které vede dlouholeté spory s Budějovickým Budvarem. Právě proto je podle některých zákonodárců možné, že Američané si tím chtějí otevřít cestu k privatizaci Budvaru, který patří státu.


 

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…