Komplikace letošní dovolené: pády z kol, alergické reakce i horečka dengue

03.10.2016 0:00

Pojišťovna hodnotí letošní letní sezónu: přibylo zodpovědných cestovatelů, došlo ke změně v cílových destinacích a stále více turistů vyhledává aktivní dovolenou.

Komplikace letošní dovolené: pády z kol, alergické reakce i horečka dengue
Foto: archiv
Popisek: žena s kufrem, dovolená

Na dovolenou turisté odjíždějí za odpočinkem a cestovní pojištění jim slouží jako prevence pro případ neočekávaných událostí. Tento fakt si čeští cestovatelé uvědomují čím dál častěji. Podle údajů Slavia pojišťovny jsou turisté rok od roku zodpovědnější. Počet klientů, kteří během letošního léta u Slavia pojišťovny uzavřeli cestovní pojištění, vzrostl o více než 100%, přičemž zájem zásadně kulminoval během července. Úměrně přibylo také turistů, kteří museli na zahraniční dovolené vyhledat lékařskou péči. Ačkoliv se oproti loňskému roku mírně změnily cílové destinace našich turistů, spektrum zranění, která musela pojišťovna letos řešit, zůstává obdobné. „Mezi našimi klienty vede žebříček nejoblíbenějších destinací - stejně jako v loňském roce - Chorvatsko. Do obliby se letos vrátilo Řecko a na popularitě získalo také Slovensko. Naopak, stále méně turistů mířilo do Egypta nebo Tunisu -destinací, které se dříve těšily velké oblibě, ale momentálně zaznamenávají nejvýraznější odliv turistů,“ uvádí Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Klienti Slavia pojišťovny tradičně řešili největší počet zdravotních komplikací v Chorvatsku. Ve většině případů cestovatele potkaly lehké zdravotní nepříjemnosti spojené s pobytem na slunci a vodními radovánkami, jako jsou záněty uší, tržné rány, alergické reakce na slunce nebo kousnutí hmyzem.

Druhým okruhem nejčastějších zdravotních potíží byly následky úrazů, které si cestovatelé způsobili při sportu, zejména při cyklistice. Typickým zraněním byly tržné rány nebo zlomeniny končetin, přičemž v několika případech byla nutná i hospitalizace v nemocnici, případně letecký transport. Právě v těchto případech se výdaje za lékařská ošetření mohou vyšplhat až do stovek tisíc. Jedno z nejvyšších plnění, v hodnotě 250 000 Kč, Slavia pojišťovna vyplatila například za komplikovanou zlomeninu klíční kosti. Pracovníci Slavia pojišťovny zaznamenali také případ, kdy turista na exotické dovolené onemocněl nebezpečnou horečkou dengue, i zde byla související léčba velice nákladná. 

Během letošní sezóny mezi klienty Slavia pojišťovny významně narostl zájem o připojištění odpovědnosti. To letos patřilo mezi nejčastěji využívaná připojištění. Jeho oblibu podpořil trend aktivní dovolené, kterou čeští turisté stále častěji preferují. Právě při sportu, zejména při cyklistických pobytech, jízdě na kolečkových bruslích a dalších sportovních aktivitách narůstá riziko, že sportovec zaviní zranění dalších osob, případně způsobí škody na majetku.   

Podle Slavia pojišťovny každoročně přibývá zodpovědných turistů, kteří před cestou do zahraničí uzavřou cestovní pojištění. Přesto se stále objevují případy, kdy se cestovatelé domnívají, že je při cestách po Evropě dostatečně ochrání veřejné zdravotní pojištění platné v rámci EU. Jan Vlček ze Slavia pojišťovny k tomu dodává: „Bez cestovního pojištění mohou být turisté v případě zdravotních komplikací nemile překvapeni. Jako občané ČR sice mají ve většině států Evropy nárok na základní zdravotnické ošetření, ale toto pojištění nepokrývá spoluúčast, poplatky, nákup léků nebo stomatologická ošetření a další náklady, takže se i drobné zranění může nepříjemně prodražit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …