Komu Kalousek odpustil daně? Otázka skoro za padesát tisíc

06.01.2012 10:56

Státní úředníci jsou placeni z daní všech občanů. Když je ale občan požádá o vyhledání informací, chtějí za to znovu zaplatit, protože vyhledání vyžaduje čas a odvádí je to od jejich standardní agendy.

Komu Kalousek odpustil daně? Otázka skoro za padesát tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Každá informace něco stojí. Když chtějí novináři zjistit, komu jednotliví ministři financí v minulosti odpustili platbu daní či daňových prohřešků, musí za to zaplatit, protože vyhledání takových informací zabere úředníkům čas a vyžaduje jistou námahu. Zvláštní je však to, že informace o daňových pardonech, které poskytl současný pán státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) je několikanásobně dražší, než informace o tom, komu odpustil daně jeho předchůdce Eduard Janota nebo Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zprávu přináší dnešní Hospodářské noviny (HN).

Víc práce za víc peněz? Má to chybu

Když chtěli redaktoři zjistit, komu odpustil daně současný předseda ČSSD Sobotka, stálo je to 33 tisíc korun, v případě Kalouska už to ale bylo 48 tisíc korun. Jak je to možné? Tiskový mluvčí ministerstva financí Jakub Haas tvrdí, že to závisí na počtu pardonů, které byly uděleny. Pokud jich je v určité době víc, jejich vyhledání zabere víc času a je to tedy dražší.

„V každém roce je jiný počet žádostí o prominutí daně. Paradoxně tak může dojít k situaci nastalé nyní, kdy za kratší období jsou účtovány náklady vyšší, než za období delší,“ vysvětluje zvláštní situaci Haas.

Na tomto vysvětlení však nesedí jedna „drobnost.“ Když chtěli novináři získat informace o daňových pardonech Kalouskova předchůdce zesnulého Eduarda Janoty, platili za stejné období srovnatelné s Kalouskovým jen 3230 korun na měsíc, u Kalouska to dělalo 16 tisíc na měsíc. Při vyhledávání patřičných informací je prý často třeba zabrousit do hluboké minulosti, protože řízení o prominutí daně se může protáhnout i na několik let.

Ministerstvo trvá na svých taxách i přes zjevné rozdíly mezi finančním oceněním jednotlivých ministrů. Za zmínku přitom stojí, že v době počítačů by mohlo být vyhledání informací i levnější už jen proto, že úředníkům nemusí zabrat tolik času, jako když se vyhledávaly informace v šanonech ručně. O tom je přesvědčen i Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy z organizace Otevřená společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …