Komunista Ransdorf dluží milion. On je filozof a tohle neřeší, říká kolega

18.08.2011 17:46

AKTUALIZOVÁNO Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) musí s definitivní platností zaplatit podnikateli Vratislavu Šlajerovi 992 tisíc korun. Rozhodl o tom pražský městský soud. Rozsudek je pravomocný. Ransdorf na to reagoval slovy, že až bude mít rozsudek v ruce, tak se prý ke svému závazku postaví čelem.

Komunista Ransdorf dluží milion. On je filozof a tohle neřeší, říká kolega

Komunista Miroslav Ransdorf si v roce 2002 půjčil od podnikatele Šlajera 10 tisíc eur. Byla to údajně přátelská půjčka. Jenže Vratislav Šlajer chtěl peníze za čas vrátit. Protože se však k tomu europoslanec neměl, Šlajer šel se svým nárokem k soudu.  Půjčku totiž oba muži stvrdili písemně.

Smlouvu o bezúročné půjčce uzavřeli účastníci sporu začátkem listopadu 2002, byla splatná k 1. únoru 2003. Ransdorf převzal šek, ale ani tehdy dluh neuhradil. Pro případ prodlení dlužníka však byla sjednána pokuta ve výši 0,5 procenta z dlužné částky denně. Proto Ransdorf nyní dle výroku soudu musí zaplatit nejenom zbytek sumy, ale i smluvní pokutu a náklady řízení.

Rozhodnutí soudu  je přitom pravomocné. Městský soud v Praze totiž zamítl Ransdorfovo odvolání. Vrátit dlužnou částku totiž již dříve přikázal obvodní soud, Ransdorf se proti tomu ale odvolal.

Zatímco Šlajer se odvolacího jednání zúčastnil, za Ransdorfa vystupoval jen jeho právní zástupce. Ve svém odvolání navrhoval rozsudek zrušit a žalobu Šlajera na jeho klienta zamítnout. Podle něj je prvoinstanční rozsudek nepřezkoumatelný a situace špatně vyhodnocená.

"Máme několik námitek, jednou z ní je námitka promlčení," prohlásil advokát s tím, že dluh byl promlčen již před lety.

Soudkyně: Promlčecí doba je desetiletá

Jenže soud s takovým tvrzením nesouhlasil. Soudkyně se shodla s názorem žalobce, který poukazoval na skutečnost, že Ransdorf existující dluh písemně uznal. "V takovém případě je promlčecí doba desetiletá," dodala předsedkyně senátu Irena Nosková s tím, že uznáním závazku začala běžet nová desetiletá promlčecí lhůta a není podstatné, zda europoslanec o promlčení věděl či nikoli.

Jak uvedla média, zatímco komunistický europoslanec o svém závazku mlčí, Šlajer naopak k půjčce zmínil, že komunista chtěl za půjčené peníze koupit dům.

Asi se musel zbláznit

"Tenkrát peníze potřeboval na nějaký dům, vůbec si jeho jednání nedokážu vysvětlit, byli jsme dobří kamarádi," uvedl u soudu Šlajer s poznámkou, že se Ransdorf musel zbláznit.

Agentura Mediafax k případu poznamenala, že Šlajer je veřejnosti znám z případu vraždy Václava Kočky mladšího, kterého v roce 2008 zastřelil v restauraci v centru Prahy Bohumír Ďuričko. Podnikatel totiž seděl s vrahem i obětí u jednoho stolu a u soudu s Ďuričkem vystupoval jako svědek.

Platy českých europoslanců se přitom pohybují kolem 7200 euro. K tomu mají náhrady na kancelář, technické zajištění a příspěvky na asistenty.  Základní plat je stanoven na 38,5 procenta základního platu soudce Evropského soudního dvora.

Evropský parlament si přitom loni odhlasoval zvýšení příspěvků na asistenty. Letos tak europoslanci dostávají  na své asistenty celkem o tři tisíce euro víc, než tomu bylo v roce 2010. Tehdy měli k dispozici měsíčně na své asistenty 17 540 euro a nově to je 19 040 euro.

Kolegové nic o půjčce nevěděli

Komunisté Jiří Maštálka a Jaromír Kohlíček, kteří s  Ransdorfem sedí v europarlamentu, jsou informacemi o půjčce a také sporu kolegy velmi překvapeni. "Nic jsem o tom nevěděl. Budu se muset na to Míly zeptat. Vím jen o jeho problémech s tou paní, které si způsobil při dopravní nehodě, ale o tomto ne," řekl ParlamentnímListům.cz překvapený Maštálka.

Kohlíček pak ví, že kdysi Ransdorf skutečně potřeboval peníze na koupi domu. "Neměl ve svém starém bytě dát kam knížky, má totiž poměrně velkou knihovnu. Každý ví, že je chodící encyklopedie, a tak si pro tu svou zálibu chtěl pořídit dům. Já myslím, že panu podnikateli ty peníze vrátí, že se s ním nějak domluví," uvedl pro náš web Kohlíček.

"On má takový filozofický nadhled ve většině věcí, které se týkají praktického života, takže ze své mysli asi tohle vypustil. Zhruba tak bych vysvětlil jeho neopatrnost s tím, že půjčku nesplatil," dodal Kohlíček.

Randsdorf z banky: K rozsudku se postavím čelem

Sám Ransdorf pak zmínil, že o rozsudku je dobře spraven. "V okamžiku, kdy budu mít rozsudek, tak se k tomu postavím čelem," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že je momentálně v bance a tak se k tomu nemůže nyní blížeji vyjádřit.

"Promiňte, ale to je všechno, co k tomu nyní můžu říct," dodal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…