Komunista kritizuje rozhodnutí Drábka. Navýšení platů politiků jde prý proti logice

18.07.2012 10:32

Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s Jaromírem Drábkem (TOP09) navrhlo zvýšit platy ústavních činitelů a soudců. Navýšení částek v řádech desetitisíců by mohlo platit už od nového roku. S tím ale například nesouhlasí komunistický poslanec Miroslav Opálka. „Vláda měla jít opačnou cestou. Měla napřed zmrazit platy nejvyšších státních úředníků,“ řekl mimo jiné Opálka ParlamentnímListům.cz.

Komunista kritizuje rozhodnutí Drábka. Navýšení platů politiků jde prý proti logice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Záminkou k  nové úpravě platů, tedy k zvýšení platů ústavních činitelů a soudců, se staly stížnosti soudců k Ústavnímu soudu. Ten rozhodl, že stát musí jejich platy dorovnat na úroveň loňského roku.

V praxi by to vypadalo tak, že by se nynější poslanecký plat 55 900 korun zvýšil na částku 66 700 korun. Ministrovi by rozdíl dělal 20 600 korun, když by se mu plat z aktuálních 106 600 zvednul až na plánovaných 127 200 Kč. Nejvyšší změna by proběhla u prezidenta. Ten by místo 186 300 korun měl dostávat 222 200 korun.

Pokud návrh ministra Drábka projde, pak k tomu navíc vzrostou i zdaňované náhrady těchto činitelů. U členů dolní komory je to nyní něco mezi 29 000 a 39 400 korunami. Zvednout by se mohly až na 47 000 korun. Prezident tedy bude dostávat 206 800 korun, nikoli 173 300 jako nyní.

Změnu zažijí i soudci, ačkoliv se peníze nezvýší citelně jako u poslanců. Pokud by se tedy návrh odhlasoval, z měsíčních částek mezi 51 900 a 88 600 korun by se rázem stalo 54 400 až 113 400 Kč. Navýšit by se měly i měsíční příspěvky na literaturu, které by se měly zvýšit o dvě stě korun, tedy na 3400 Kč.

Novelu platového zákona poslal na čtvrteční jednání vlády ministr práce Jaromír Drábek. Informuje o tom deník Právo.

Opálka: Problém? Platy byly od roku 2002 zmrazovány

Komunistický poslanec Miroslav Opálka si ale myslí, že to je vše špatně. „V dané situaci, která v republice je, je to špatně,“ řekl Opálka ParlamentnímListům.cz.

Problém je dle něj v tom, že od roku 2002 byly platy po povodních a po různých balíčcích zmrazovány.

„Jednou se podařilo, že Senát to vetoval, ale pak ta situace pokračovala. Kdysi totiž bylo stanoveno, že plat ústavního činitele se vypočítává z platu nejvyššího státního úředníka. Dnes je situace taková, že platy ústavních činitelů stojí, ale platy nejvyšších státních úředníků dlouhodobě rostou. Ovšem jak vidíte na příkladu na odměnách náměstků ministrů, či vrchních ředitelů - to jsou třeba půlroční půlmiliónové odměny – tak výrazně vyskočily výš. A vláda vlastně chce, aby se dorovnaly platy podle předchozího zákona a platného zákona, což asi napadl Ústavní soud v trajektorii, která měla být, ovšem byla zmražována,“ vysvětlil Opálka.

Podle něj měla ale jít vláda opačnou cestou. „Já si myslím, že měla vláda jít opačnou cestou, že měla zmrazit platy nejvyšších státních úředníků a dostat to na nějakou solidní úroveň,“ doplnil.

Platy politiků a soudců se vypočítávají jako trojnásobek mzdy v nepodnikatelské sféře. Loni to bylo pouze 2,5násobek. Tento rozdíl napadli soudci u Ústavního soudu, který jim dal za pravdu.

Resort Jaromíra Drábka tedy přišel s kompromisem. Podle nich bude fér, když se platy soudců, k nim i ústavních činitelů - kteří se na navýšení de facto "svezou", budou vypočítávat všude stejně, tedy jako 2,7násobek výplat v nepodnikatelské sféře. A to už od ledna příštího roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…