Komunisté lidem: V '89 vám lhali. Nemluvili o nezaměstnanosti, bídě...

16.11.2011 23:27

Komunistům je vytýkáno, že si 17. listopadu připomínají jen výročí studenta Jana Opletala, zabitého při protinacistické demonstraci během německé okupace v roce 1939, a ignorují výročí pádu totalitního režimu. Komunisté tyto výtky odmítají. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly komunistických poslanců, jak se připravují na toto významné datum v letošním roce. Podle komunistů si ho připomínat budou, k polistopadovému vývoji se ale staví kriticky.

Komunisté lidem: V '89 vám lhali. Nemluvili o nezaměstnanosti, bídě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

"K 17. listopadu 1989 jsme se vyjadřovali a i letos se budeme vyjadřovat," odmítá nařčení pro ParlamentníListy.cz Pavel Kováčik, předseda komunistického poslaneckého klubu. Jde o to, že před 22 lety bylo lidem slibováno, že to bude lepší, ale dnes je KSČM zklamaná z tohoto vývoje a dává to najevo, dodává komunista.

Všechny vlády od roku 1989 lhaly a lidé jsou zklamaní

„Politici slibovali, že nebude nezaměstnanost a ona je, myslelo se, že lidé na tom budou líp, že budou svobodnější. Ano, je svoboda cestování, ale ty ekonomické bariéry jsou zase takové, že se v řadě případů o cestování nedá vůbec hovořit. Vývoj zkrátka zůstal daleko za očekáváním," komentuje dění uplynulých 22 let Kováčik. Proto prý komunisté připomínají, že vlády, včetně té první, lidem lhaly. „Protože kdyby řekly lidem, že bude nezaměstnanost, že tu bude sociální nejistota, že tu bude rasová segregace a další věci, tak by takovou podporu zcela jistě neměli," je přesvědčen předseda komunistických poslanců.

Související: Rudé noviny využily nálady lidí: Havel a další lidem v ´89 lhali


„Pokud jde o formu připomenutí si výročí 17. listopadu, uctí KSČM jako obvykle památku studenta Jana Opletala," avizuje ParlamentnímListům.cz komunistický poslanec Miroslav Opálka. A pokud jde prý o připomínku 17. listopadu 1989, je to podle Opálky vítězství kapitálu ve studené válce, takzvaný reálný byrokratický socialismus. „Ten skončil, a je to jedna etapa, která je poučením, jakou cestou se nevydávat příště," říká Opálka. A to je podle něj také nutné si připomínat.

Nejdeme správným směrem a iluze o polistopadovém vývoji jsem neměla

Pražská poslankyně Marta Semelová potvrdila ParlamentnímListům.cz vzpomínkovou akci na Jana Opletala u Hlávkových kolejí na Praze 2, odkud půjdou na Staroměstské náměstí, kde u zdi Staroměstské radnice proběhne akt „Pohřbívání iluzí" z roku 1989. „Přiznám se ale, že mě se to moc věcně netýká, protože já o 17. listopadu od začátku žádné iluze neměla," říká redakci Semelová. Ze Staroměstského náměstí se pak všichni přemístí na Václavské náměstí, kde se připojí k akci občanského sdružení ProAlt a odborů. „Tam bude náš petiční stánek „SOS student, kde sbíráme podpisy proti zavedení školného," připomíná pražská poslankyně. Také ona je přesvědčena, že vlády země ji nevedou správným směrem.

Související: Po dlouhé nemoci zemřel symbol 17. listopadu. Hodně smutný protest


Připomínáme si nejen Opletala, ale také jiné alternativy, než je ta současná cesta

Ani poslanec Jiří Dolejš nesouhlasí s tím, že by si komunisté nepřipomínali výročí 17. listopadu ´89. „My si připomínáme výročí roku 1939, související s Janem Opletalem, protože jsme měli pocit, že ze samého nadšení ze „sametu" se na ten 17. listopad z roku ´39 nějak zapomíná," řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Dolejš. KSČM si tak podle něj připomínaná obě výročí, jak z roku 1939, tak z roku 1989.

Historicky je rok 1939 podle Dolejše poměrně jasný, a málokdo v tom tápe. Pokud jde ale o odkaz roku 1989, je poslanec přesvědčen, že by si ho neměl kdokoliv zmonopolizovat. Připomněl, že i komunisté se aktivně podíleli na přeměnách té doby. „Vždyť komunisté stáli i na náměstích a těšili se, že se věci pohnou dopředu," vzpomíná Dolejš. Komunisté ale podle něj také včas varovali, že se věci nepohnuly správným směrem. „To, co sklízíme dnes, po 22 letech, je svým způsobem výsledkem volby cesty, kterou jsme si vybrali, ale..." dodává jedním dechem, „...byly i lepší alternativy." A právě ty si podle něj KSČM připomíná. „To ale netvrdí jen Dolejš, to je obsaženo i ve stranických oficiálních stanoviscích k 17. listopadu," dodává pro ParlamentníListy.cz poslanec. V tomto duchu, jak je Dolejš přesvědčen, se bude chovat i celá strana.

Raději fronta na banány, než na úřadu práce

17. listopad 1989 byl podle poslankyně Soni Markové nadějí pro lidi, že se budou mít po všech směrech lépe. „Ukázalo se ale, že sice v některých věcech přinesl něco lepšího, v některých směrech se ale situace do značné míry zhoršila," připomíná redakci Marková. Také ona připomněla jak výročí z roku ´39, tak symbolický „pohřeb iluzí", které KSČM zítra pořádá.
„Ctíme naši historii, a proto si připomínáme výročí Jana Opletala z roku 1939," říká Marková. Také ona vytýká, že se přes výročí z roku ´89 na dvaasedmdesátiletý odkaz studentů zapomnělo. „Proto jsme to připomínali o to více," dodává. Vývoj v naší zemi ale podle poslankyně přiměl KSČM výrazněji upozornit i na to, že nejde o správný směr, kterým se naše země ubírá. Tuto kritiku shrnula do jedné věty, kterou jí řekla jedna žena na setkání s veřejností. „Raději budu stát frontu na banány, než na úřadu práce." „A takové názory chcete přehlížet?" zeptala se na závěr Soňa Marková.


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…