Komunisté šimrají duše gayů: Jste milí. Hájek je dubová hlava

11.08.2011 6:42

Přestože pražský festival homosexuálů Prague Pride již začal, hlavní atrakci si organizátoři nechávají na sobotu. Centrem Prahy v ten den projdou různě odění gayové a lesbičky. Troufnou si ale na otevřenou podporu homosexuálů komunisté? Předseda partaje KSČM ovšem krčí rameny - v ten den bude totiž v Českých Budějovicích. Místopředseda rudých Stanislav Grospič bude ale také doma, v Mladé Boleslavi na své zahrádce. Poslance Jiřího Dolejše v ten den nejspíše potkáte jen v lese.

Komunisté šimrají duše gayů: Jste milí. Hájek je dubová hlava

Co kolem pražského festivalu gayů a lesbiček již padlo? Například to, že prezidentův tajemník Ladislav Jakl se svými přáteli ze spolku milovníků piva připravil pro Prague Pride speciální pivo pro homosexuály nazvané BuQičák, vicekancléř prezidenta Klause Petr Hájek se svěřil s názorem, že homosexualita je choroba duše a lze ji získat a expředseda ČSSD Jiří Paroubek už rozhlásil, že jde s manželkou Petrou v sobotu do průvodu, aby podpořil gaye a lesbičky.

„Bude to tyátr, je to představení, které je veskrze zábavné a nikomu neuškodí," řekl k akcím homosexuálů naši redakci sexuolog Radim Uzel. Komunisté, kteří jinak jsou k otázkám sexu velmi otevření, ovšem nejspíš zůstanou v sobotu doma "za pecí".

Psali jsme:

„Já osobně do průvodu nepůjdu," svěřil se ParlametnímListům.cz předseda KSČM Vojtěch Filip. Zda ale někdo z komunistů v sobotu půjde podpořit homosexuální menšinu, to neví. „Já bych z toho politikum nedělal," sdělil dále Filip, který před lety, když střídal v postu lídra Miroslava Grebeníčka, běhal po chodbách sídla strany v červeném tričku s nápisem Klub sexuálně činných mužů (KSČM). Zmiňované triko prý tehdy od někoho z politických fandů klub poslanců dostal.

„Sexuálně činný muž" měl stále jednání

Jestli je však Filip i nadále tak vtipný a otevřený k otázkám sexu, jako tomu bylo v minulosti, ani neměl čas zodpovědět. „Mám jednání," řekl dnes do telefonu dopoledne a pak dvakrát i odpoledne.

„Tady asi není důvod, aby se k tomu vyjadřovaly jednotlivé politické strany. Je to spíše lidská, tedy nikoliv politická otázka," stihl ještě k této věci říci zadýchaný šéf rudých třešniček.

Místopředsedu partaje Stanislava Grospiče jsme také naháněli několikrát. Vypadával mu telefon. Jindy sdílný politik se ale k této otázce stavěl stručně.

„Z hlediska ústavy mohou tito lidé vyjádřit svůj názor jakýmkoliv způsobem. Nevím, proč se z toho dělá tak velká mediální kauza," řekl ParlamentnímListům.cz Grospič. „Já ale v sobotu v Praze nebudu, takže se nijak těch akcí nezúčastním. Nebudu ale proti nim ani nijak brojit," konstatoval dále Grospič s tím, že když někdo ze straníků bude podporovat gaye, určitě za to voliči neuštědří komunistům čtyři mínus.

„Nevidím důvod, proč by nás podpora této menšině měla nějak poškodit," uzavřel Grospič, který je jako „starý ženáč" - jedinkrát ženatý je od roku 1993 - již několik let věrný jedné ženě. 

Jiří Dolejš, který je ve straně považovaný nejen za ekonomického experta, ale i za toho, který sexuální orientaci neklade žádné záporné znaménko, bude v sobotu v lese sbírat houby.

Dolejš: Odsuzovat je? To mohou jen dubové hlavy

„Odsuzovat v 21. století takové akce mohou jen dubové hlavy s bigotním uvažováním. Do Prahy ale kvůli tomu nepojedu, chystám se na houby," sdělil poslanec, který letní čas tráví se svým otcem na chalupě u Slapské přehrady. „Nikomu do života nemluvím," řekl již dříve ParlamentnímListům.cz Dolejš. Že je k otázkám sexu a sexuální orientace poměrně otevřený a také tolerantní, se o něm ve straně ví.

Jediná "rudá" poslankyně, kterou se redakci podařilo oslovit, je Zuzka Bebarová - Rujbrová. P¨řed sedmi lety se podruhé vdala, ale homosexuály má jako lidi a společníky ráda.

„Kdybych byla v Praze, tak bych do toho průvodu určitě šla. Já jsem kdysi byla na podobné akci v Karlových Varech a bylo to velmi příjemné setkání a musím říci, že ta menšinová komunita se ke mně chová daleko tolerantněji, než se my někdy chováme k nim. Ale předpokládám, že alespoň Pražáci, anebo někdo jiný z našich kolegů, bude v tu sobotu v Praze, a osobní formou tak homosexuály podpoří," řekla Bebarová - Rujbrová ParlamentnímListům.cz.

Mediální přestřelky jdou proti svobodě projevu

Poslední mediální přestřelky v této věci vnímá tak, že již „jdou" proti svobodě projevu. „Nedomnívám se, že jde názor na homosexualitu, ale spíše o to, svobodně vyjádřit svůj názor. Jsem ale v této věci hluboce přesvědčena o tom, že všichni členové klubu KSČM, ale i celkově celá strana, nebude mít problém dovolit jiné minoritě svůj názor civilizovanou formou - ať už jde o festival, průvod nebo jiným způsobem - vyjádřit. Tady mne spíše zaráží ani ne tak to, že někteří „hájkové", ale i politici se na to dívají negativně, ale spíše to, že to prezentují jako názor Hradu, názor úředníka," podotkla dále Bebarová - Rujbrová.

Zdůraznila, že klub KSČM většinově v minulosti návrhy zákonů o registrovaném partnerství podporoval. „I my máme voliče mezi staršími lidmi, kteří se pozastavovali nad touto formou registrovaného partnerství, ale myslím, že doba jde dál, a že i jim jsme dokázali vysvětlit, že to je o určité toleranci. Ostatně i členové KSČM mají osobní zkušenost s tím, jak je jim v dnešní době omezovaná možnost vyjádřit svůj menšinový politický názor," uzavřela poslankyně.

Kohlíček: Když je táhne srdce, tak ať si užívají

Europoslanec Jaromír Kohlíček při otázce ParlamentníchListů.cz napřed vyzdvihl to, že KSČM při všech pokusech v Poslanecké sněmovně, když se přijímaly zákony o registrovaném partnerství či jiné podobné předlohy, byla vždy pro. „KSČM tyto věci dlouhodobě podporuje. Je to právo každého, aby se vyjádřil, kam ho srdce táhne," řekl k tomu.

Na pochod si ale určitě batoh nebalí. Ani on totiž v Praze v sobotu nebude. „Když ty lidi někam táhne srdce, tak ať si užívají, to je naprosto v pořádku. To je stejné, jako kdybychom někomu bránili, aby vyznával Boha," zmínil k tomu.  

Jestli otevřená podpora komunistů čtyřprocentní menšině nějak uškodí v preferencích? Tak k tomu má Kohlíček jednoznačnou odpověď. „Ne," řekl. „KSČM je momentálně nejtolerantnější stranou, která tady je. Já myslím, že většina voličů - i když tam jsou i ti, kterým to vyhovovat nebude - říkají homosexuálům ano. My všichni totiž uznáváme, že je to právo každého, aby se postavil ke svým citům odpovídajícím způsobem," uzavřel Kohlíček.

Dále k tématu:

Petr Hájek pro ParlamentníListy.cz:
Petr Hájek: Jsem kryptofašista. Doznávám se
Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS 
Nakladáčka za gaye. Čtěte, co si myslí ODS o svém primátorovi 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …