Komunistický expremiér: Vládo, vysvětli, proč si máme utahovat opasky

05.01.2012 20:29

Lubomír Štrougal – bývalý ministr vnitra a později předseda komunistické vlády. Pro někoho symbol normalizace, pro jiné jen politik z této doby. Dnes osmdesátiletý muž se pořád vyjadřuje velmi konkrétně a také konstruktivně, přestože už témeř čtyřiadvacet let stojí mimo politiku. Ve čtvrtek měl autogramiidádu své knihy „Ještě pár odpovědí“ v hlavním knihkupectví České republiky, Luxor, na Václavském náměstí a zájem byl obrovský.

Komunistický expremiér: Vládo, vysvětli, proč si máme utahovat opasky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Štrougal na autogramiádě

Štrougal vypadá stále dobře a navíc mu to myslí. Politik, který podporoval Gorbačovovu perestrojku, podporoval socialistické zázraky typu Čubových Slušovic a miloval sport, si uchoval reálné názory. To, co říká, se neliší od toho, co hlásá vládní opozice, nezajde však do radikalismu některých komunistických představitelů. Jako by spíš představoval umírněnou levici.

Nejinteligentnější komunista, hodnotí Uzel

Infobox

Předlistopadový premiér Lubomír Štrougal

Štrougal pracoval od roku 1948 v aparátu KSČ. V roce 1959 začala jeho kariéra ve vládních funkcích, když byl jmenován ministrem zemědělství. V roce 1961 se stal na pět let ministrem vnitra. V roce 1968 vystupoval proti obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy. Později se ale přidal k normalizačnímu režimu prezidenta Gustáva Husáka. Předsedou vlády byl v letech 1970 až 1988. Rezignoval pro rozpory s generálním tajemníkem KSČ Milošem Jakešem. V únoru 1990 byl z KSČ vyloučen.

„Co jsem napsal odpovídá mým zkušenostem a mě dostupným archivním materiálům. Jsem ale přesvědčen, že jsou archivní materiály, které mi dostupné nejsou,“ řekl Štrougal, na jehož autogramiádě bylo nezvykle mnoho lidí. A nebyli to ti, kteří chodí na první májový den na pražské Výstaviště, kde pořádají komunisté pravidelně mítink. Mezi hosty byl například básník Jaroslav Holoubek, či sexuolog Radim Uzel.

„Lubomír Štrougal byl nejinteligentějším z českých komunistických státníků a byl jako jeden z mála komunistických představitelů uznáván i ve světě. Navíc mi mezi čtyřma očima řekl, že Strana práv občanů – Zemanovci, za které budu kandidovat do Senátu, mu je velmi sympatická, a že jí fandí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Uzel.

Vláda má co vysvětlovat

Štrougal sdělil, že pokračování knihy „Paměti a úvahy“ vzniklo v minulém roce, takže nemohl reagovat na některé nejaktuálnější věci. „Zaujala mě poslední výzva prezidenta a premiéra, aby se lidé postavili k reformám čelem. Podle mě jde o škrtací program a ne reformy. To nejde přijmout. Myslím, že občané by měli znát příčiny 1,5bilionového zadlužení,“ uvedl bývalý premiér.

„Vláda by nám měla vysvětlit, proč si máme utáhnout opasky. Třeba kupónovou privatizaci. Já se nedokáži ztotožnit s nepravdou. Je jasné, že oddlužit se musíme, ale to by měla záležitost těch, kteří se na tom zadlužení nejvíce podíleli. Ti nejchudší to odnášet nemohou,“ uvedl Štrougal, který jako jediný z nejvyšších komunistických funkcionářů napsal paměti. „Nikdo z mých spolupracovníků se k těm 40 letům nevyjádřil. Ani generální tajemník a prezident Gustav Husák, přestože mi to slíbil,“ dodal Štrougal.

Štrougal v pamětech píše, že nikdo z představitelů Občanského fóra lidem nesliboval kapitalismus. "To slovo nemělo, přes všechny hlouposti, které jsme v propagandě dělali, dobrý zvuk," uvádí. Všichni prý volali: Pryč od Moskvy, náš vzor leží u nohou sochy Svobody! Miliony občanů si to podle něj přeložily tak, že se budou mít nejméně stejně jako Američané nebo raději líp, když vyženou komunisty. "Tak je vyhnali a čekali báječný svět. Dnes víme, jak báječný je..." píše bývalý premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …