Komunistický poslanec: Havlovi jsem se nepoklonil, nebyl to můj prezident

22.12.2011 9:12

Poslanci KSČM vysvětlují, proč se neúčastnili pietního shromáždění v Poslanecké sněmovně k uctění Václava Havla. Například komunista Pavel Hojda odůvodnil neúčast tím, že Havla nepovažoval za svého prezidenta. Píše deník Právo.

Komunistický poslanec: Havlovi jsem se nepoklonil, nebyl to můj prezident
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev s Václavem Havlem putuje do Vladislavského sálu

Místopředseda komunistů Stanislav Grospič prohlásil, že působení zesnulého exprezidenta Havla nepovažoval za něco zvlášť pozitivního.

Neuznával jsem Havla, protože on neuznával mě ani KSČM, vysvětluje Hojda

„Samozřejmě ctím, jestliže někdo měl rád pana Havla, uznával ho, nechť se zúčastňuje různých smutečních obřadů. Já jsem pana Havla neuznával, protože on neuznával mě. On nejednal s KSČM nikdy, i když jsme byli pořád zastoupeni v Poslanecké sněmovně,“ stěžoval si Hojda v deníku Právo.

Havlovi dále vytýká bombardování Jugoslávie i řadu rozhodnutí, se kterými Hojda nesouhlasil. „A já jsem ho nepovažoval za svého prezidenta čili jsem nepovažoval ani za nutné jít na pietní akt ve sněmovně. Prostě se to mému názoru a mému přesvědčení příčilo,“ vysvětlil poslanec.

Havlovo působení v politice nebylo pozitivní, míní Grospič

Místopředseda KSČM Grospič připustil, že úmrtí Václava Havla znamená pro jeho blízké, přátele a politicky spřízněné lidi tragickou událost. Dodal, že Havel byl jako politik kontroverzní osobnost, jejíž působení nebylo výrazně pozitivní. Účast na pietním aktu je podle něj rozhodnutí každého člověka.

„Dokážu respektovat tuto událost, ale na druhou stranu necítím potřebu ani se zúčastnit vzpomínkového aktu právě pro některé jeho názory,“ uvedl Grospič v Právu.

Šéfka komunistů z Prahy odmítla komentovat svou neúčast na pietě ve sněmovně. Smutečního aktu se nezúčastnil ani bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…