Komunistka Semelová: Lidi, přestaňte se hrbit a nechávat na sobě dříví štípat

04.12.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslankyně Marta Semelová je v některých médiích označovaná za velmi kontroverzní političku. Je přesvědčená komunistka a své názory ve sněmovně říká přímo, sobě vlastním dynamickým akčním způsobem, což se zdaleka ne všem líbí. Akční je ale i mimo sněmovnu, jednou z posledních akcí, na níž se výrazně podílí, je „SOS student", kde se jako učitelka velmi tvrdě staví proti zavádění školného na vysokých školách.

Komunistka Semelová: Lidi, přestaňte se hrbit a nechávat na sobě dříví štípat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

ParlamentníListy.cz ale chtěly už tradičně zjistit, jak vypadá víkendová půlnoc u Marty Semelové.

Co dělá Marta Semelová o půlnoci ze soboty na neděli?

Tak to jste mě opravdu zaskočili, takovou otázku jsem v žádném případě od média nečekala (směje se poslankyně). Většinou jsem doma, mám puštěnou televizi a sedím u počítače. Takže to střídám, ale většinou pracuji.

Žádné večírky nebo posezení s přáteli?

O víkendu ne. Poté, co přes týden absolvuji různá setkání, sněmovní kolotoč nebo jiné pracovní záležitosti, jsem opravdu moc ráda doma.

Takže zase práce...

Ale v klidu (směje se).

Vypadá to, že bude vláda usilovat o nějakou další analýzu, která by umožnila pozastavení činnosti KSČM. Má to podle vás smysl a proč tak usiluje pravice o pozastavení vaší strany?

Je to zkrátka dokola se opakující účelové politické zadání, vyřadit z politické scény demokraticky zvolenou politickou stranu se silným zastoupením. Právě to je ale záležitost, která má k nějakému právu a demokracii hodně a hodně daleko.

Může jít o zástupný problém?

Ale to zcela jistě, protože to, co se nyní děje v zemi, má dopad na všechny. Korupční aféry, okrádání nejslabších a středně příjmových skupin, okrádání mladých lidí, seniorů, a mohli bychom jmenovat další ohrožené skupiny. To všechno jsou záležitosti, které jsou na účet této vlády, a ta vláda potřebuje odvést pozornost od těchto velice závažných problémů někam jinam, tak si hledá na odpoutání pozornosti zástupný problém.

SLEDUJEME téma: Zákaz KSČM


ParlamentníListy.cz v poslední době věnují pozornost generační problematice vzájemných vztahů. Jak je to u KSČM s mladými komunisty nebo sympatizanty? Zaznamenali jsme, že někteří členové občanských sdružení mladých komunistů mají za to, že je KSČM strana pasivní, a že by potřebovala do vedení mladší, akčnější lidi. Co o tom soudíte?

Stejně jako v každé jiné politické straně jsou i v KSČM lidé aktivnější a lidé méně aktivní. Lidé, kteří mají objektivně více sil, jiní méně, ať už to souvisí se zdravím, či věkem. Pokud se ale setkávám se členy KSČM, hodně se snaží o to, aby KSČM pronikla do vědomí veřejnosti, aby pomohli prosazovat náš program. Ať už jsou to zastupitelé, nebo řadoví členové strany.

Jde spíše o to, zda mladí komunisté vnímají, že zejména v době podobných podání na pozastavení činnosti a jiných ataků, jsou možná zkušenosti a přehled předsedy Vojtěch Filipa více než potřebné...

Víte, já bych zde nerada mluvila za mladé.

Psali jsme: Interní konflikt u komunistů: Filip proti mladému soudruhovi


Sestra bratrů Mašínů prý zvažovala, že na Vás podá trestní oznámení. Stalo se tak?

To nevím, ale trestní oznámení jsem podala já. Vím, že na mne v některých médiích reagovala dost vulgárně, ale jestli podnikla ještě nějaké další kroky, tak to nevím. Ani nevím, na jakém stupni vývoje se v současné době celá věc nachází.

Veřejnost je v záležitosti bratrů Mašínů rozpolcená. Myslíte, že u ní může Zdena Mašínová uspět?

Myslím, že ano. Jednak vystupuje v médiích, ale co považuji za mimořádně důležité, že podle některých médií obchází vysoké školy a vykládá věci, které jsou v rozporu nejen se zákonem, ale i s prostým lidstvím. Jsou v rozporu s morálkou i charakterem. Jestliže v médiích schvaluje to, co udělali její bratři, jestliže schvaluje zavraždění obyčejných civilistů, tak si myslím, že normální člověk se s tím prostě nemůže ztotožnit.

Související:


Myslíte, že je to nedostatek národní hrdosti, který může být jedním z momentů, co našim lidem brání, aby třeba řekli „ne" a postavili se tomu, co se jim nelíbí?

Nevím, jestli zrovna toto patří k těm klíčovým momentům, ale už přes 20 let se stávající vlády snaží poklonkovat zahraničním subjektům, státům, nejen USA, ale také sudetským Němcům, což určitě k hrdosti nepřispívá. Myslím, že každý člověk by měl být hrdý na svou zem, na své dějiny. Měl by vědět, že domov pro něj není prázdný pojem.

Bohužel to, co zde vidíme 20 let, je úplně o něčem jiném. Jak ze strany některých politiků, tak umělců, ale stejně tak i z oblasti školství, kde bezmyšlenkovitě přejímáme zahraniční vzory, aniž bychom brali ohled na vlastní tradice. Naše vlastní špičkové obory, kdy se jezdili jiní učit k nám, to vše jsme hodili za hlavu.

Když usínáte, co se vám obvykle honí hlavou?

Je to jak kdy (směje se). Někdy je to práce, co člověk nestíhá, co ještě musí udělat druhý den. Jindy zase vystupuje do popředí, zda je všechno v pořádku u členů rodiny - děti, vnuci, maminka - řekla bych, že v tomto ohledu je to velmi různé. Občas se ovšem stane, že mi začne vrnět do uší mé kocouří stereo, což je velmi příjemná ukolébavka.

A jaké je vaše nej nej přání, když usínáte, co by si nejvíc přála Marta Semelová?

Tak těch přání je určitě více. Jsou to přání, která se týkají osobního života, mojí rodiny, a pak jsou tu přání takového... řekněme celospolečenského typu.

Snad to, aby lidé otevřeli oči, aby se přestali hrbit a nenechali na sobě dál dříví štípat.
 

Svůj dotaz pro poslankyni Martu Semelovou můžete položit ZDE

##MINIPAS 2296##


Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE 

Čtěte také:


FotoKoláž: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …