Komunistko Dvořáková, jste jak z 50. let. Profesorka vadí Hradu

26.10.2011 11:11

Na přílišnou otevřenost doplatila předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Poté, co v médiích kritizovala postup ministerstva školství, které nedalo na návrh komisařů omezit akreditaci soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského a odebrat akreditaci Bankovnímu institutu, zaútočil na profesorku politologie šéf resortu Josef Dobeš přirovnáním k politickým soudům v padesátých letech.

Komunistko Dvořáková, jste jak z 50. let. Profesorka vadí Hradu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vladimíra Dvořáková v Karolinu

Až příliš otevřené vystupování se vymstilo předsedkyni Akreditační komise Vladimíře Dvořákové. Profesorka kritizovala postup úředníků ministerstva školství, kteří nevyhověli návrhu komise na omezení akreditace soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského a odebrání akreditace Bankovnímu institutu. Poprvé tak nedali na návrh akreditačních komisařů.

Jejich šéfka na to zareagovala v rádiu Impuls, když řekla, že studenti na Ukrajině, kde má škola pobočku, studovali tři až čtyři měsíce a diplomové práce pocházely bůhví odkud. „Měli jsme informace z ambasád na podivné žádosti o víza na podivné studenty," uvedla Dvořáková s tím, že diplomem z české vysoké školy se absolventům otevírá pracovní trh v celé Evropské unii.

Ministr srovnal profesorku s dělnicí z padesátých let

„S jistou mírou nadsázky připomíná mediální počínání předsedkyně Akreditační komise padesátá léta, kdy dělníci v závodech předem rozhodovali o výsledcích politických soudů. Stejně tak profesorka Dvořáková vyvíjí svými výroky v médiích nepřípustný nátlak," zaútočil ministr školství Josef Dobeš tiskovým prohlášením na předsedkyni Akreditační komise s tím, že ministerstvo prošetřování ještě neukončilo.

Vše k profesorce Dvořákové ZDE

„Na drtivou většinu věcí mám s panem ministrem rozdílné názory. Rozhodně bych jako on neříkal na fóru vysokých škol: ´Říznul jsem do maturit a říznu i do vysokých škol.´ Je přece ministrem, a ne řezníkem. A nesouhlasím s ním ani tentokrát. Pokud Akreditační komise s tímto návrhem přišla, asi ví, proč to dělá," říká pro ParlamentníListy.cz stínový ministr školství Marcel Chládek.

Školy by neměly být posuzovány podle toho, kdo na nich studuje

Senátor upozorňuje na to, že Akreditační komise stejně jako například Česká školní inspekce by při výkonu své činnosti měla být nezávislá. „Odmítnout návrh Akreditační komise je něco podobného, jako kdyby pan ministr změnil od stolu rozhodnutí České školní inspekce jen proto, že na školu chodí dítě nějakého jeho příbuzného," kritizuje Chládek.

V této souvislosti média zmiňují, že na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského studovali nebo studují někteří vlivní politici i někdejší ředitelka Dobešova kabinetu Jana Machálková či šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová. Právní zástupce Bankovního institutu Miroslav Jansta zase pomáhá ministrovi s oblastí sportu.

Dobeš nás vrací do středověku a dob tmářství

„A jestli se někdo chová jako v padesátých letech, nebo dokonce jako ve středověku, tak je to pan ministr. Do středověku či do časů tmářství nás vrátí tím, že chce zrušit sexuální výchovu na školách," poukazuje pro ParlamentníListy.cz stínový ministr Chládek, jemuž se nelíbí, že se Josef Dobeš obklopuje lidmi, kteří s výjimkou profesora Wilhelma nesplňují přísná měřítka pro výkon tak vysokých a odpovědných funkcí.

Především mu vadí náměstek ministra pro regionální školství Ladislav Němec, Dobešův spolužák z průmyslovky, svým výrokem, že se má nejdříve řezat a až pak měřit. „Josef Dobeš si myslí, že řídí nějakou soukromou firmu. Měl by vnímat, že tam byl někdo před ním a že bude někdo po něm a nedělat proto neadekvátní zásahy," myslí si senátor.

Klaus mladší obvinil profesorku, že přednášela marxismus-leninismus

Předsedkyně Akreditační komise je opakovaně trnem v oku lidem blízkým Hradu, k nimž se řadí jak ministr Josef Dobeš, tak i bývalý personální ředitel jeho ministerstva Ladislav Bátora. Právě v kauze setrvání Bátory ve funkci udeřil na profesorku ředitel soukromého gymnazia PORG a zároveň i poradce ministra školství Václav Klaus mladší.

„Podívejte se, vedoucí akreditační komise paní Vladimíra Dvořáková je bývalá zanícená soudružka, vyučující marxismu-leninismu, je to přitom mnohem význačnější funkce a nikomu to nevadí," prohlásil prezidentův syn. Profesorka zareagovala tím, že na vysoké škole přednášela poprvé až v roce 1993, takže netuší, o kom Václav Klaus mladší mluví.

Akreditační komisi má nahradit Agentura pro kvalitu vysokého školství

„To, že podle připravované novely vysokoškolského zákona má Akreditační komisi nahradit Agentura pro kvalitu vysokého školství, směřuje i na profesorku Dvořákovou," naznačuje pro ParlamentníListy.cz stínový ministr školství Chládek, že v čele plánované agentury by už zřejmě nebyl člověk ražení nynější šéfky Akreditační komise.

V červenci minulého roku hned na druhém jednání Nečasovy vlády předložil Josef Dobeš návrh na jmenování nových členů Akreditační komise a vláda jeho návrh schválila. „Potřebujeme skutečně neutrální instituci, která bude přísná, vysoce erudovaná a objektivní. Vladimíra Dvořáková a celé nové složení komise jsou zárukou, že tomu tak bude," doprovodil těmito slovy ministr svůj tehdejší návrh.

K věci:

Dobeš kritizuje Dvořákovou. Jednání její komise přirovnal k 50. létům 

Dvořáková: Vysoké školství se nezlepšuje. A může za to také Dobeš 

Dobeš chrání školu stiženou podezřením. Kvůli vlivným studentům?

Dobeš (VV): Vladimíra Dvořáková je člověk na svém místě 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …