Komunisty rozpumpoval Drábek. Penze na kartu. Napakují se banky

23.08.2011 7:59

Komunisté výrazně kritizují poplatky, které budou muset senioři zaplatit bance, budou-li chtít doručit peníze domů, tak jak to doposud měli hrazeno státem.

Komunisty rozpumpoval Drábek. Penze na kartu. Napakují se banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

„Na závěr prázdnin rozehřála, či spíše dohřála komunisty informace z MPSV. Podle ní budou občané dostávat nejen sociální dávky, u nichž má k této změně dojít už v příštím roce, ale i veškeré důchody od 1. ledna 2013 pouze na osobní speciální kartu (obdoba Opencard?)", říká v prohlášení komunistický poslanec Miroslav Opálka.

Komunisté kritizují především poplatky, které budou muset senioři zaplatit bance, budou-li chtít doručit peníze domů, tak jak to doposud měli hrazeno státem.

Reakce ministra Drábka k sociálním kartám:
Ministr Drábek: Sociální karty - informace, které by měly zaznít

Od občanů očekává Opálka kritiku a nevoli

Navíc se komunistům nelíbí ani to, že zpoplatněny budou druhý a další výběry z bankomatů. Přitom prvý výběr zdarma má zajistit v ČR podle tisku jeden tisíc bankomatů, což samozřejmě nepokryje celou síť osídlení. ČR má 6 331 obcí (řadu osad, velkých sídlišť...).

„A tak očekávám od občanů, bez rozdílů politického přesvědčení, kritiku a nevoli," říká Miroslav Opálka, komunistický poslanec a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii. Jaromír Drábek se krátce nato vyjádřil, že nepůjde o speciální bankomaty. Platnost pouze prvního výběru zdarma však potvrdil, stejně jako bankovní poplatky za doručení důchodu.

Opálka uvádí dva důvody, které prý ministerstvo k tomuto kroku vedly. Je to podle něj snaha ušetřit státní peníze za převody, které činí kolem 40 miliónů ročně (některé zdroje hovoří o celkové úspoře ve výši až jedné miliardy). Jak ale očekává od pravicové vlády, půjde i o „nezištnou" pomoc privátní sféře. V tomto případě finančním institucím.

SLEDUJEME témata: vládní reformy a důchodová reforma 

Nezištná pomoc soukromým bankám

„Ta banka či sdružení bank, které vyhrají tendr, bude obhospodařovat ročně toky státních financí daleko za hranící 400 miliard korun, ale stát za to údajně nezaplatí ani korunu. Kdo by však spravoval tolik peněz pro 800 tisíc klientů sociálních dávek a nezaměstnaných, a přes 2,8 miliónu důchodců zdarma?" ptá se Opálka.

Režii (správu bankomatů, terminály, výrobu karet, platební transakce, apod.) plus zisk, musí podle něj zaplatit nakonec klienti nových karet - důchodci) případně obchodníci s terminály, u nichž bude na sociální kartu možný nákup.

Nejsme zpátečníci, ale ponechte lidem svobodu volby, říká Opálka

Pokud by existovala možnost volby, kdy se důchodce rozhodne, zda zůstat v dosavadním systému či přejde na nový - plastikovou kartu, nemá s tím KSČM, stejně jako Rada seniorů ČR, podle Opálky zásadní problém.

Budoucnost vidí Opálka nejspíš v bezhotovostním elektronickém styku. „Ale přesvědčovat a školit dnes staré, nemocné, popř. i mentálně handicapované spoluobčany jak vybírat peníze z bankomatů, jak platit kartou ve vybraných obchodech, jak dodržovat všechna bezpečnostní kritéria (většina se bez pomoci neobejde) apod. nepokládám za citlivé a vhodné", zlobí se Opálka. Uvádí proto, že povinné plošné zavedení systému nemá ze strany KSČM podporu.

Exministryně zdravotnictví se bojí zvýšené kriminality

Také bývalá ministryně zdravotnictví, plzeňská hejtmanka a nyní poslankyně Milada Emmerová ví, že se budoucnosti uniknout nedá, a že nejspíš bude skutečně patřit elektronickému finančnictví.

„Vzpomínám si ale, bylo mi něco přes padesát, když jsem si pořídila první platební kartu. Nebylo mi nějak příjemně, byla jsem taková nejistá," vzpomíná Emmerová. O to více jí překvapil návrh ministra Drábka. Neumí si představit, jak budou staří a nemocní, což jde podle ní ruku v ruce, jezdit z vesnic do obcí, kde bude nějaký bankomat.

Okamžitý výběr větší hotovosti je podle Emmerové navíc pro seniory a postižené velmi nebezpečný. „Umím si představit v den, kdy na účet seniorů dorazí peníze, jak vedle fronty důchodců se opodál vytváří fronta různých kriminálních živlů, kteří se nezastaví před tím, že jsou ti lidé staří, nemocní, a že jsou to často jejich jediné peníze na živobytí," řekla pro ParlamentníListy.cz.

O sociální kartě více ZDE

Proč má poště sebrat peníze banka? Protože to zaplatí senioři?

Poslankyně a lékařka systém karet úplně nezatracuje. „Myslím, že to obecně není špatný nápad, ale cítím, že je za tím skrytá nějaká «čertovina»," dodala. Nelíbí se jí, že pošta přijde o peníze, které získá nějaká banka za nepříliš jasných okolností.

Stejně jako další opoziční poslanci vidí i Emmerová problém v poplatcích, dojíždění za bankomaty či terminály, a v kriminalitě, která se může stát průvodním jevem tohoto systému. Povinnost využití karet seniory striktně odmítá.

„Umím si to při dobrém ošetření představit u lidí, kterí pobírají dávky v hmotné nouzi. Umím si to představit i jako identifikační kartu, která může usnadnit práci sociální správě a pracovním úřadům. Už si to ale neumím představit jako povinnost pro naše handicapované a seniory," říká Emmerová. „Pro to, co předložil v tisku pan ministr Drábek, bych ruku nezvedla," dodala. Na principu svobodné volby seniorů a handicapovaných si to však představit umí.

Poslanecká sněmovna by měla zákony související se sociální reformou začít projednávat příští týden ve druhém čtení. Problém sociálních karet je v této souvislosti jen jednou ze sociálních otázek, o nichž budou poslanci ve sněmovně diskutovat.

Psali jsme:
O berlích k bankomatu. Důchodci, pošťačka vám už důchod nepřinese
Senioři, pokud chcete důchod, běžte k bankomatu. Váš ministr Drábek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…