Konec diskuze. Přímá volba prezidenta Senátem projde. Ručí za to Škromach

14.12.2011 17:49

VÍME PRVNÍ Je rozhodnuto! Přímá volba prezidenta má jistotu, že projde i Senátem. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha ji po sněmovně bez problému přijme i horní komora parlamentu, kde má ČSSD většinu. Škromach nechápe, proč se tolik hovoří o možnosti, že by senátoři ČSSD mohli hlasovat proti přímé volbě a proč předseda Bohuslav Sobotka apeluje na vlastní senátory, jako by hrozilo, že budou hlasovat proti novele. Podle něj je přímá volba doslova z dílny sociální demokracie a oranžová strana s ní přišla mnohem dříve než ostatní partaje.

Konec diskuze. Přímá volba prezidenta Senátem projde. Ručí za to Škromach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu i ČSSD Zdeněk Škromach

Pro přímou volbu prezidenta ve středu hlasovalo 159 poslanců, proti byli jen tři. Ústavní změna zákona nyní půjde do Senátu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka krátce po hlasování v dolní komoře doporučil senátorům své strany schválit ústavní novelu beze změn.

Sobotka radí senátorům ČSSD zbytečně

Sociální demokracie doporučí svým senátorům, aby schválili beze změn ústavní novelu, která zavádí přímou volbu prezidenta. Na tiskové konferenci po schválení normy ve sněmovně to řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. ČSSD má v Senátu sílu vládní návrh přímé volby zamítnout. Rozhodnutí senátního klubu ČSSD proto bude klíčové. Sobotka doufá, že nejen senátoři ČSSD, ale i dalších stran, se zachovají zodpovědně a přímou volbu schválí. Rozhodnutí sněmovny o přímé volbě prezidenta uvítali i představitelé vládních stran. Také oni vyzvali senátory ČSSD, aby návrh v nynější podobě podpořili. „Jsme v situaci, kdy evidentně vládní koalice odmítá pro některé z těchto návrhů hlasovat v Poslanecké sněmovně,“ uvedl.

Místopředseda ČSSD a Senátu Zdeněk Škromach podle vlastních slov doporučení předsedy Sobotky příliš nechápe. „Proč by asi senátoři ČSSD neměli hlasovat pro přímou volbu. Nechápu proč se tady vytváří obraz jako by senátoři ČSSD byli proti přímé volbě prezidenta,“ řekl Škromach pro ParlamentníListy.cz.

„My jsme začali prosazovat přímou volbu prezidenta jako první. Mnohem dříve než všechny tři vládní strany. Nevím, proč bychom ji teď měli položit. Rozhodně to nepoložíme,“ dodal místopředseda strany i Senátu naší redakci.

Tázavé pohledy směrem k Senátu

V souvislosti s dalším osudem přímé volby prezidenta se objevily úvahy o tom, že by Senát mohl hlasy ČSSD návrh ústavního zákona sněmovně vrátit a navrhnout v něm změny. Podobně horní komora postupuje u běžných norem. Podle Pospíšila ale ústava s takovým postupem u ústavních zákonů nepočítá, a byl by proto riskantní. "Pak by se nám také teoreticky mohlo stát, že až by proběhly volby hlavy státu podle takto nestandardně schváleného zákona, tak by si třeba neúspěšní kandidáti mohli stěžovat u Ústavního soudu a napadnout proceduru přijímání takové změny," řekl.

"Jsem rád, že to prošlo. Uvidíme ovšem, jestli to projde Senátem a tak dále," komentoval rozhodnutí sněmovny o přímé volbě předseda TOP 09 a prezidentský kandidát této strany Karel Schwarzenberg. Přímá volba podle něj přinese lepší vyvážení mezi ústavními institucemi. "Z čeho sestává tato krásná země, Česká republika než z občanů, tak ať se podílejí," dodal. Případnou kampaň v přímé volbě by prý zahájil zhruba dva měsíce před hlasováním občanů.

"Jsme velmi rádi, že jeden krůček se podařilo naplnit směrem k přímé volbě," řekl novinářům předseda VV Radek John. Zdůraznil, že přímá volba prezidenta byla jedním z klíčových bodů programu VV. "Vyzýváme senátory České republiky, aby ve shodě se zájmy občanů udělali všechno pro to, aby Senát přímou volbu nezhatil a abychom v roce 2013 mohli volit prezidenta přímou volbou," řekl. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) upozornila na to, že je třeba neprodleně zahájit přípravu legislativy, která přímou volba připraví

"Sociální demokracie ráno tvrdila, že změna pravomocí prezidenta při jmenování bankovní rady je pro ně zásadní věc, a potom svůj požadavek vzdali. Tak ho vůbec neměli vznášet," řekl novinářům předseda komunistů Vojtěch Filip. KSČM prý měla jinou představu o tom, jak má vypadat přímá volba, a na politické obchody s jinými stranami nepřistoupila.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …