Konec světa? Ten už byl, říká filozof Cílek

15.01.2012 22:44

Hostem pořadu Pressklub Luboše Xavera Veselého byl filozof, geolog a klimatolog Václav Cílek. Na otázku, co říká na konec světa v roce 2012, odpověděl, že svět už dávno skončil.

Konec světa? Ten už byl, říká filozof Cílek
Foto: Redakce
Popisek: Václav Cílek

„Konec světa už byl. Teď se to jen začíná prokopírovávat do každodenního života,“ prohlásil Cílek. „Ocitáme se na rozcestí západní civilizace,“ dodal s tím, že podobná rozcestí byly například ve 20. století obě světové války. „To, co vidíme, jsou rozpadové tendence,“  myslí si Cílek. Lidé podle něj žili příliš dlouho nad poměry. „Končí toto anomální období a dochází k transformaci,“ tvrdí.

Platy státních zaměstnanců klesnou

„Podle amerických bezpečnostních agentur má v roce 2013 a 2014 dojít v Evropě k vlně sociálních nepokojů. Bude to proto, že státy vyberou méně na daních a bude muset dojít k dalším škrtům,“ oznámil filozof. „Počítám, že redukce platů státních zaměstnanců bude deset až dvacet procent,“ předpovídá.

„Dojde k demonstraci, která bude pokojná, ale budou tam dvě procenta nějakých radikálů, a ti to strhnou,“ popisuje Cílek s tím, že problém demonstrací je v tom, že dnes je možné zjistit na policii identitu téměř kohokoli. „Je velmi obtížné být revolucionář,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …