Konference o hazardu sjednotila obce. Kalousek dal slib, ať koná

03.03.2012 6:52

Kdysi to vypadalo jako idylické spojení. Pár blikajících automatů přinese do kasy obce peníze a lidé se budou bavit. Chléb a hry. Co víc si přát? Ovšem postupem času se zjistilo, že díky těmto hrám se na chleba nedostává a navíc škody spojené s hraním jsou tak velké, že často poplatky z automatu nestačí na jejich pokrytí.

Konference o hazardu sjednotila obce. Kalousek dal slib, ať koná
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Obce a města mají však už mají jasno. Hazard většinou nechtějí. Současné právo nabízí řadu nástrojů pro regulaci hazardu, jeho vymahatelnost jsou však nuceni prosazovat soudně.

Starostové a zástupci neziskového sektoru se na tom shodli na konferenci, která se uskutečnila pod patronací veřejného ochránce práv JUDr. Pavla Varvařovského. Přítomní upozornili na skutečnost, že ministerstvo financí dlouhodobě nerespektuje zákon o loteriích. Obce proto nyní ministerstvo vyzvou k odebrání stávajících povolení pro hazardní přístroje. Pokud ministerstvo tomuto požadavku nevyhoví, jsou připraveny podat komunální ústavní stížnost k Ústavnímu soudu. Ta je poslední možností obcí, jak se domoci svého ústavně daného práva na samosprávu, které je jádrem sporu.



Ministerstvo porušuje zákon, zlobí se starostové

„Právo na samosprávu ministerstvo financí dlouhodobě porušuje tím, že nerespektuje obecně závazné vyhlášky obcí, jež zakazují povolování hazardních přístrojů. Porušování zákona konstatoval i Ústavní soud v nálezu o vyhlášce Františkových Lázních. Ústavní soud řekl, že ministerstvo je povinno zahájit řízení o zrušení povolení ihned, jak zjistí, že obec vydala vyhlášku, v níž si hazard na svém území nepřeje (viz odst. 43 nálezu). Ministerstvo však ignoruje i tento nález a nezákonná povolení neruší, jak bylo doloženo na příkladu Brna či Lanškrouna. Ústavní soud ignorování svého nálezu pravděpodobně tušil, proto přímo v nálezu obce k podávání komunální ústavní stížnost vyzval,“ uvádí k problému Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění v Brně.

Zákaz hazardu bude těžký boj

Jak dále poznamenává Matěj Hollan, jsou v obcích nyní ministerstvem financí povoleny tisíce hazardních přístrojů, jejichž vymýcení nebude možné bez nálezu Ústavního soudu ve věci příslušné komunální ústavní stížnosti. Za tuto situaci nese zodpovědnost ministerstvo financí, na čemž se shodli i účastníci průlomové brněnské konference.

„Podobné konference a semináře jsou nesmírně cenným předáváním informací. Příklad Františkových Lázní a dalších obcí a měst ukazuje, že i ve stávající legislativní spleti lze vůči hazardu rázně zakročit. V nejbližších týdnech se proto vydáme mezi starosty se sérií dalších seminářů,“ uzavírá Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR.

Podle Veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského ministerstvo financí porušuje zákon a také ignoruje ustanovení o sousedství, které zakazovalo hazardní přístroj povolit do blízkosti škol, kostelů, nemocnic či úřadů, nerespektuje vyhlášky obcí.

Ministerstvo rovněž povoluje automaty na nezákonně dlouhou dobu 10 let, ač podle zákona může nejdéle na rok. Stanovuje nepřiměřeně velké částky na jednu hru. Podle zákona může být povolena maximální částka 2 Kč v hospodě a 5 Kč v herně, ministerstvo u VLT stanovilo částku na jednu hru až 1000 Kč. Ministerstvo vůbec nestanovuje nejvyšší možnou prohranou částku za jednu hru. Některé typy přístrojů (vícemístné technické zařízení – MAX POWER, elektromechanická ruleta), odpovídají definici výherního hracího přístroje, VHP, a měly by tudíž být povolované obcí, nikoliv ministerstvem.

Kalousek dal slib

Velmi smutné je však konstatování, že ministerstvo financí žádnou z námitek ombudsmana nepřijalo, v současné době spor řeší vláda.
Podle Varvařovského, který se setkal osobně s ministrem, Kalousek osobně přislíbil, že se ministerstvo bude zabývat žádostmi obcí na zrušení povolení pro hazardní přístroje.

Návod obcím, jak bojovat proti nechtěnému hazardu představuje Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění. Je to například projekt MapyHazardu.cz a vydání manuálu pro obce Jak ve Vaší obci regulovat hazard. Jak však dokazují příklady z Brna a Lanškrouna, ministerstvo financí nerespektuje nálezy Ústavního soudu, neboť v těchto případech odmítlo zahájit řízení o zrušení povolení, které jsou v rozporu s obecně závaznými vyhláškami. V Brně je takových přístrojů několik tisíc.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…